Hvor ble de av? 2007 – Marija Šerifović

Noen få ble stjerner, andre hørte vi aldri noe mer til. Men samtlige vinnere av Eurovision har en historie. Vi tar en dykk inn i både det kjente og ukjente, der vi forsøker å finne ut hva som hendte med navn og artister etter en Eurovision-seier. Vi fortsetter med vinneren fra 2007, Marija Šerifović.

Šerifović vant Eurovision Song Contest 2007 i Helsingfors med «Molitva». Hun fikk æren av å representere Serbia før første gang som selvstendig stat, og Serbia ble med det det første landet som debuterte og vant samme år, om man ser bort i fra den første konkurransen i 1956. Šerifović vant også artistprisen under utdelingen av Marcel Bezençon Awards.

Vant uten engelsk
«Molitva» ble den første låten og vinnerlåten som ble fremført på serbisk i Eurovision Song Contest. Låten ble også den første som vant på et språk som ikke hadde vunnet tidligere, og det ble den første vinnerlåten etter 1998 som ikke inneholdt noe tekst på engelsk.

Etter seieren ble låten brukt i tennistuneringene French Open og Wimbledon. Šerifović fikk fremføre låten på nytt i Eurovision Song Contest 2008, under åpningen av finalen. Samme år ga hun ut sitt tredje studioalbum, Nisam Anđeo. Året etter kom albumet Anđeo.

Politisk aktiv
I november 2007 deltok hun under parlamentsvalget i Kroatia, der hun støttet lederen for Det selvstendige demokratiske serbiske partiet, Milorad Pupovac.

Under to valgmøter arrangert av Det serbiske radikale partiet i desember 2007 og januar 2008 fremførte Šerifović «Molitva». Hun støttet samtidig Tomislav Nikolić som partiets presidentkandidat.

Mer Eurovision og musikk
I 2008 satt hun i den juryen til den irske Eurovision-uttakingen, og året etter var hun en del av den internasjonale juryen i Melodifestivalen. I 2012 reiste Šerifović til Baku for å fremføre en liten del av «Molitva» under Eurovision Song Contest.

Hennes femte og foreløpig siste album, Hrabro, ble utgitt i 2014. Det samme ble singlene «Ja volim svoj greh» og «Mrš». I tillegg har det kommet ut noen låter og videoer på YouTube.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien