Makedonias deltakelse kan bli påvirket av kringkastingsforbud

Makedonias deltakelse i Eurovision Song Contest kan stå i fare fordi opphavsrettsorganisasjonen ZAMP nekter kringkasteren MRT å spille musikken til de 6 000 musikerne som er tilsluttet ZAMP.

ZAMP, som kan sammenlignes med norske TONO, er en organisasjon som med løyve fra det makedonske Kulturdepartementet beskytter rettighetene til artister, låtskrivere og andre som jobber med musikk i Makedonia. Skal noen bruke musikken til medlemmene i ZAMP, må man ha tillatelse fra organisasjonen. ZAMP har nå gått ut med et forbud mot å kringkaste musikken til medlemmene deres fordi Kulturdepartementet vil minske inntjeningen til musikere, og opprette sin egen opphavsrettsorganisasjon under statlig kontroll, melder BalkanInsight

Kringkasterne risikerer bøter

Kulturdepartementet har gitt tillatelse til at nyopprettede SOKOM MAP jobber med å samle inntjeningene til musikere fra fjernsyn og radio. ZAMP mener SOKOM MAP tar pengene fra dem, med hjelp fra Kulturdepartementet. SOKOM MAP har svart med at Kulturdepartementet bør trekke tilbake ZAMPs løyve, og at kringkastere i landet bør overse ZAMPs forbud mot å kringkaste musikk fra ZAMP-medlemmene.  

SOKOM MAP har avvist at de jobber for det offentlige, og mener at ZAMPs medlemmer bare er en liten del av Makedonias musikere. Samtidig sier ZAMP at mesteparten av Makedonias musikere er medlem hos dem. Ifølge makedonsk lov må 40 prosent av all musikk som blir kringkastet være fra makedonske låtskrivere, men kringkasterne har likevel sluttet å spille makedonsk musikk. I et brev fra Macedonian Association of Private Media til den makedonske regjeringen og Kulturdepartementet kommer det frem at de gjenværende musikerne ikke vil være nok til å oppfylle kravet om 40 prosent. Å slutte å spille makedonsk musikk kan likevel gi ringkasterne rettslige konsekvenser og bøter.

ZAMP mister inntekter

Årsaken til problemet er det makedonske parlamentets forslag til en ny lov om opphavsrett som ble lagt fram i fjor. Den tidligere loven gjorde at kringkastere måtte betale ZAMP for musikken de brukte, mens den nye loven inneholder begrensinger i hvor mye kringkasterne skal betale, avhengig om det er de kringkaster nasjonalt, regionalt eller lokalt. ZAMPs inntekter blir dermed kraftig redusert.

På nåværende tidspunkt må MRT velge et bidrag, der ingen av de involverte er tilknyttet ZAMP for å kunne vise Eurovision på makedonsk TV. Det betyr blant annet at ZAMP-registrerte Kaliopi ikke kan representere Makedonia i 2017. Skulle de likevel velge en ZAMP-registrert deltaker ville ikke MRT hatt lov til å vise sitt eget bidrag under Eurovision, noe som ville vært et brudd på reglene til EBU. 

Tvisten mellom ZAMP og Kulturdepartmenentet kan få konsekvenser for Makedonia i Eurovision Song Contest om MRT ikke får kringkaste sitt eget bidrag.

 

 

 

 

Del:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Relaterte artikler
Italia 2022
Intervjuer

2022: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2022
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien