Russland – Ukraina 1-0

Kaoset rundt Yuliya Samoylovas deltakelse i Ukraina, ruller videre og har nå også nådd de største avisspaltene i store deler av verden.

Slikt skaper også både rykter og falske nyheter, slik at vi forsøker oss kort med en kort og reell oppsummering:

Etter onsdagens nyhet om at ukrainske myndigheter nekter den rusisske artisten innreise i landet, har EBU – som tross alt er den offisielle arrangøren av konkurransen – jobbet iherdig med å finne en løsning. Et kompromiss ble foreslått, der Russlands bidrag kunne bli fremført via satelitt, noe som egentlig vil være et klart regelbrudd mot flere av konkkuransens regler.

Fra ukrainsk side har man ikke kommet med en offisiell uttalelse verken mot eller for dette forslaget. Visestatstminister og tilfeldigvis også nestleder i arrangørkomiteen for konkurransen Vyacheslav Kyrylenko, var derimot raskt ute å feide forslaget under døren: Samme lover gjelder for TV-bilder av utestengte russiske artister, som med innreise. Det er ett og samme prinsipp. Man skal ikke tillate visning og promotering av russiske navn som ulovlig har opptrådd på Krim.

Og her er det viktig å understreke noe: Ukraina tillater i prinsippet innreise for navn, også russiske, som har opptrådd i det konfliktrammede området: Men de tillater ikke opptredener og innreise fra navn som i følge ukrainske lover ulovlig har hatt innreise dit. Det er for det siste Vyacheslav Kyrylenkos utfordringer ligger. Hun reiste nemlig til Krim utover de ukrainske retningslinjene, som krever at man har ukrainsk tillatelse til innreise i Krim.

Channel 1 Russia, som har ansvaret for årets russiske bidrag, har i motsetning til andre russiske medier – forholdt seg forbausende taus i dette betente området. Men nå har de omsider gått offentlig ut, og der avslår man nokså bastant EBUs forslag om en satelitt-overføring av bidraget.

De mener Ukraina skal forholde seg til EBUs regel om at bidraget skal fremføres i levende live fra scenen, og kanalen hevder også vertslandet nå bryter den midlertidige oppmykningen av visum-regeleverket for Eurovision-ukene i Kiev.

Hele saken er i ferd med å både irritere og resignere store deler av eurovisionmiljøet, der både fans, nyhetssider og arrangører knapt vet hvordan man skal forholde seg til det oppståtte politiske kaoset. 

Som flere kommentarer har påpekt de siste dagene: Det er mulig EBU har satt seg selv i en usedvanlig fastlåst situasjon med å foreslå en satelitt-basert opptreden fra Russland.

Med dette forslaget kan de langt på vei ikke utestenge Russland – som kanskje kunne vært den mest opplagte løsningen. Flere påpeker nemlig at Yulia burde vært stanset med det samme, da bare hennes inntreden i konkurransen var et nokså markant politisk spark til Ukraina.

Russland har dermed så langt fått det akkurat som de ønsker: Et sent og overraskende levert bidrag: En artist som vekker sympati og ikke kan «angripes» …

Og en situasjon som i første øyekast kaster de argeste blikkene mot vertslandet, ikke Russland.

Russland – Ukraina. 1-0.

Del:
Relaterte artikler
Eurovision 2023
2022: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2023
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien