Dagens bidrag: Tyskland

Tradisjonen tro skal vi her på escNorge også i år ta dere lesere igjennom årets 42 bidrag. Gjennom denne serien skal vi passe på at dere blir litt bedre kjent med artisten(e), hvem som har skrevet bidraget og ikke minst litt om landet de representerer. Årets presentasjoner går alfabetisk, og i dag har vi kommet frem til Tyskland.


TYSKLAND
Hovedstad: Berlin
Antall innbyggere: 80 621 788
Landets kringkaster: ARD/NDR
Debuterte i ESC: 1956
Beste plassering: Vinner i 1982 og 2010.
Dårligste plassering: Sisteplass og 0 poeng i 1964, 1965 og 2015.

Tyskland er blant de fem store landene i konkurransen, noe som gir dem en garantert finaleplass.


Tyskland er landet som har flest deltakelser i konkurransen. Årets opptreden blir deres 60. av 61 mulige.

Kun i 1996 – i Oslo – var landet borte fra scenen, da Tyskland forsmedelig nok ble vraket i historiens eneste kvalifiseringsrunde som kun var basert på gjennomlytting av bidragene.

Frem til og med 1988 deltok landet som Vest-Tyskland og hadde da det en forholdsvis god resultatrekke i konkurransen, der tyskerne stort sett plasserte seg på den øvre halvdelen av resultatlistene. Imidlertid var det kun Nicole i 1982 som hadde skaffet landet en seier, og utover 90-tallet ble det langt sjeldnere mellom de virkelige gode plasseringene.

Etter fadesen i 1996, var Tyskland initiativtaker til omfattende endringer i Eurovsion, og de var blant pådriverne i store endringer som både telefonavstemning, fritt språk og den kontroversielle avgjørelsen om å fjerne orkesteret. Endringene gjorde Eurovision igjen mer populær på hjemmebane, men først i 2010 skulle man igjen løfte pokalen da Lena ble en populær vinner – ironisk nok i Oslo – og landet ble endelig vertsskap for sitt andre finalearrangement.

I dag er det Hamburg-baserte NDR som har ansvaret for den najonale uttakingen, til tross for at kanalen egentlig kun dekker de nordlige delstatene av landet. I Tyskland er det nemlig at hver delstat har sin kringkaster, som så samler «det beste» på den landsdekkende moderkanalen ARD. Det blir som om NRKs distriktskontorer hadde vært selvstendige TV-kanaler, og de største programmene hadde vært kringkastet på NRK1.

Landet har et enormt potensiale for Eurovision, og er det landet av de «fem store» som samler største andel av seere foran TV-skjermene. Derfor har det de siste årene sjeldent vært problemer for landet å hyre inn riktig så kjente navn, både som artister og låtskrivere – selv om man i en kort periode også valgte «talentmetoden» som utvelgelsesmetode.

Siden 2010 har landets nasjonale finale hatt ulike navn som Unser Star, Unser Song – og i år Unser Lied.  I fjor endte det hele i overskrifter og skandale da vinneren trakk seg på direkten under finaleshowet, og derfor tenkte man at i år slår man virkelige på stortrommen. Et av landets absolutte toppnavn i Xavier Nadoo ble hyret inn internt, men det ble bråk av.

Grunnet tidligere kontroversielle uttalelser førte det til at Xavier ble fjernet med et pennestrøk etter kun et par dager, og etter noe om og men ble man sittende tilbake med en sedvanlig finale med ti navn og bidrag på blokken.

Av disse gikk den nylige The Voice-vinneren Jamie-Lee Kriewitz helt til topps.

jamie lee Kriewitz

Siden finalen i februar, har Jamie-Lee Kriewitz rukket å bli 18 år gammel.

Gjennom The Voice,ble hun kjent blant annet for sitt bruk av kreative hodeplagg, noe man også så klart på fremførelsen i den nasjonale finalen fra Köln.

Vinnerbidraget Ghost var slett ikke skrevet for Eurovision, og allerede i desember ble den gitt ut som single i de tyskspråklige landene etter hennes The Voice-seier. Jamie-Lee surfet dermed godt på popularitetsbølgen allerede før den tyske finalen, og seieren var dermed slett ikke uventet.

Låten er skrevet av trioen Thomas Burchia, Anna Leyne og Conrad Hensel. Alle tre er etablerte navn i Tyskland som bakmenn og låtskrivere, der førstnevnte er en kjent DJ  – Hensel en mikser og produsent, og Leyne en singer/songwriter.

Bidraget har kanskje ikke akkurat satt oddslistene i brann foran Stockholm, men den virker mer populær blant fansen enn hva bettingsetterne setter pris på.

Jamie-Lee Kriewitz, født i Hannover, har også aktivisert seg i organisasjoner som PETA og er en akitv vegetarianer. Hennes fascinasjon for koreansk (og japansk) popkultur blir kanskje ikke gjenspeilet i musikken, men definitivt i det visuelle uttrykket. 

Senere i år er hun aktuelle med sitt første album: Berlin.

Hvor i startfeltet Tyskland skal starte, får vi først vite i midten av neste uke. Onsdag trekkes hvilken halvdel av finalen Jamie blir å finne, mens det endelige startfeltet først blir klart etter den andre semifinalen torsdag.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien