Hvor ble de av? 1991 – Carola

Noen få ble stjerner, andre hørte vi aldri noe mer til. Men samtlige vinnere av Eurovision har en historie. Vi tar en dykk inn i både det kjente og ukjente, der vi forsøker å finne ut hva som hendte med navn og artister etter en Eurovision-seier. I dag er det selveste Carola, vinneren fra 1991-finalen i Roma, som står for tur.

Å spørre hvor Carola har blitt av, er kanskje en smule selvmotsigende – etter gjennombruddet med Främling i 1983 har hun vel aldri riktig blitt borte. Selv om det har vært noen stille år innimellom, har hun alltid dukket opp igjen i en eller annen sammenheng, og hun har i årenes løp virkelig etablert seg som en av Sverige og Skandinavias mest kjente og folkekjære artister.

Historien om Carola Häggkvist og Eurovision Song Contest startet altså i 1983, da hun blott 16 år gammel, men allerede med en fantastisk stemmeprakt, kammet hjem et perfekt sett av 12-poengere fra de svenske juryene og vant Melodifestivalen med Främling, skrevet av Lasse Holm og Monica Forsberg. I finalen i München klatret Carola helt opp på pallen da hun endte på en knallsterk 3. plass, og i tiden som fulgte solgte debutalbumet hennes, som også het Främling, over én million eksemplarer – noe som til dags dato er svensk rekord.

Carola var kastet inn i popartist-eventyret med brask og bram, og fulgte opp med en rekke hitsingler i de neste årene – deriblant Mickey, Liv, Ännu en dag, Gloria og Tommy tycker om mig.

Den internasjonale karriéren lot imidlertid vente på seg, tross iherdige forsøk. Flere av Carolas hitsingler ble også spilt inn i engelsk språkdrakt, og i 1986 lagde hunn albumet Runaway i USA med Maurice Gibb fra Bee Gees som produsent. Platen solgte stort i Skandinavia, men mindre i andre land der den ble sluppet, og i de neste to-tre årene gikk Carola i det store og hele under radaren.

Comebacket skulle skje i Melodifestivalen, det samme programmet hun hadde fått sin knalldebut i. I 1990 stilte hun opp med Stephan Bergs Mitt i ett äventyr, og hele Sverige forventet seier. Stor var overraskelsen da det ‘bare’ ble en andreplass bak Edin-Ådahls Som en vind, men Carola ristet skuffelsen av seg og gjorde et nytt forsøk året etter. Igjen var Stephan Berg komponist, tittelen var Fångad av en stormvind, og utfallet er kjent for de fleste – seier i Melodifestivalen og seier i den internasjonale finalen i Roma etter en av de jevneste avstemningene i konkurransens historie.

Med ESC-seieren åpnet det seg flere dører for Carola også i utlandet, men erfaringene etter forrige forsøk på internasjonal satsing gjorde at hun valgte å konsentrere seg først og fremst om hjemmemarkedet. Flere singel- og albumutgivelser fulgte, og utover på 1990-tallet beveget Carola seg også over i andre musikksjangre. Tidligere hadde hun sunget mest pop og julesanger, men nå satset hun også på gospel og musikaler, både på plate og scene. Hun gjorde blant annet rollen som Maria i Sound of Music (med Tommy Körberg som kaptein von Trapp) og spilte i Les Misérables i West End i London. Samtidig spilte hun inn den svenske stemmen til Miriam i Disney-filmen Prinsen av Egypt.

Carolas kristne tro har alltid vært viktig for henne, og mot slutten av 90-tallet ga dette seg også utslag i platekarrieren, da hun spilte inn salmealbumet Jul i Betlehem, som solgte over 300 000 eksemplarer på bare én måned. Den nydelige Himlen i min famn, som Carola selv skrev i samarbeid med norske Erik Hillestad, finnes på denne platen.

På denne tiden fikk også Carola sitt første barn, sønnen Amadeus, med den norske predikanten Runar Søgaard, som hun hadde vært gift med siden 1990. Paret skiltes i 2000, men har beholdt kontakten siden. Carola ble for øvrig mamma på ny i 2012, da hun adopterte datteren Zoe fra Sør-Afrika.

Carolas karriere fortsatte etter årtusenskiftet, med vise- og salmealbum som Sov på min arm og Blott en dag, og mer poporienterte plater som My Show. I 2003 kom hennes første samlealbum, Guld, platina & passion, som toppet salgslistene i ukevis. Samme år sendte Carola inn balladen När löven faller til Melodifestivalen, der hun selv sang på demoen. Da låten så ble plukket ut til å delta var hun ifølge SVTs reglement forpliktet til å fremføre låten selv, noe hun ikke ønsket, og bidraget ble dermed diskvalifisert.

Carolas kjærlighetsforhold til Melodifestivalen var imidlertid ikke over med dette. I 2005 var hun med i et av finalens pauseinnslag, og i 2006 var det duket for nok et comeback da hun stilte opp med Evighet, som hun selv hadde vært med på å skrive i samarbeid med Thomas G:Son, Bobby Ljunggren og Henrik Wikström. Låten vant sin delfinale og gikk også helt til topps i finalen i Globen med klart flest seerstemmer og nest mest jurypoeng. Carola reiste til den internasjonale finalen i Athen som favoritt, men klarte ikke å gjenta bedriften fra 1991 og hente seieren hjem til Sverige. I stedet endte hun på en meget hederlig 5. plass.

Carolas hittil siste forsøk i Melodifestivalen kom bare to år senere, da hun i 2008 stilte opp i duett med Andreas Johnson i låten One Love. Etter et mediehysteri uten like ble det litt av et antiklimaks da bidraget i sin delfinale ‘bare’ gikk til Andra chansen, og der endte opp med å bli slått ut av Nordmans I lågornas sken etter noe som mange i ettertid kalte en ‘anti-Carola’-mobilisering blant TV-seerne. Hennes image som perfeksjonistisk diva og et par uheldige uttalelser som hun har kommet med på bakgrunn av sin religion, er kanskje deler av forklaringen på den motstanden hun møtte.

Carola har imidlertid ikke latt seg stoppe av kritikk og har fortsatt sin karriere frem til våre dager. I 2013 kunne hun feire sitt 30-årsjubileum som artist, og hun har fremdeles bena trygt plantet i ulike sjangre. Hun har blant annet spilt inn album med låtene til to av sine fremste musikalske forbilder, Elvis og Barbra Streisand, spilt i og sunget tittelsangen til filmen Yohan – barnevandreren, der vår egen Alexander Rybak hadde hovedrollen, vært dommer i Idol og coach i The Voice, begge på TV4, og opptrådt som pauseinnslag både i Melodifestivalen og Eurovision Song Contest.

I september 2016 fylte Carola 50 år, og hun er ‘still going strong’ som en sanger og entertainer av høy klasse. Hun har gitt ut 28 studioalbum, hvorav ni har toppet salgslistene i Sverige, spilt konserter for et milliontalls publikum og nådd førsteplassen på både Svensktoppen og Trackslistan. Hvilke fremganger som venter for Carola i tiden som kommer, gjenstår å se.

Visste du for øvrig dette om Carola?
• Hennes første TV-opptreden kom alt i 1977, da hun sang Krokodilbarnets klagan i programmet Sveriges Magasin
• Hele 6,1 millioner TV-seere – 84% av befolkningen – så henne vinne Melodifestivalen i 1983.
• Under den norske MGP-finalen i 1990 dukket hun overraskende opp sammen med Anita Skorgan som korsanger på Jahn Teigens Smil.
• Hun ga ut plate i Kina i 1992 og ble så den første skandinaviske popsangerinnen som opptrådte i folkerepublikken, da hun sang for et TV-publikum på bortimot 600 millioner.
• Hun ble kåret til Årets gospelartist i Nederland i 1993.
• Hun har samarbeidet og sunget duett med store artister som Andrea Bocelli og Burt Bacharach – samt vår egen Sissel Kyrkjebø.
• Hun fremførte den amerikanske nasjonalsangen under en seniormatch i tennis mellom John McEnroe og Björn Borg på Åland.
• Hun har opptrådt for kongefamilien ved flere anledninger, deriblant i kronprinsesse Victorias 30-årsdag i 2007 og i bryllupet til Victoria og Daniel i 2010.
• Hun er sammen med Marie Bergman den artisten som har representert Sverige flest ganger i den internasjonale ESC-finalen (3 ganger).

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien