Bosnisk kringkaster legges ned

BHRT, kringkasteren i Bosnia-Herzegovina står i fare for å bli lagt ned 30 juni. Høy gjeld skal være årsaken.

Det var på et styremøte tidligere denne uken at styret kom frem til denne beslutningen. BHRT skylder EBU over 6 millioner sveitsiske franc, en gjeld som blir sett på som uoverkommerlig av myndighetene i landet.

Dermed står BHRT overfor den samme skjebnen som rumenske TVR møtte i slutten av april: Nemlig utestengelse fra EBU. Dette vil innebære at Bosnia ikke blir å se i fremtidige Eurovision konkurranser. De mister også rettighetene til sommerens fotball EM i Frankrike.

BHRT, består av to ulike kringkastere. En som lager og produserer stoff i Bosnia, og en annen avdeling i den uavhengige regionen Rpublika Sprska. Gjelden skal være ca likt fordelt mellom disse to. EBU har mange ganger rukket ut en hånd, men den har ikke blitt tatt imot slik de har ønsket.

Myndightene i Bosnia har nå til 8. juni å betale sin gjeld, ellers kastes de ut av EBU. Legges kanalen ned 30. juni, blir Bosnia-Herzegovina det eneste landet i Europa uten en nasjonal kringkaster.

Mangel på innsamling av lisens, sviktende inntekter og liten vilje fra myndighetene til å finansiere og se verdien av en offentlig kringkaster pekes ut som direkte årsaker til krisen.

Bosnia-Herzegovina debuterte i 1993 og har en tredjeplass fra 2006 som sin beste plassering. I år klarte de ikke å kvalifisere seg, men havnet på en 11. plass i sin semifinale.

Del:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Relaterte artikler
Torino 2022
Intervjuer

2022: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2022
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien