EBU sitt brev til Ukrainas statsminister lekket på nett

I lys av uttalelsene til Ukrainas sikkerhetstjeneste tidligere i mars angående innreisenekt for Russlands representant Julia Samoylova har EBU sendt et brev til den ukrainske statsministeren der de kommer med sterk kritikk av avgjørelsen.

EBU sitt brev er skrevet av generalsekretær Ingrid Deltenre og uttrykker i stor grad skuffelse og forargelse over Ukraina sin avgjørelse om å utestenge Julia fra Ukraina. Årsaken til avgjørelsen er som vi vet hennes ulovlige kryssing av grensen mellom Russland og Ukraina når hun opptrådte på Krim-halvøya i 2015. EBU peker på at UAPBC/Ukraina ifølge lovverket lover å sørge for at alle deltakerne kan komme til landet og ha et sikkert opphold under Eurovision-ukene. Dette er en av punktene man må innfinne seg i hvis man ønsker å arrangere Eurovision Song Contest.

EBU er lite fornøyd med at Ukraina ved å utestenge Julia, som ikke er vist å være en sikkerhetsrisiko, ute av landet i denne korte perioden. De mener det skader både Ukraina, EBU og Eurovision Song Contest sitt rykte og at flere kringkastere har vært veldig lite fornøyd med avgjørelsen og har til og med vurdert å trekke seg fra hele konkurransen. EBU sier videre at de mener hele utestengelsen er brukt som et verktøy for en pågående konflikten mellom Ukraina og Russland. Konsekvensen vil da også være at Ukraina kan bli utestengt fra å delta i ESC i fremtiden.

Interessant nok pågår det også en diskusjon innad i Ukraina om denne avgjørelsen. Mange mener dette er en ren politisk tanke bak utestengelsen da mange andre russiske artister som har opptrådt på Krimhalvøya og har gjort samme lovbrudd som Julia Samoylova, har reist inn til Kiev og holdt konserter uten reaksjon fra myndighetene i Ukraina.

Brevet ble skrevet 23. mars og du kan lese hele brevet HER!

 

Følg med på EscNorge for videre oppdateringer på denne saken.

 
Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien