Hvor ble de av?: 1959 – Teddy Scholten

Noen få ble stjerner, andre hørte vi aldri noe mer til. Men samtlige vinnere av Eurovision har en historie. Vi tar en dykk inn i både det kjente og ukjente, der vi forsøker å finne ut hva som hendte med navn og artister etter en Eurovision-seier. Vi fortsetter med vinneren fra 1959, Teddy Scholten.

57 år har gått siden Scholten vant Eurovision Song Contest i Cannes med «’n Beetje». Det ble Nederlands andre seier på fire år. Låten ble senere spilt inn på tysk som «Sei ehrlich», på italiensk som «Un poco», på fransk som «Un p’tit peu» og på svensk som «Om våren». En engelskspråklig fremføring fikk tittelen «The Moment». Dette til tross for at originaltittelen betyr litt. 

 

Ble programleder

Fra 1955 til 1960 deltok hun i programmet Snip en Snap Revue på nederlandsk fjernsyn. Året etter seieren i Eurovision stod Scholten på scenen under Knokkefestival saman med Willy Alberti, Corry Brokken, Rita Reys og Ton van Duinhoven. Kringkasteren Katholieke Radio Omroep (KRO) ga henne et eget program sammen med ektemannen Henk, kalt Zaterdagavondakkoorden. I 1963 ga KRO henne programlederrollen i Nederlands første skjult kamera-program, Kiekeboe.

I 1965 og 1966 var hun programleder for Nationaal Songfestival, den nederlandske uttakingen til Eurovision Song Contest. Scholten la sangkarrieren på hyllen på slutten av 70-tallet. Hun fikk jobb i nederlandske Røde Kors, der hun jobbet med informasjon og samfunnskontakt fra 1974 til 1986. I 1981 gjestet Scholten norske Momarkedet, men stod ikke på scenen. Det ble bare vist en video fra Eurovision-opptredenen i 1959.

Musikken

Frem til hun la musikkarrieren på hyllen ga hun ut noen få singler, EPer og LPer etter 1959. På listen over utgivelser står blant annet «Klein Klein Kleutertje», «Bom-Be-Die-Bom!», «Peter Cuyper Wals», «’k Heb M’n Wagen Volgeladen» og Zie Ginds Komt De Stoomboot. Scholten satset altså ikke på en musikkarriere til tross for seieren i Eurovision.

Forhold og familie

Scholten ble født Dorothea Margaretha van Zwieteren. Etternavnet Scholten tok hun da hun giftet seg med Henk Scholten i 1946, og hennes navn ble da Dorothea Margaretha Scholten-van Zwieteren. Teddy har vært hennes artistnavn siden 40-tallet.

Ektemannen døde i 1983, og Scholten levde alene resten av sitt liv. Hun gikk bort i 2010, 83 år gammel.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien