Samiske flagg forbudt under Eurovision

Den europeiske kringkastingsunionen tilltater kun bruk av flagg fra land som er fullverdig medlem i FN, og det samiske flagget er dermed ikke lov å bruke under Eurovision. Flere andre flagg står også på listen over forbudte flagg.

Ifølge reglene for Eurovision Song Contest er det bare lov til å bruke flagg fra de 42 deltakerlandene, tidligere deltakerland som Romania, Andorra og Portugal og flagg fra alle medlemslandene i FN. Nordmenn kan dermed ikke ta med seg det samiske flagget når de skal heie på Agnete 12. mai. 

Vaktene bestemmer selv

Sameradion i Sverige har snakket med kommunikasjonssjef i Eurovision Song Contest, Paul Jordan.

– Teknisk sett så stemmer det, ettersom det samiske flagget ikke er en del av FN eller er representert i Eurovision Song Contest. Jeg forstår at spørsmålet kan vekke følelser ettersom Agnete har samiske røtter.

Om noen tar med seg forbudte flagg inn i arenen er det dørvaktenes oppgave å bestemme om de slipper gjennom eller ikke.

– Teknisk sett er det ikke tilltatt i henhold til de nåværende reglene. Akkurat nå vet jeg ikke hva som ville ha skjedd ved inngangen. Teknisk sett kan det konfiskeres, men det kan jeg ikke garantere, forteller Jordan til Sameradion.

Ja til EU, nei til IS

For få dager siden var det en diskusjon rundt bruken av flagget til krimtatarene, som ikke må forveksles med flagget til Krim. Ingen av disse flaggene er lovlige. Heller ikke fansen til walisiske Joe Woolford, fra duoen Joe and Jake som representerer Storbritannia, får bruke det walisiske flagget.

Det finnes likevel unntak fra regelen. Både Europaflagget, bedre kjent som EU-flagget, og regnbueflagg er lov å ta med seg inn i arenaen. Regnbueflagget er kun lov å bruke om det ikke brukes til en politisk markering. En regelendring for å tillate bruk av det samiske flagget blir det likevel ikke.

– Det er et spørsmål for referansegruppen, som bestemmer reglene og har bestemt retningslinjene for flagg. I referansegruppen finnes flere mediehus, sier Jordan.

I tillegg til det samiske, krimtatariske og walisiske flagget er det heller ikke lov å bruke flagg fra blant annet Kosovo, Palestina, Nagorno-Karabakh, Nord-Kypros eller Den islamske staten. 

Regler for størrelse

EBU har laget regler for hvor stort et flagg kan være. Flagg uten stang kan maks være 120×60 cm, og flagg med stang kan bare være opp til 60×40 cm. Flaggstangen må være av plast, og tre og metall vil ikke være tillatt.

Det norske flagget er derimot lovlig i Eurovision Song Contest, som sendes 10., 12. og 14. mai.

 

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien