Dagens bidrag: Ukraina

Tradisjonen tro skal vi her på escNorge også i år ta dere lesere igjennom årets 42 bidrag. Gjennom denne serien skal vi passe på at dere blir litt bedre kjent med artisten(e), hvem som har skrevet bidraget og ikke minst litt om landet de representerer. Årets presentasjoner går alfabetisk, og i dag har vi kommet frem til Ukraina. UKRAINA
Hovedstad: Kiev
Antall innbyggere: 44 429 771
Landets kringkaster: NTU
Debuterte i esc: 2003
Beste plassering: Seier i 2004
Dårligste plassering: 19 i 2005

Ett av de landene i Eurovision med best statistikk er Ukraina. De debuterte i Riga i 2003, og har deltatt hvert eneste år, utenom Wien finalen i fjor. Ukraina har en tredjeplass. to andreplasser og en haug andre plasseringer i topp ti. De har alltid gått videre til finalen, og siden årets representant er tippet høyt på bettinglistene blir nok ikke 2016 noe unntak. Ukraina vant i 2004 med Ruslana og hennes Wild Dances, og i 2005 inntok Eurovision til da sin mest østlige lokasjon, nemlig landets hovedstad Kiev.    Måten Ukraina og deres kringkaster NTU har valgt sin representant på har variert noe. Nasjonale finaler ble holdt i perioden 2003 til 2007. I 2008 valgte de Ani Lorak internt, men hennes låt ble stemt frem i en finale hvor hun fremførte fem forskjellige låter. I 2009 til 2014 var den nasjonale finalen tilbake igjen. I år gikk de for en litt større utvelgelse. I samarbeid med landets største kommersielle kringkaster ble det produsert to semifinaler og en finale.   

 Årets representant heter Jamala, og er født i 1982 i Ukraina. Hennes egentlige navn er Susana, men bruker Jamala som artistnavn. Låten hun har med seg til Stockholm heter 1944. Låten er en ballade/pop/etnisk blanding om Sovjeternes invasjon av Krim halvøya i året 1944. Låten har fått en del oppmerksomhet for å være politisk, og å handle om Russland/Ukraina konflikten som pågikk i 2014 og 2015, men EBU kunne før konkurransen startet frikjenne bidraget fra å være politisk. Låten er skrevet av Jamala selv.    Jamala debuterte musikalsk når hun var 15 år gammel. Hun har deltatt i mange musikkonkurranser og gjort seg kjent på den måten. I 2006 ble hun virkelig oppdaget, og fikk hovedrollen i en musikal og balett oppsettning. I 2009 vant hun New Wave festivalen.    Etter å ha vunnet New Wave festivalen i 2009, skjøt Jamalas karriere virkelig fart. Hun opptrådde i både Russland og Tyskland, og deltok på mange forskjellige konserter. Selv om hun hadde en opptatt timeplan i denne perioden, deltok hun på tre forskjellige operaoppsettninger.    I 2011 prøvde hun å representere Ukraina med bidraget Smile. Hun kom igjennom semifinalen og fikk en plass i finalen. Dessverre rammet en stor skandale den ukrainske utvelgelsen dette året. Det viste seg nemlig at det var juks med stemmene. Jamala trakk seg fra den nasjonale utvelgelsen, selv om hun ble tilbudt en plass i finalen. Det kan også nevnes at 2013 representanten for Ukraina, Zlata Ognevich, også var en del av utvelgelsen dette året, men valgte å gjøre det samme.    2016 ble året der Jamala vant den nasjonale utvelgelsen i Ukraina. Hun vant med en stor majoritet av stemmene.    Ukraina deltar i år i den andre semifinalen med startnummer 14. 

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien