Marco Mengoni – på vei inn i Italias stjernehimmel

Kulturlandet Italia er ikke et enkelt land å slå gjennom i, men Marco Mengoni har klart det til gangs. Alle hans fire album har klatret til toppen av de italienske hitlister og flere singler likeså. I tillegg har han vunnet både X-factor, San Remo og en rekke andre priser. Suksessen ser ikke ut til å ende for Italias nye stjerne.

 

Marco Mengoni kom til verden 25. desember 1988 og vokste opp i lille Ronciglione blant middelalderborger og karneval. Han vokste opp som enebarn og begynte å ta sangtimer når han var 14 år gammel, samtidig som han studerte industriell design. Når han var ferdig med skolen flyttet han til Roma der han studerte språk, samtidig som han fant sin vei inn i musikkverdenen.

I 2009 gikk han på audition for den tredje sesongen av italienske X-Factor som han til slutt gikk hen og vant. Premien var en platekontrakt verdt 300 000 euro og en direkteplass i San Remo Festivalen 2010. I 2010 vant han prisen for beste italienske og europeiske artist under MTV European Music Awards.

Vinnersingelen hans Dove Si Vola gikk rett til topps i Italia. Dette skulle vise seg å være starten på noe start for den unge italieneren. Deltakelsen i San Remo 2010 vant han riktignok ikke, men låten Credimi Ancora gav ham en respektabel 3. plass i konkurransen bak Valerio Scanu.marcoxfactor

Bilde: vanityfair.it

I 2011 kom hans første studioalbum, Solo 2.0 som gikk til topps på albumlistene i Italia og solgte til gull. Uheldigvis gikk ingen av singlene fra albumet til topps i Italia,men dette skulle snart endre seg. Låten Solo kom på en 4. plass på listene i Italia. Allerede på sitt første album, var Marco selv låtskriver på alle låtene. I et intervju (link) med escNorge i 2013 sa Marco at han

«elsker å lage egen musikk, det er en del av arbeidet mitt som jeg liker veldig godt

og jeg synes at jeg skriver bedre låter jo mer jeg vokser som person.

Jeg elsker å synge mine egenskrevne ord og jeg føler meg komfortabel siden teksten beskriver akkurat hvem jeg er»

 


I 2012 dro han rundt i Italia og holdt konserter, før hans neste store prosjekt kom i gang i 2013. Det hele startet med deltakelsen i den 63. San Remo Festivalen der han deltok med låtene L’essenziale  og Belissimo. Folket og juryen valgte førstnevnte og han gikk likesågodt helt til topps i konkurransen og låten ble en kjempehit i hjemlandet og solgte til 4 ganger Platinum. Samtidig ble han valgt ut til å delta i Eurovision Song Contest 2013 med samme låt og var en av forhåndsfavorittene. Han endte til slutt på syvende plass med 126 poeng. Om ESC-deltakelsen har Marco nylig uttalt til shangay.com i et intervju at det var et stort sirkus, et veldig morsomt sirkus. Han kom dit som italiener, en liten outsider, som hadde vært borte fra Eurovison i så mange år. Han visste så og si ingenting om konkurransen. Uansett så angrer han ingenting på at han deltok, og deltakelsen førte også til at han ble oppdaget av Sony Music i Spania, som igjen gjorde at han fikk muligheten til å spille inn et album på spansk. Han har også sagt til wiwibloggs.com at han ble overveldet av Eurovision og gjerne ville deltatt igjen.

 

Det var med denne låten og det medfølgende albumet #prontoacorrere at karrieren virkelig skjøt fart. Albumet ble nr. 1 i Italia og solgte til 3 ganger Platinum. Albumet solgte også godt i Spania og Sveits. Singelen L’essenziale var også inne på hitlistene i land som Belgia, Østerrike, Tyskland og Nederland etter deltakelsen i Eurovision Song Contest. Flere av låtene fra albumet ble sluppet som singler og kom høyt opp på de italienske listene.

I januar 2015 kom hans tredje album Parole in circolo på markedet og det var nok en suksess. Etter å ha overlatt noe av skrivingen til andre låtskrivere på albumet L’essenziale var dette albumet igjen i stor grad egenprodusert. Albumet solgte til 3 ganger Platinum og låten Guerriero ble en kjempehit i Italia og er hans nest mest solgte singel. Også denne låten solgte til 4 ganger Platinum. Låten ble også fulgt av en populær musikkvideo du kan se under.

 

Allerede i slutten av 2015 kom hans til nå siste album Le cose che non ho. Nok en gang gikk albumet hans til topps på listene i Italia og den første singelen fra albumet, Ti ho voluto bene veramente, har solgt til 3 ganger Platinum. Den flotte musikkvideoen er spilt inn på Island. På MTV European Music Awards vant han prisen for «Best European Act» nok en gang i 2015 som bare bekrefter suksessen han har fått.

 

Suksessen tar altså ingen ende for den unge artisten og han er nå nominert til prisen for beste mannlige artist under den kommende MTV Italian Music Awards, som han er favoritt til å vinne. Italia har tatt han under sine vinger og han er i ferd med å virkelig bli en av de store artistene i landet. Dette året bruker han på å turnere i hjemlandet – samtidig som han også skal ha konserter i blant annet Sveits og Spania. Alle hans fire album sålangt har gått til Nr. 1 på albumlistene – og hvem vet hvor dette eventyret ender.

 

Del:
Relaterte artikler