Dagens bidrag: Ungarn

Tradisjonen tro skal vi her på escNorge også i år ta dere lesere igjennom årets 42 bidrag. Gjennom denne serien skal vi passe på at dere blir litt bedre kjent med artisten(e), hvem som har skrevet bidraget og ikke minst litt om landet de representerer. Årets presentasjoner går alfabetisk, og i dag har vi kommet frem til Ungarn.

UNGARN

Hovedstad: Budapest
Antall innbyggere: 9 855 571
Landets kringkaster: MTV
Debuterte i ESC: 1994
Beste plassering: 4. plass i 1994
Dårligste plassering: Sisteplass i semifinalen i 2008

Ungarn startet sin Eurovision-historie i 1994 da finalen fant sted i Irland. Friderika Bayer tok Europa med storm med sin inderlige ballade Kinek mondjam el vetkéimet? og kapret en 4. plass i sin debut. Siden den gang har Ungarn deltatt litt av og på og har hatt 3 pauser på ett år eller mer. I 2005 oppnådde de 12. plass i Kiev og i 2007 en 9. plass i Helsinki, før to år uten finaleplass. Dette førte til en liten pause før de satset for fullt i 2011. Ungarn var storfavoritt før konkurransen, med hjemmehiten What About My Dreams? men klarte ikke å innfri live og endte på en skuffende 22. plass i finalen. Nesten samme resultat fikk Compact Disco året etter. I 2013 og 2014 oppnådde Ungarn topp-10 plasseringer, med 5. plass i 2014 som høydepunkt, noe som er deres nest beste plassering noensinne.

Formatet de har brukt de siste årene som nasjonal finale – A Dal – ble benyttet også i år. Ikke så rart siden alle bidragene som har vunnet denne konkurransen har nådd finalen. Konkurransen var lik som tidligere år, der vi fikk servert tre heats, to semifinaler og til slutt en finale. Fire dommere og TV-seere ga sin mening. I år kunne TV-seerne stemme via en app. Av de åtte finalistene i årets A Dal var det spesielt to det var knyttet stor spenning til. Freddie med låten Pioneer og bandet til András Kallay-Saunders (deltakeren som oppnådde 5. plass i 2014) med låten Who We Are. Dessverre for András sang han fullstendig falskt i finalen (han skyldte på ødelagt «ear-in») og mange tror dette ødela sjansene. Dermed sto Freddie igjen som vinner av A Dal 2016.

Freddie (Gábor Alfréd Fehérvári) bel født 8. april 1990 i Györ og fattet tidlig interesse for musikk, spesielt tekstene i musikken. Han skrev dikt på engelsk og ungarsk og lærte seg å spille gitar. Allikevel var det basketball som spilte størst rolle i den tidlige delen av livet hans. Først etter at han skadet kneet så alvorlig at han ikke kunne spille basketball lenger, og deretter fullførte en grad i hotell-ledelse, jobbet han som resepsjonist og assistent på hotell før tok han fatt på musikkkarrieren.

freddie grob gergoHan entret musikk-konkurransen Rising Star der han endte til slutt på en fjerde plass. Det var forøvrig i det samme showet fjorårets og årets israelske representant deltok og vant i. Etter at han deltok i Rising Star har han samarbeidet med András Kállay-Saunders og han skrev låten Mary Joe til han som ble en liten hit i Ungarn i fjor sommer. Etter dette valgte han å prøve seg i A Dal og der gikk han altså helt til topps med låten Pioneer. Låten er skrevet av Borbála Csarnai og er produsert av Zé Szabó. Låten handler om den indre kampen vi møter hver dag og det faktum at alle svarene ligger dypt inni oss selv. En ekte pionér møter sine problemer og tar fullt ansvar for sine handlinger. Freddie håper låten skiller seg ut med dens skiftende voldsomme og rolige deler, i tillegg til plystretemaet i låten. Låten hans har vært til topps på ungarske hitlister så nå venter vi bare for å se om låten tas like godt i mot i resten av Europa.

Freddie og Ungarn deltar i semifinale 1 den 10. mai fra startnummer 4. Klarer Freddie å få Ungarn til finale for sjette gang på rad?

Del:
Relaterte artikler
MGP
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien