Intervju: Elin&TheWoods

Grand Prix-finalen nærmer seg med stormskritt og vi har tatt en prat med Elin & The Woods for å bli bedre kjent med dem og låta de deltar med.

Elin & The Woods består av den samiske sangeren Elin Kåven fra Karasjok og musikkprodusent Robin Lynch. Elin har gitt ut tre kritikerroste album og turnert i flere land de siste ti årene. Hun synger på samisk og joiker, og er godt etablert i sjangeren Arktisk Folk Pop.
Robin Lynch, også kjent fra Machopsycho, er musiker, låtskriver og musikkprodusent. De fleste Grand Prix-fans fikk kjennskap til Robin da han var med å skrive «I feed you my love» som vant MGP 2013.

Elin & The Woods deltar i MGP med låta «First Step In Faith / Oadjebasvuhtii». Tekst og melodi: Elin Kåven og Robin Lynch:


Dere har i flere år hatt suksess i musikkbransjen på hver deres kant, men kan dere fortelle oss litt om hvordan dette samarbeidet har blitt til?
Robin:
– Jeg hadde drømt lenge om å jobbe med samisk musikk, og da jeg fant Elin på Youtube så ble jeg bergtatt og bestemte seg for å ta kontakt med henne. Jeg ble veldig glad da hun ville jobbe med meg, og vi fikk god kontakt med én gang. Vi hadde mye til felles i forhold til musikk og livsfilosofi.

Elin:
– Da Robin spurte meg, var jeg klar for å prøve nye veier innenfor musikk, og det virket som et spennende prosjekt. Jeg var veldig spent på hvordan musikken ville låte.

Dere deler interesse for det nordiske, urkraft og naturen. Ser dere for dere et videre samarbeid i tiden etter Melodi Grand Prix?
– Ja, absolutt. Vi har en visjon om å lage musikk sammen, derfor starta vi bandet.

Hva betyr det for dere å presentere deler av den samiske kulturen for resten av Norge?
Elin:
– For meg er det stort å være med i MGP akkurat i år, på grunn av 100 års jubileet som samefolket feirer i år (det første samiske nordiske landsmøtet ble avholdt 1917). Det blir en stor ære å joike på Norges største musikkprogram akkurat i år!

Kan dere si litt om innholdet i teksten og hvordan dere skal formidle budskapet i låta til alle de som ikke forstår samisk?
– Teksten handler om å akseptere at man perfekt som man er, og å tørre å ta det første steget i troen på det. Budskapet skal vi formidle med forsoning av joik og gospel – som på mange måter er motsetninger. Vi vil også at folk skal føle styrke og at vi alle stammer fra den samme urkrafta – derfor har vi med masse mennesker på scenen og naturtema i showet.

Robin, du hadde stor suksess i Eurovision med «I feed you my love» i 2013. Gjorde du deg noen erfaringer den gangen som du tar med deg på veien frem mot årets MGP-finale?
– Jeg erfarte at når vi kom til Eurovision at det var så hektisk at man trenger ekstremt fokus, men samtidig huske at det er bare musikk det vi driver med – å ha en avslappet holdning til det. Om vi skulle være så heldige å vinne i Norge, så kommer vi til kjøre hardt på med meditasjon når vi ikke gjør intervjuer og events.

Hvilke planer har dere for å gi låta oppmerksomhet i tiden mot finalen?
– Vi skal ha noen stunts der vi spiller låta live, og vi skal slippe forskjellige versjoner av låten. Vi skal være med i ulike lokale, og nasjonale TV-program der vi også spiller låta.

Dere har seilt opp som favoritter på oddsen, hva tror dere om deres egne vinnersjanser i MGP?
– Vi er ydmyke og veldig takknemlige for at folk liker låta vår. Det gjør oss ekstra nervøse, og det blir ekstra spennende for oss. Det er mange andre bra artister og låter med, så det er umulig for oss å forutse hvordan det kommer til å gå.

Hva er deres favorittlåt eller øyeblikk fra MGP/ESC-historien?
Elin:
– Mattis Hætta og Sverre Kjeldsberg sin «Sámiid ædnan» er selvfølgelig den som jeg husker best. Det var den som satte joik på kartet. Den husker alle samer og nordmenn godt. Alle kan jo den joiken. Jeg var for liten til å huske at han vant, det året han vant. Men da Bobbysocks vant, det husker jeg. Kusina mi og jeg brukte å leke at vi var Bobbysocks. Vi kledde oss ut som Elisabeth og Hanne og hadde hårbørste som mikrofon.

Robin:
– Mine to største øyeblikk i MGP er Jan-Teigens ”Mil etter mil” og Bobbysocks ”La det Svinge”. Begge disse låtene hadde en stor impact på meg. Jan teigen for at han stod ut og var artig og Bobbysocks for at de tog bort taper stempelet som vi syntes Norge hadde i ESC da.

Hvis dere måtte velge én av årets MGP-låter dere skulle lage et cover til på samisk, hvilken ville dere valgt og hvorfor?
– Vi liker budskapet til Amina Sewali sitt låt, så det hadde føltes bra å spille en sånn låt.

Og til slutt; har dere en hilsen til våre lesere?
– Vi er supertakknemlig for at vi får være med på dette eventyret. Tusen takk for all støtte vi har mottatt fra alle kanter. Vi gleder oss masse til showet, og håper dere som har sett hundrevis av show får en god følelse og liker det.

Du kan se Elin & The Woods med «First Step In Faith / Oadjebasvuhtii» i MGP-finalen lørdag 11. mars. Begivenheten sendes direkte fra Oslo Spektrum, hvor ti bidrag skal kjempe om æren av å representere Norge i den internasjonale Eurovision-finalen i Kiev. Sendingen starter kl. 20.55 på NRK1.

escNorge ønsker Elin & The Woods lykke til med prøver og forberedelser frem mot årets MGP-finale!

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien