Blogg: Internasjonale juryer undergraver idèen med Eurovision

Å gjøre nasjonale finaler til «mini Eurovision-finaler» er jeg ikke begeistret for. I dag fortalte NRKs prosjektleder for MGP at de vil innføre internasjonale juryer i den norske finalen. https://escnorge.net/mgp/nrk-vil-vinne-eurovsion-med-internasjonal-jury-i-mgp. NRK mener det styrker Norges vinnerjanser og hevder at Norge gjennomgående gjør det bedre i de årene vi har internasjonale juryer. Jeg mener dette bryter med idèen til Eurovision. Hele magien til programmet ligger i at hvert land sender en låt som representerer den gjengse smaken i hvert enkelt land. Så møtes landene til hyggelig kappestrid i konkurransen om å fenge flest mulig seere og vinne. En internasjonal jury er med å slipe bort ulikhetene mellom landene og dermed også magien i Eurovision mener jeg. 

Som i nesten alle andre affærer finnes det gode argumenter både for og imot endringer. Jeg tror internasjonale juryer er med å øke underholdningen og engasjementet. Det er en ny og spennende konfliktlinje som kan prege både forhåndsspekulasjoner og diskusjoner, og ikke minste selve TV-sendingen fra finalen. Det i seg selv er et vitkig moment. Jeg skal heller ikke underslå at det kan skape en nyttig ballanse i vurderingen av låtene. Norge har sin smak, og det er ikke alltid den er like kompatibel med smaken ute i Europa. Internasjonale juryer er med på å redusere risikoen for at vi får en vinner som vinner på grunn av kjendisstatus eller sympatisk personlighet den norske offentlighet, og ikke på grunn av en fantastisk låt. En internasjonal jury vil jo ikke kjenne personlighetene, og vil kun stemme på låtene.

Et argument for er at vinnerlåta vår på denne måten får litt ekstra oppmerksomhet i de landene som er invitert til å være med å stemme. Det er så absolutt en fordel.

Når jeg likevel er i mot så er det først og fremst av idealistiske grunner. Jeg liker at det er ulikheter mellom ulike land og deres smak. Jeg vil at Norge skal være kompromissløse i de låtene vi sender og være tro mot at vi sender det vi liker best, så får det gå som det går internasjonalt. Å innføre juryer fra utlandet blir på sett og vis litt kynisk slik jeg ser det. Men det er klart at det finnes mange måter å løse dette på. Hvor mye vekt skal en legge på de internasjonale juryene for eksempel. Det er for meg lettere å svelge om de ikke teller like mye som de norske stemmene, men kun er en liten korreksjon.

Sverige har blandede erfaringer med internasjonal jury. I 2013 vant Robin Stjernberg Melodifestivalen med «You» på grunn av de internasjonale jurystemmene. Folket stemte fra Yohio og «Heartbreak Hotel». Vi vet jo ikke hvordan Yohio ville gjort det, men vinneren i de internasjonale juryene endte på en 14.plass i finalen på hjemmebane. Bobbysocks vant i 1985. Det var første seier. Den internasjonale juryen det året ville imidlertid sende Anita Skorgans «Karma» til finalen i Gøteborg. Ingen vet hvordan det ville gått. Kanskje hadde begge låtene gode vinnersjanser?

På den annen side var jo de internasjonale juryene enig med folket i valget av både Loreen og Måns Zelmerløw. Men de hadde jo også vunnet uten internasjonal jury. Så heller ikke her ser jeg de store argumentene for en slik ordning.

I 2009 vant Norge med Fairytale, og satte poengrekord. Så egentlig er det bare èn a tre ganger at en internasjonal jury har hjulpet oss til seier.

Alt i alt sliter jeg derfor med å se de store forelene, rent resultatmessig, av internasjonale juryer. Men jeg ser heller ikke at dette er en kampsak som bør føre til fakkeltog og sterke protester. Likevel er dette mitt bidrag i debatten.

Her er forresten min liste over hva jeg mener ville være med å styrke Norges vinnersjanser: https://escnorge.net/artikkel/flere-kompromisslose-later-i-mgp-takk

Hva synes du? Jeg er veldig interessert i synspunkter.

Del:
Relaterte artikler