Sverige: Sterk kritikk mot MF-resultatet

Årets Melodifestival ble avsluttet med stor finale i går, der Robin Bengtsson til slutt kunne juble for seieren. Men nå rettes det skarp kritikk mot måten han vant på. Det var nemlig de internasjonale juryene som ‘overkjørte’ meningen til det svenske folket.

At sammenlagtvinneren i Melodifestivalen ikke samtidig er folkets vinner, har skjedd før – både Robin Stjernberg i 2014, Charlotte Perrelli i 2008 og Martin Stenmarck i 2005 gikk til topps takket være jurystøtte, men hadde noen andre foran seg i folket. Robin Bengtsson er imidlertid den første som vinner sammenlagt enda han bare var på tredjeplass i folket, og det har satt sinnene i kok blant kommentatorer og på sosiale medier.

Tusenvis av TV-seere har skrevet inn i kommentarfelt, både i de største avisene og på SVTs Facebook-side, og reagerer sterkt på måten finalen ble avgjort på. Markus Larsson, musikkekspert og kommentator i Aftonbladet, kaller finalen ‘den dårligste i moderne tid’, og mange ber nå SVT revurdere bruken av de internasjonale juryene etter at de snudde folkets vilje på hodet.

robinvinner jpgFoto: SVT

Grunnen til at stemmene til de internasjonale juryene har fått slik innflytelse på sluttresultatet er innføringen av SVTs stemme-app, der alle som laster ned appen kan stemme gratis inntil fem ganger på så mange bidrag de ønsker. Dette har gjort at antall stemmer øker dramatisk – i går satte finalen nok en gang stemmerekord med over 13,5 millioner innkomne stemmer – men samtidig spres disse stemmene utover samtlige bidrag, slik at forskjellene dem imellom blir mindre.

Folkets vinner i går, Nano, mottok 11,9% av publikumsstemmene, mens folkets sisteplass, Lisa Ajax, fikk 6,2% – en forskjell på under seks prosent, og ‘bare’ 27 poeng når prosentene omregnes til poeng. Til sammenlikning fikk Sanna Nielsen, folkets vinner i 2014 – det siste året før stemme-appen ble introdusert – hele 25,8% av folkets stemmer, mens folkets sisteplass, Anton Ewald, bare fikk 3%. Den forskjellen utgjorde hele 108 poeng.

Med andre ord har folkestemmene blitt ‘utvannet’ etter at stemme-appen ble introdusert, og dermed mistet mye av sin betydning. Det har gjort jurypoengene desto viktigere, noe gårsdagens resultat var et tydelig eksempel på. Det er mulig at dette er en del av Christer Björkmans langtidsstrategi – å legge stadig mer makt i hendene på «eksperter» på bekostning av folket – men om det er en holdbar utvikling på sikt, er et annet spørsmål.

christer bjorkmanFoto: SVT

Björkman forsvarer juryordningen i flere intervjuer og poengterer at Sverige har oppnåd stor suksess med den. Siden innføringen av internasjonale juryer i 2011 har Sverige havnet topp 5 i fem av seks finaler, og hentet hjem to sammenlagtseire, med Loreen i 2012 og Måns Zelmerlöw i 2015. Björkman har unektelig et poeng her, men samtidig er det altså ikke selve juryene som har utviklet seg til å bli et problem, men derimot den økte innflytelsen de har fått gjennom introduksjonen av app-stemmene.

En åpenbar løsning som SVT kan gjennomføre uten problemer fra neste år, er å fjerne gratisstemmene i appen. Dette vil føre til nedgang i antall stemmer og større forskjeller mellom favorittene og dem nederst på listene, og dermed vil folkets makt over sluttresultatet øke. Og det vil ikke koste SVT noe, siden de stemmene de eventuelt måtte tape, var gratis i utgangspunktet.

Men så spørs det, som sagt, om Christer Björkman og resten av teamet bak MF er interessert i å minske juryenes makt. Juryene kan de nemlig instruere, ved å pålegge dem visse kriterier – som å stemme på det mest moderne eller det mest ‘internasjonale’ – og dermed kan de et stykke på vei «bestille» utfallet av jurystemmene og sikre seg den sammenlagtvinneren de ønsker.

Denne taktikken har altså fungert resultatmessig de siste seks årene, men så gjenstår det å se om Robin Bengtsson kan videreføre Sveriges gode statistikk når han reiser til Kiev. Kopierer han Eric Saade, Frans og Sanna og havner topp 5 vil nok den hissige debatten som nå føres i svenske medier være glemt, men havner han lenger ned på listene, spørs det om ikke kritikken mot SVT og Björkman vil bli gjenopptatt – med uforminsket styrke.

Hele resultatlisten i gårsdagens finale ble seende slik ut:

Plass

Artist

Tittel

Totalsum

Jurypoeng

Seerpoeng

1

Robin Bengtsson I Can’t Go On

146

96

50

2

Nano Hold On

133

76

57

3

Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia En värld full av strider

105

56

49

4

Mariette A Million Years

99

62

37

5

Benjamin Ingrosso Good Lovin’

87

54

33

6

Wiktoria As I Lay Me Down

80

29

51

7

Ace Wilder Wild Child

67

35

32

8

Boris René Her Kiss

66

35

31

9

Lisa Ajax I Don’t Give A

46

16

30

10

Anton Hagman Kiss You Goodbye

43

6

37

11

FO&O Gotta Thing About You

41

7

34

12

Owe Thörnqvist Boogieman Blues

33

1

32

 

Forhåndsfavoritten Wiktoria ble altså torpedert av juryene, og da spilte det liten rolle at folket hadde henne på andreplass ettersom hennes prosentandel av publikumsstemmene ikke var større. Det er verd å merke seg at fire av de fem låtene som fikk flere poeng av folket enn av juryene likevel havner på de fire nederste plassene – et tydelig tegn på juryenes makt under app-stemme-systemet.

Gårsdagens vinnerlåt, som altså skal representere Sverige i Kiev, er skrevet av David Kreuger, Hamid ‘K-One’ Pirouzpanah og Robin Stjernberg. Kreuger og Pirouzpanah har tidligere vunnet Melodifestivalen som låtskrivere bak Sanna Nielsens Undo, mens Robin Stjernberg gikk til topps både som artist og låtskriver med You i 2013.

I Kiev skal Robin Bengtsson fremføre I Can’t Go On i første halvdel av første semifinale den 9. mai.

Del:
Relaterte artikler
Basel
Melodi Grand Prix
2024: Alle låtene
Intervjuer
2025: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2025
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien