Oppsummert: Sesongen 2016 – Del 3

Nok et år for oss Eurovisionfans går mot slutten. 2016 har som alle de andre årene bydd på oppturer og nedturer sesongen igjennom. I dagene fremover skal vi ta et tilbakeblikk på hva som skjedde i sesongen 2016.

I denne artikkelen skal vi til Sverige og Melodifestivalen. For det er virkelig ikke Melodifestival, uten en virkelig stor snakkis, og i år het snakkisen Anna Book.

Artisten som tidligere har deltatt to ganger i festivalen, var i 2016 klar for sitt store comeback.

Låten var i likhet med hennes 2007 bidrag, Samba Sombrero, en uptempo låt og det nærmeste vi kom en schlager i årets festival. Med tekst av krimdronning Camilla Läckberg var alt duket for et storstilt show, det var bare et problem.

Under prøvene til Anna ble det fort klart for Eurovisionfans rundt om i Europa at melodien til låten Himmel For Tvä, hørtes veldig kjent ut. Ingen er flinkere til å grave i gamle skap enn Eurovisionfansen, og SVT ble fort gjort oppmerksom på at Annas låt kun hadde fått ny tekst. Melodien var nemlig brukt i Moldovas nasjonale finale i 2014. Låtskriverne hadde med andre ord sendt inn en gammel melodi, med ny tekst.

Reglene for Melodifestivalen og alle andre nasjonale utvelgelser er klare på en ting: Nemlig at låtene ikke skal ha vært publisert før 1. september. Dermed ble Anna Book diskvalifisert.

Anna selv ble selvsagt knust da fire måneder med hardt arbeid gikk rett i vasken, og hennes sjanser på seier i Melodifestivalen med et blunk var over.

Christer Bjørkman uttalte at han var opprørt og rettet en skarp pekefiner mot moldovske TRM, som lar låtene ligge ute lenge etter at deres utvelgelse er over. Mange mente dog at det var låtskriverne som skulle fått kritikk.

Anna takket tilslutt ja til å være pauseinnslag i delfinalen hun egentlig skulle ha konkurrert i.

Hun ble også lovet en schlager av Fredrik Kempe, og Camilla Läckberg lovet at hun skulle skrive teksten. Så sent som november i år hadde dette enda ikke skjedd, og Anna var ikke en av artistene som ble annonsert da SVT hadde pressekonferanse tidligere denne måneden.

I morgen tar vi et tilbakeblikk på det som kanskje kan kalles Norges mest sirkusfylte deltagelse i Eurovision.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien