Dagens Bidrag – Norge

Hittil har rekkefølgen på låtene vi har presentert i vår serie Dagens Bidrag gått etter alfabetet. Med ett unntak. Og i dag er turen kommet til hjemlandet vårt og vår representant Agnete Johnsen og hennes «Icebreaker». Så dagens land er altså Norge. 


Hovedstad: Oslo

Antall innbyggere: 5 084 000

Landets kringkaster: NRK

Debuterte i ESC: 1960

Beste plassering: 1. plass i 1985 + 1995 + 2009

Dårligste plassering: 18.plass i semfinalen i 2007. ( I tillegg til en serie sisteplasser før semiene. Bl.a 0 poeng i 1978, 1981 og 1997)


Årets norske finale ble arrangert i Oslo Spektrum  27. februar med et stjernespekket show der det ble opptredener med legender som Åse Kleveland og Jahn Teigen.  Ti sanger konkurrerte om å få representere Norge i årets finale. På forhånd var dette tippet til å bli en helt åpen konkurranse. Selv om Agnete Johnsens låt «Icebreaker» ledet på oddsen helt fra låtene ble presentert 19.januar, så var det Freddy Kalas sin låt «Feel da rush» som av pressen ble sett på som favoritt siden den toppet VG-lista og raskt nådde en million strømminger på Spotify. 

Under finalen framførte alle artistene sine låter en gang, deretter gikk de fire med flest stemmer inn i gullfinalen. Med seg i bagasjen hadde de stemmene de hadde fått i første del av finalen. I gullfinalen var de to låtene som er nevnt ovenfor i tillegg til Laila Samuels «Afterglow» og Suite 16 sin låt «Anna Lee». Under avstemningen viste konkurransen seg ikke å være så åpen og spennende som folk hadde trodd, og Agnete Johnsen vant overlegent med dobbelt så mange stemmer som Freddy Kalas på andre plass. «Icebreaker» håvet inn 166 000 stemmer, mens drøyt 88 000 stemte på «Feel da rush».

agnete vinner

Årets norske artist Agnete Kristin Johnsen har skrevet låta selv med hjelp av den svenske Idolartisten og låtskriveren Gabriel Alares og Ian Curnow. Alares står også bak Moldovas bidrag i årets Eurovision, men har valgt å tilbringe tiden i Greenroom under semifinalen og eventuelt finalen med den norske delegasjonen. Ian Curnow har tidligere skrevet låter for Rick Astley og Kylie Minogue.  Han sto også bak «Stay another day» som nådde førsteplass på britiske hitlister. 

Agnete er 21 år og har samiske røtter. Hun er bosatt i den lille bygda Nesseby. Hun kom inn i det norske rampelyset da hun vant MGPjr med «Oro jaska, beana» sammen med bandet sitt The Blacksheeps i 2008. Med den var hun også med å vinne den nordiske finalen. I 2011 var «The blacksheeps» med i MGP med «Dance tonight» og kom på andreplass bak Stella Mwangi. Gjennom flere uker i 2013 var hun med i Stjenekamp og fikk prøve seg på alt fra opera, hip hop og rock. Til slutt kom hun helt til finalen og ble slått på målstreken av Silya Nymoen, som for øvrig var programleder for MGP i år. I 2014 vant Agnete «Skal vi danse», og hun fikk også en rolle i musikalen «Trollmannen fra Oz». Oppkjøringen og oppladningen har for Agnetes del blitt ødelagt av sykdom. Hun har vært åpen om sine mentale plager, men sier at det å stå på en scene er som medisin. Det hun derimot ikke takler for tida er intervjuer og sosiale sammenhenger. Hun har derfor bedt om å bli skjermet for det hun ikke takler så godt, for å kunne yte 100% på scenen når det gjelder.

Torsdag 12.mai står Agnete på scenen med start nummer 15 i den andre semifinalen. Ifølge bookmakerne er Norge helt på vippen når det gjelder å kvalifisere seg til finalen. Ti av atten sanger går videre, og på et gjennomsnitt av odds ligger vi nå på en niendeplass. «Icebreaker» er den tredje mest strømmede låta på Spotfiy av årets Eurovision-bidrag. Sceneshowet er endret siden MGP, og selv om bookmakerne har litt lunken tro på at Norge i år havner i toppsjiktet så har den britiske avisa Metro nevnt Norge som en mulig og overraskende vinner.  Vi ønsker alle lykke til!

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien