Hvor ble de av? 2006 – Lordi

Noen få ble stjerner, andre hørte vi aldri noe mer til. Men samtlige vinnere av Eurovision har en historie. Vi tar en dykk inn i både det kjente og ukjente, der vi forsøker å finne ut hva som hendte med navn og artister etter en Eurovsion-seier. I dag tar vi turen tilbake til 2006 og Lordi.

Lordi ble for alvor kjent når de deltok i Eurovision-sirkuset i 2006 og skrev seg da inn i historien som en av de vinnerne og deltagerne som vi aldri kommer til å glemme. Og siden Lordi var stort sett ukjente for de aller fleste utenfor Finland og for de som ikke var tilhengere av sjangeren er det kanskje ikke alle som vet at bandet Lordi holdt på i mange år før brakseieren i Athen.

Allerede i 1992 ble prosjektet startet av Mr. Lordi og i 1994 var et helt band samlet sammen og historien om de maskerte rockerne kunne begynne. Helt siden starten sendte de inn demoer til plateselskap i håp om at noen ville velge å satse på dem. Først i 2002 fikk de lønn for strevet. Da signerte de platekontrakt med BMG Finland. Debutsingelen «Would You Love A Monsterman» kom samme år etterfulgt av debutalbumet «Get Heavy».

Etterfølgeren kom i 2004 og het «The Monsterican Dream». De turnerte som aldri før i Europa og fansen begynte å øke i antall.

I 2006 blir året der Lordi virkelig får sin etterlengtede berømmelse. Lordi som nå består av Mr. Lordi, Awa, Ox, Kita og Amen stiller med to låter i den finske utvelgelsen. «Hard Rock Hallelujah» vinner overlegent den nasjonale finalen med over førtitusen poeng mer enn andreplassen. Monstrene er klare for å rocke Eurovision! Det blir en varm uke i Athen da bandet insisterer på å aldri vise seg offentlig uten maskene og kostymene.

Lordi blir fort en snakkis ute i Europa og finnene rocker seg elegant videre til finalen. Der vinner de den til da mest overbevisende seieren i historien av Eurovision. De får blant annet 6 tolvere og ni land gir dem 10 poeng. Vi i Norge belønner dem med 8 poeng. De vinner med 292 poeng og Finland kan etter over førti år siden debuten endelig slippe jubelen løs, Finland har vunnet Eurovision! Lordi blir tatt i mot som helter når de kommer hjem og i hjemstedet Rovaniemi oppkaller de en markedsplass etter dem (Lordi Square) og det blir laget både Lordi Cola, poststempel og godteri i deres ære.

Om seieren har Mr. Lordi sagt at han er den første til å innrømme at Lordi vant pga fenomenet de representerte. Han mener at selv om sangen var god så ville de ha vunnet uansett hvilken låt de hadde stilt med i Eurovision fordi han ser på seiren som en protest.

Rundt samme periode som seieren kommer Lordis tredje studioalbum «The Arockalypse» ut.
Året etter seieren fikk også musikkelskere utenfor Europa muligheten til å stifte bekjentskap med Lordi, da bandet blant annet holdt konserter i Japan og USA. Naturlig nok var Lordi en del av ESC finalen da konkurransen for første gang ble arrangert i Finland og de var åpningsnummeret i finalen i Hartwall Areena.

I 2008 gir Lordi ut sin egen skrekkfilm Dark Floors som får premiere i februar.
Og sent samme år kommer deres fjerde album «Deadache» ut.

I 2010 er det klart for Lordis sitt femte album og det heter «Babez For Breakfast». Albumet blir produsert av Michael Wagener en annerkjent produsent i Heavy Metal-sjangeren. Like før turneen som skal følge opp albumet forlater mangeårig trommis Kita bandet og Otus kommer inn som den nye trommisen.

2012 skulle egentlig være et jubelår for Lordi, det markerte nemlig 20 år siden bandet oppstod og 10 år siden de slapp sitt første album. Men den 13.Februar dør bandets nye trommeslager Otus (Tonmi Lillman) og feiringen blir da ummidelbart nedgradert til en mer dempet markering. Etter en pause for å ta inn tapet av Otus spiller Lordi de planlagte konsertene for denne sommeren og en erstatter for Otus kommer inn som får kallenavnet The Drummer. I August spiller gitaristen Awa sin siste konsert for Lordi. Hun hadde da vært med siden like før ESC-seiren i 2006. Etter at ny trommis og gitarist er på plass reiser Lordi til USA for å spille inn sitt sjette studioalbum som får navnet «To Beast Or Not To Beast» også denne gangen produsert av Michael Wagener.. Albumet hadde et lydbilde som var deres mest aggressive i stilen til nå og var inspirert av spillestilen til avdøde trommis Otus.

I 2014 på Halloween (31.oktober) ga Lordi ut sitt syvende studioalbum, «Scare Force One». Albumet ble spilt inn hjemme i Finland med Mikko Karmila som produsent. I Tyskland ble det gitt ut en egen utgave av albumet som inkluderte et hefte der alle sangene var illustrert i tegneserie-form, sammen med alle tekstene til låtene.

«Monstereophonic (Theaterror vs. Demonarchy)» er navnet på Lordis nyeste utgivelse og blir gitt ut i september i år. Albumet beskrives som deres mest moderne til nå og fans kan glede seg over melodistrukturer og riff som overgår hva bandet har gjort tidligere.

I gjennom årene har Lordi vært i gjennom flere utskiftninger av bandmedlemmer, men gruppen består i dag av:
Mr. Lordi – Vokal
Amen – Gitar
Ox – Bass
Hella – Keyboard
Mana – Trommer

Liste over Lordis album:
2002: Get Heavy
2004: The Monsterican Dream
2006: The Arockalypse
2008: Deadache
2010: Babez For Breakfast
2013: To Beast Or Not To Beast
2014: Scare Force One
2016: Monstereophonic

Det er en regel i Lordi at alle bandmedlemmene skal ha hemmelig identitet og mulighet til leve et liv utenfor offentligheten når medlemmene ikke er på scenen. Det er derfor alle medlemmene har egne kallenavn istedenfor sitt egentlige navn.

Lordi prøver å stille opp på et event som er tilknyttet Eurovision hvert år, men er nøye på å ikke delta i for mange slike eventer. I år kunne vi se Mr. Lordi i Petra og Måns sin Eurovision taxi der de overraskte inntedanede ESC-fans og han deltok også på deres mye omtalte pausenummer «Love Love Peace Peace».

Det er sikkert mange fans som håper på et comeback fra de finske rockerne. Men Lordi har uttalt at de aldri kommer til å delta i Eurovsion Song Contest, og det er i følge Mr. Lordi en lovnad. Grunnen er at de kan aldri toppe seg selv, og da gir det liten mening å prøve igjen.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien