Romania vil tilbake til ESC

Etter at TV-kanalen TVR ble utestengt fra EBU i vår, bare uker før sceneprøvene i Stockholm skulle begynne, har Romanias fremtid i ESC vært usikker. Nå letter TVR på sløret og melder at de har søkt om å få delta til neste år, selv om den økonomiske situasjonen fremdeles ikke er helt avklart.

Ubetalt gjeld som strakte seg nesten ti år tilbake i tid gjorde at EBU satte hardt mot hardt i april og ekskluderte TVR. Dette rammet blant andre Romanias ESC-deltaker Ovidiu Anton, som dermed ikke fikk reise til Stockholm, men TV-kanalen mistet også rettighetene til å vise ESC, fotball-EM og OL.

I juni ble det meldt at det rumenske parlamentet skulle vedta lovendringer som gjorde det mulig for landets regjering å bruke statsbudsjettet for å dekke EBU-gjelden på 16 millioner sveitserfranc. Det er fortsatt uklart om dette er fullt ut gjennomført, men TVR har allikevel levert søknad om deltakelse i 2017-utgaven av Eurovision Song Contest.

– Vi ville søke innen fristen den 15. september, men har fortsatt mulighet til å trekke oss innen 10. oktober, uttaler administrerende direktør i TVR Irina Radu. – Vi håper EBU kan garantere at vi får være med. I år var første gang på lenge at vi kunne betale deltakeravgiften, men allikevel ble vi ekskludert. Dette må ikke gjenta seg.

Flere ubesvarte spørsmål gjenstår altså i denne saken, men hvis hele eller størsteparten av gjelden er betalt, en søknad er innlevert og EBU har fått tilfredsstillende garantier fra TVR om at kanalen er på vei ut av sitt økonomiske uføre, er det slett ikke umulig at Romania blir å se på scenen i Kiev i mai.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien