Intervju: JOWST

Jowst og Aleksander Walmann er snart klare for sin MGP-debut. Grand Prix-finalen er like rundt hjørnet og vi har tatt en prat med guttene for å bli bedre kjent med dem og låta de deltar med.

JOWST er 27 år gammel og kommer fra Trondheim, men er for tiden er han bosatt på Kolbotn med samboeren og deres 3 uker gamle datter. Han har fått med seg Aleksander Walmann fra Grenland på vokal. Aleksander ble kjent for det norske folk da han deltok i The Voice 2012, der han nådde finalen. For tiden arbeider han med egen musikk og hans siste utgivelse «Broken Wings» har blitt streamet 4,5 millioner ganger.

Jowst og Aleksander deltar med låten «Grab the moment». Tekst og Melodi: Jonas McDonnell og Joakim With Steen:


Kan dere fortelle oss litt om dere selv og deres musikalske bakgrunn?
Joakim:
– JOWST er artist- og produsentnavnet til Joakim With Steen. Navnet er en sammensetning av de understrekede bokstavene i navnet, på lik linje med Kygo, Matoma og CLMD. Jeg jobber generelt som musikkprodusent og lydteknikker på fulltid i Red Line Studio.
For meg, startet det med HipHop og listepop, før det gikk over til gitarspilling, Bon Jovi, Metallica og generelt kule gitar riff, før det så gikk over til harde gitarriff med Punkrock bandet sitt ”Enter” i Steinkjer. Jeg begynte så å studere musikkproduksjon på Noroff Instituttet i Oslo, la fra meg gitarøvingen og gikk over til midi programmering og diverse musikkproduksjonsverktøy. I 2011 startet jeg studio og har siden jobbet med HipHop, Blues, PunkRock, Metal, Rock, Pop, EDM, Russelåter og House. En ganske blandet musikalsk bakgrunn der altså.
https://www.facebook.com/jowstmusic/

Aleksander:
– Jeg har vokst opp i en musikalsk familie og har vært veldig opptatt av musikk siden jeg var veldig ung .
Våren 2012 var jeg med i The Voice – Norges beste stemme, på TV2, og i ettertid har jeg reist rundt om i Norge og Europa for å spille musikken min. Broken Wings som er min siste utgivelse har nå snart 4,5 millioner streams på verdensbasis.
Fortiden jobber jeg i studio hvor jeg forbereder nye utgivelser med egen musikk og for andre artister i Norge.
Jeg er en singer/songwriter med musikalske referanser innen for indie/pop/rock og med inspirerende forbilder som Ed Sheeran, Johan Mayer, Bon Iver og James Morrison for å nevne noen.
https://www.facebook.com/aleksanderwalmann/

Joakim, du har komponert «Grab the moment» og har blant annet brukt facebook som et hjelpemiddel på veien. Kan du si litt om hvordan låta ble til?
– Det begynte med at jeg hadde tid til overs i studio, i mai 2016. Jeg tenkte at jeg måtte bruke tiden fornuftig og begynte å lære meg en ny synthesizer. Synthesizeren var ganske uforståelig for meg, og det ble til at den konstant spilte 2 forskjellige toner, når jeg bare skulle spille en. Den spilte tonen jeg trykket på, og den tonen som befant seg 4 halvtoner over. Jeg tenkte så at jeg skulle prøve å lage noe kult ut av den, og det ble til at jeg lagde det du kan høre i bridgen/brekket. Til å begynne med, var det ca 3 minutter med KUN disse akkordene igjennom hele låta. Når jeg hadde en liten instrumental demo klar, så brukte jeg facebook for å komme i kontakt med forskjellige ”topplinere” (tekstforfattere som også lager melodi). Jeg kom så i kontakt med Jonas McDonnell som lagde en rap og et funky Motown refreng. Dette var i stor grad den teksten man kan høre i dag. Den handlet om det å føle på angst. Det å motivere seg selv til å ta steget over komfort sonen, bryte janteloven, og ta i bruk det ene livet du har fått ved å gripe øyeblikket, selv om det kan føles vanskelig.

På facebook finnes det en gruppe, som heter ”Norwegian Music Producers” hvor folk spør om tilbakemeldinger på uferdige låter. Og jeg har kommet med en del tips til andre, og har sett at ting blir bedre når de lar seg påvirke av tilbakemeldinger. Jeg tenkte at jeg også skulle gjøre dette. Men for å ta det litt utenfor denne komfort sonen, laget jeg en gruppe, som jeg kalte ”JOWST – Making A Hit” Hvor jeg så beskrev at etter hver studio-session med denne låta, ville jeg dele et utkast med dem, hvor jeg så ville ha tilbakemeldinger. Det ble ganske mange tilbakemeldinger på 21 forskjellige utkast, før jeg avsluttet aktiviteten i denne gruppa, en gang mot slutten av 2016. Det var på ingen måte et ekspert-panel som var med på å lage låten. Det var hovedsakelig venner og familie av meg og Jonas som kom med disse tilbakemeldingene. Det har ikke vært et forsøk på å få ros fra kritikere, men heller noe som alle kan like. Min kreativitet er på en måte både min beste og verste egenskap, når det kommer til komposisjon av musikk, og den facebookgruppa har på en måte vært mitt rammeverk rundt denne produksjonen.

Joakim, ifølge NRK føler du at MGP-deltakelsen er å gå utenfor komfortsonen din. Kan du forklare oss hvorfor du føler det sånn?
– Jeg har stått på en scene og fremført musikk tidligere. Sist gang var jeg 18 år, og det var ca 100 tilskuere. Det meste jeg kan skryte av var skoleavslutningen i 10-klasse i Steinkjer. Da var det ca. 315 som satt å så på. Det er det store steget som er vanskelig å ta. Jeg hadde evt. sett for meg å øve inn låta godt, før jeg f.eks. skulle spille den på en liten scene under by:larm. Ikke Oslo Spektrum, foran over en million TV-seere. Live. På en låt som jeg aldri har fremført før.

Kan dere fortelle oss litt om samarbeidet deres? Kjente dere hverandre fra tidligere?
– Vi kjente ikke hverandre fra før. Jeg kjente til Aleksander fra da han var med i The Voice, og noen av de tingene han har publisert etter det. Samarbeidet vårt startet rett etter at jeg fikk vite at låta skulle med i MGP, ettersom at Jonas ikke ville være frontmann i MGP. Vi burde ha kjent hverandre fra tidligere, men gjorde ikke det. Nå gjør vi det, og noe av grunnen til at Aleksander ble vokalisten på denne låta, var jo på grunnlag av hvor godt vi klarte å jobbe sammen.

Aleksander, du tok deg til finalen i The Voice 2012. Hvilke erfaringer derfra kan bli nyttige å ta meg seg inn mot MGP-finalen?
– Jeg er utrolig glad jeg kom så langt i the voice med tanke på den intensivskolen det var for min del. Jeg lærte så mye om det å være på scenen på live tv så det er jeg veldig glad for å ha med i ryggsekken før noe så stort som MGP 🙂

Hva kan seerne forvente seg når dere entrer scenen i Oslo Spektrum?
– Musikk, energi, lys og følelser.

Har dere, som nordmenn flest, et forhold til MGP eller Eurovision fra tidligere?
Joakim: 
– Ja, men ikke noe som en Eurovision-fan vil bli stolt over. Forholdet mitt til MGP/ESC er bare det at jeg ser det hvert år, og at jeg hører på de låtene som jeg liker, i ettertid. Men jeg kan nevne at høydepunktet er opptellingen av poeng i ESC–finalen. Ett år, så jeg faktisk bare det.
Aleksander: 
– Så lenge jeg kan huske så har vi samla familien i stua og sett MGP. Da Didrik Solli Tangen vant i Norge så var hele Grenland, som vi begge er fra, snudd på hodet. Alle samlet seg og heiet! Det synes jeg er så fint med MGP hvordan folk samler seg og backer opp.

Hva er deres tidenes beste låt eller øyeblikk i MGP-historien?
Joakim:
– Enkelt. Aleksander Rybak – Fairytale
Aleksander: 
– Her må jeg svare igjen da Didrik vant i Norge 🙂 Og selvfølgelig da Rybak vant Eurovision-finalen!

Er det noen av årets MGP-artister dere kunne tenke dere å samarbeide med på sikt?
Joakim: 
– Amina Sewali, på engelsk er det første som slår meg der! Men det er ingen jeg ikke kunne ha tenkt meg å samarbeide med.
Aleksander: 
– Det er så mange flinke artister som har vært med opp igjennom årene men Loreen hadde vært moro å jobbet med .

Og til slutt; har dere en hilsen til våre lesere?
Joakim: 
– Sykt kult at dere engasjerer dere såpass mye, både før og etter sendingen. Musikken er jo allerede der ute, og en låt blir ikke verdig din oppmerksomhet bare fordi at den har vert med på MGP, den høres helt lik ut før finalen også. Også håper jeg du stemmer ut ifra hva du hører den 11. mars. Ikke ut ifra hva personen heter, eller hva avisene skrive.
Aleksander: 
– Jeg må bare få takke alle som har sendt meldinger og hilsener til oss og som har støtta oss fra starten av dette eventyret. Og oppfordre alle som liker låta vår til å stemme den 11 mars.
Det er en stor drøm å få representere Norge i Eurovision-finalen!

Du kan se JOWST med «Grab the moment» i MGP-finalen lørdag 11. mars. Begivenheten sendes direkte fra Oslo Spektrum, hvor ti bidrag skal kjempe om æren av å representere Norge i den internasjonale Eurovision-finalen i Kiev. Sendingen starter kl. 20.55 på NRK1.

escNorge ønsker JOWST og Aleksander lykke til med prøver og forberedelser frem mot årets MGP-finale!

Del:
Relaterte artikler
EBU
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2023
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien