Oppsummert: Sesongen 2016 – Del 1

Nok et år for oss Eurovisionfans går mot slutten. 2016 har som alle de andre årene bydd på oppturer og nedturer sesongen igjennom. I dagene fremover skal vi ta et tilbakeblikk på hva som skjedde i sesongen 2016.

En stor del av sesongen er de ulike nasjonale finalene rundt omkring i Europa. Noen låter og artister skiller seg ut og blir med engang utpekt som forhåndsfavoritter, mens andre låter og artister blir glemt. Alltid er det i hver eneste sesong noen overraskelser, og her kommer de som har vært de største.

Polen skulle egentlig arrangere en intern utvelgelse for Stockholm. De har tidligere hatt stor suksess med å velge en artist og låt internt. Både i 2014 og 2015 gikk de til finalen, og deres kringkaster TVP så ingen grunn til ikke å fortsette med denne formelen.

Den interne utvelgelsen var planlagt, men så fikk tv stasjonen en ny direktør. Han mente at folket skulle ha sitt å si, og dermed var den interne utvelgelsen skrinlagt og den første nasjonale finalen i Polen siden 2011 så dagens lys.

Artister og låtskrivere ble bedt om å melde seg på. Og allerede før de ti heldige ble kjent, ble det klart at det var to stykker den polske finalen kom til å stå mellom.

Den ene var Edyta Gorniak, som absolutt ikke er ukjent for Eurovisionverdenen. Hun representerte Polen i debuten i 1994 og tok landet til sitt beste resultat, nemlig en andreplass. Hun stilte opp etter mye press fra fansen, og fordi hun følte at hun nå hadde den rette låten. Låten hennes Grateful var en rolig ballade, båret frem av Edytas store stemme.

Veteranen Edyta skulle få sterk konkurranse fra den unge polske stjernen Margaret, som etter mye spekulasjoner endelig stilte opp i en polsk finale. Hun hadde med seg låten Cool me down, en låt som var så sterk og hitpreget at den tok Polen helt til topps på bettinglistene over hvem som kom til å vinne Eurovision i mai.

Finalen tok plass 5. Mars i år, og fikk som vi alle vet et veldig overraskende resultat. Det var hverken erfarne Edyta eller unge og populære Margaret som tok seieren. Nærmest ut av det blå ble det Michal Spzpak og låten Color of your life som tok seieren.

Michal gjorde Polen nok engang stolt. Han kvalifiserte seg til finalen og tok landet til en topp ti plassering. Michal gjorde det særdeles godt hos folket, da de belønte han med over 200 poeng, mens juryen hadde han mye lavere ned på listen.

Fra Polen tar vi turen litt nordover, til våre naboer Finland.

Finland har som kjent sin UMK utvelgelse, og 2016 var et særdeles sterkt år for denne utvelgelsen. Det var alikevel to artister, som i Polen, som skilte seg ut. Saara Aalto med No Fear og Mikael Saari med On it goes.

Både Saara og Mikael hadde vært med i den finske utvelgelsen tidligere, hvor de begge hadde en andreplass på samvittigheten. Saara i 2011 og Mikael i 2013.

Saara og låten No Fear var regnet som den store forhåndsfavoritten. Låten hennes ble beskrevet av mange som et friskt pust. Mikael hadde med låten On it goes, og ble regnet som Saaras store konkurrent.

I den finske finalen i februar i år, var det som kjent ingen av de som vant. Det ble Sandhja som tok førsteplassen og representerte Finland i Stockholm med låten Sing it away.

Sandhja klarte ikke å ta Finland til finalen, og de ble værende i semifinalen for andre gang på rad.

Vi holder oss i Norden og setter kurs mot våre naboer i syd, nemlig Danmark.

I det danske melodi grand prix, var det i år to klare favoritter.

Den ene var Simone, som stilte opp for tredje gang. Med seg hadde hun låten Heart Shaped Hole, som var en moderne poplåt med klare Sia influenser. Simone hadde fra før av to topp tre plasseringer, og uttalte selv at hun var klar for å vinne.

Den andre som pekte seg ut i Danmark var australske Anja Nissen. Med låten Never Alone, var hun en stor utfordrer til Simone. Anja var kjent fra X-Factor Australia, og har danske aner.

Det ble hverken Simone eller Anja som kunne hente flybillettene til Stockholm. Derimot tok gruppen Lighthouse X en overraskende seier. Simone kom på nok en tredjeplass mens Anja havnet på en andreplass.

Lighthouse X og deres Soldier of Love ble ingen videre sukess under Eurovision. Og Danmark måtte for andre gang på rad se finalen fra sidelinjen. Lighthouse X gikk også hvert til sitt noen måneder etter Eurovision.

Så skal vi se litt på overraskende resultater i Eurovision.

Den helt klart største overraskelsen kom fra Island og Greta Salome.

Island var på manges lister og var en klar kvalifiserer fra semifinalen. Etter en solid fremføring, ventet alle på å høre Måns og Petra rope opp Iceland, men dette skjedde aldri. I poenglistene etter Eurovision kom det frem at Greta kun klarte en 17 plass i semifinalen.

Det ble også stor oppstandelse over at Hellas for første gang i historien ikke klarte å ta seg til finalen. De ble i år representert av gruppen Argo. Låten deres Utopian Land var en etnisk rap låt, som handlet blant annet om flyktningekrisen.

Både gruppen og låten var personlig utvalgt av ERT sin øverste sjef. Ved at Argo ikke gikk videre var en perfekt statistikk for Hellas ødelagt. Før 2016 hadde de alltid gått til finalen, og stort sett havnet trygt innenfor topp ti.

Bosnia-Herzegovina kom med et etterlengtet comeback i Stockholm. Deen hadde tatt seg med tre venner, og sammen stilte de opp med låten Ljubav Je. Manget regnet Bosnia som en sikker kvalifiserer, i og med at de alltid hadde gått til finalen. Som kjent gikk det ikke slik.

Bosnias kringkaster BHRT er nå kastet ut av EBU, og det kommer nok til å gå noen år til før vi får se landet fra balkan i Eurovision igjen.

Tsjekkia var også tilbake i Eurovision etter noen års pause. De sendte Gabriela Guncikova med balladen I Stand. Få regnet med at Tsjekkia kom seg videre, og gleden var derfor stor når de for første gang var å se i en finale. Dette har ført til at rekordmange artister og låter har blitt sendt inn til Tsjekkia for å delta i 2017.

Og helt tilslutt i overraskende resultater må selvsagt Georgia nevnes.

De valgte internt gruppen Nika Kocharov & Young Georgian Lolitas til å representere seg. Etter en avstemning der publikum kunne velge mellom fem forskjellige låter, var det Midnight gold som vant. Ingen trodde Georgia kom til å nå finalen med sitt sære og på kanten bidrag. Det var derfor stor overraskelse da de klarte å nå finalen.

Georgia vant også årets Junior Eurovision, og dette har gitt landet blod på tann når det gjelder Eurovision. I 2017 arrangerer de derfor sin største nasjonale finale noensinne med hele 25 bidrag.

Det var en gjennomgang av årets overraskende resultater. Følg med i morgen når vi tar en nærmere kikk på Sergey Lazarev fra Russland, og favorittstempelet som ikke holdt helt inn.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien