Kringkastingssjefen til escNorge: – Viktig mål for NRK å vinne Eurovision i tida som kommer

11.september går fristen ut for å sende inn låter til neste års MGP. Prosjektleder Stig Karlsen sier at interessen i år er som i fjor så langt. I fjor ble det satt nye rekord i antall innsendte sanger. Nå har Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen gitt marsjordre til hele redaksjonen om at NRK skal gjøre det de kan for å vinne. Eriksen har sagt at å vinne Eurovision er et av NRKs store mål i tida som kommer.

 Kringkastingssjefen sier til escNorge at NRK med jevne mellomrom trenger slike store prosjekter, både fordi det styrker innovasjon og komeptanse internt i NRK, og fordi det er viktig for NRK som formidler av norsk kultur. Derfor har NRKs MGP-redaksjon ifølge Stig Karlsen i hele sommer jobbet fram en strategiplan med det klare målet: – Å vinne Eurovision. 

Vi har lært mye av fjorårets Eurovison sier prosjektleder Stig Karlsen til escNorge. I fjor kvalifiserte ikke Norge seg til finalen da Agnete strandet i semien med «Icebreaker». Det skuffet Kringkastingssjefen.

– Jeg synes Agnete var en flott artist med en låt som forjtente å gå videre, men det var dessverre ikke de fleste seerne i Europa enig med meg i.

NRK er i en presset økonomisk situasjon. Hvorfor mener du da at det er viktig for Norge og NRK å vinne Eurovision om ikke veldig lenge?

-Ja, NRK har selvsagt begrensede ressurser.  Likevel er det to hovedargumenter for at dette er viktig. For det første så er det en del av NRKs oppdrag å fremme norsk musikk. Da må vi jo ha en ambisjon om å gjøre det best mulig. For det andre er slike store produksjoner med å utvikle NRK. Det er alltid knyttet stor innovasjonskraft, bruk av ny teknologi, lys, kamera og presentasjonsmuligheter til et så stort prosjekt. Jeg var utrolig imponert over showet SVT laget i Stockholm i mai. Vi har vel aldri sett maken. Det bygger kompetanse som har stor betydning langt utover det å lage ett fantastisk show. Innovasjoner og ny teknologi i et så stort prosjekt bidrar til å løfte andre produksjoner enten det er nyheter, underholdning eller drama. NRK trenger derfor fra tid til annen slike store produksjoner for å kunne tilby norsk innhold i verdensklasse også innenfor andre sjangere.  En Eurovisionfinale er derfor ikke bare en stor kostnad det er en investering i framtidig kompetanse.  Sist vinter produserte NRK VM i Skiskyting med helt nye elementer. Vi fikk enormt gode tilbakemeldinger fra hele Europa.  Vm i Skiskyting er et eksempel på et prosjekt som bidrar til å løfte hele NRK. 

Men kanskje aller viktigst sier Eriksen: 

– MGP og ESC er en tradisjon som fortsatt samler hele Norge til en felles opplevelse

Men hva skal så til for å nå målet om norsk seier i verdens største underholdningsshow.

Stig Karlsen sier til escNorge at det selvsagt handler om å hanke inn de beste låtene og artistene, men at de i forbindelse med MGP2017 vil gjøre en rekke tiltak for å styrke Norges vinnersjanser. Han vil ikke være mer konkret med hva disse ulike tiltakene består i, men sier de har med seg mange verdifulle erfaringer fra Eurovsion i Stockholm. 

Kringkastingssjefen har ikke tro på å skreddersy låter for å vinne, men mener det er viktig å ta høyde for hva som fungerer i den internasjonale popverdenen:

– Det handler jo ikke om å skreddersy etter min mening. Men å få fram en artist, en låt og et uttrykk som gjør det best mulig i den konkurransen vi deltar i – og det er Eurovision.  Vi må jo innrette oss etter at dette nærmest er et VM i populærmusikk og som må ha en kombinasjon av noe norsk og noe universelt som slår an bredt. Og så er det selvsagt ikke sånn at vi kan «vedta» å vinne i 2017. Historisk erfaring tilsier vel at vi ikke vinner så veldig ofte. Men det er uttrykk for en ambisjon om at det er viktig å gjøre det best mulig for norske artister og musikk.  Men for all del – jeg verken tror eller håper at vi skal vinne så veldig ofte – men det hadde vært veldig stas med en seier i løpet av de neste årene.  Da har det gått ca 10 år siden Rybaks overveldende seier i Moskva. 

Mange savner delfinalene og mener det er et riktig grep for å øke Norges vinnersjanser da det skaper engasjement rundt om i landet og gir flere sanger å velge mellom. Det blir imidlertid ikke delinfaler i 2017 heller, men Kringkastingssjefen vil  ikke utelukke at det blir sendinger fra rundt om i landet i framtida: 

– Engasjement er viktig og det er helt sikkert mange måter på å skape det. Jeg overlater til redaksjonen som jobber med å utvikle prosjektet å vurdere dette.  Men jeg liker når vi i NRK reiser rundt i landet og lager innhold. Men det gjør vi mer av enn noen gang uavhengig av MGP. Valgkamp, Skibladner og Sommertog neste år, for å nevne noen eksempler. 

Mange etterlyser de aller beste norske låtskriverne og artistene i MGP? Er den norske musikkbransjen for feig? Hva er din utfordring for å få flest mulig til å sende inn låter?

– Jeg synes ingen fortjener merkelappen feig. Det er frivillig å delta, men det er en fantastisk mulighet for dem som griper den. Har stor tro på at Karlsen og gjengen vil sørge for at det blir gode låter som skal konkurrere om den norske ESC-plassen.  

Stig Karlsen sier til escNorge at det også i 2017 vil være en miks mellom innsendte låter og inviterte. Han understreker at ingen uansett vil ha «fribillett». Låta er viktigst. 

Til slutt lurer vi i escNorge på hva kringkastingssjefen tenker om framtida for Eurovision i en tid hvor stadig mer innhold flyttes over til internett, mens MGP og Eurovision er en direktesendt TV-sending:

– Jeg tenker at MGP og ESC har en enorm posisjon. Det er jo rett og slett fantastisk at så mange land og så mange kulturer kan forenes i en kjempestor musikkfest. Det skaper felleskap og opplevelser på tvers av landegrensene. Og det kan vi jo trenge nå til dags. Selve finalen vil være en stor liveopplevelse fortsatt – men selvsagt kommer ESC til å leve på alle plattformer. 

Hva tenker du om Norges muligheter for å vinne Eurovsion i den nærmeste tida? Er du enig med Kringkastingssjefen i at det må være et mål, eller er det viktigste å delta med musikk vi i Norge stemmer fram uten å tenke på selve konkurransen? Diskutere gjerne her og på forumet. 

Frist for innesending av låter er 11.september. Låter kan du melde  på her: 

https://www.nrk.no/mgp/pameldingsskjema_-melodi-grand-prix-2017-1.12985884

 

 

Del:
Relaterte artikler
Eurovision 2023
2022: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2023
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien