Svært lovende seertall for ESC 2016

Der TV-tallene ikke uventet gikk drastisk ned i Norge til årets Eurovision-finale, viser trenden i det øvrige Europa det stikk motsatte: Aldri tidligere har så mange sett de tre finaleshowene.

Det er da kanskje verdt å legge til «i nyere tid», da man ikke har noen estimert oversikt før midten av 90-tallet.

Nedgangen kom først i fremst i de nordiske landene, der seerne sviktet dels i Norge – og i alle fall i Danmark med hhv 950′ og 700′ seere. Ikke så uventet da begge landene røk ut i semifinalene. Island havnet godt under 100′, mens finnene maktet å passere millionen.

Hele 3,6 millioner benket seg foran de svenske TV-skjermene med en markedsandel på flotte 84,7. Også tradisjonelt sterke ESC-land som Belgia og Nederland viser tall med flere millioner og pluss/minus 70 prosent markedsandel. Myten om at ESC dermed kun står sterkt i Norge/Norden, bør dermed være avkreftet en gang for alle.

Det spesielt gledelige er at tallene for de største landene i Europa er på vei oppover. Disse er sterkt med på å bidra til at årets Eurovision trolig når over 200 millioner samlede TV-seere for første gang. Da er heller ikke repriser og nettsendinger tatt med.

De foreløpige tallene for «De 5 store» er som følger – med markedsandel i parantes:

Frankrike – 4 970′ (28,5)

Italia – 3 300′ (16,94)

Spania – 4 292′ (29,8)

Storbritannia – 7 100′ (37,2)

Tyskland – 9 330′ (36,8)

Prosentdel for markedsandel kan for noen virke lav med 30 prosent i disse landene. Men med mangfoldige flere innbyggere enn de mindre landene, må man også huske på at tilbudene – både for og utenfor TV-skjermene – er adskillig skarpere.

 Foruten Italia, som nok ennå bygger opp merkevaren ESC etter minst en generasjon utenfor konkurransen, er tallene derfor virkelig så hyggelige. I realiteten var f.eks. de franske tallene langt høyere, da man her konkurrerte sterkt med finalen av svært populære The Voice. Da dette showet var over, opplevde man at seerne strømmet over til ESC-finalen og man fikk ett av de sterkeste tallene på denne siden av årtusenet.

Tysklands tall er også oppløftende, til tross for de siste årenes labre resultater.

ESCToday har utarbeidet en foreløpig liste over både semifinale- og finaletall som du kan finne på linken under.

De offisielle tallene fra EBU er ventet om et par-tre uker.

 

Del:
Relaterte artikler