Romania får delta i Kiev

Sent i går kveld kunne Romanias TV-kanal TVR kunngjøre at de har kommet til enighet med EBU om de økonomiske aspektene rundt landets videre medlemskap. Romania er dermed velkommen tilbake til ESC-scenen i 2017.

TVR fikk sitt EBU-medlemskap suspendert i april etter at de ikke var i stand til å tilbakebetale en stor opparbeidet gjeld. Romania måtte dermed stå over årets Eurovision i Stockholm, og TVR mistet retten til å overføre blant annet sommerens fotball-EM og OL i Rio. Men etter at Romanias regjering åpnet for å bruke deler av landets kulturbudsjett på å dekke gjelden, var det ventet at en løsning ville bli fremforhandlet.

Nå er det klart at TVR tilbakebetaler 10 millioner euro av gjelden i løpet av de neste tre årene, samtidig som kanalen skal dekke avgifter for arrangement som de allerede er påmeldt til frem til 2022. Avtalen sikrer at TVR får sende bidrag til ESC 2017 og overføre de to neste VM i fotball (2018 og 2022).

TVR skal også omstrukturerers for å styrke kanalens økonomi, noe EBU har stilt rådgivere til disposisjon for å hjelpe med.

Gårsdagens avtale betyr at Romania blir å se på scenen i Kiev i mai måned, og at situasjonen som oppstod da årets rumenske bidrag, Moment of Silence med Ovidiu Anton, ble diskvalifisert fra deltakelse, ikke vil gjenta seg.

Romania debuterte i ESC i 1994 og hadde deltatt hvert år fra 2002 frem til i fjor før årets diskvalifikasjon. Landets beste resultat er to 3. plasser fra 2005 og 2010.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien