Dagens Bidrag: Island

I dagene og ukene fremover vil escNorge presentere alle årets deltakerbidrag i Eurovision Song Contest. Dette skjer i alfabetisk rekkefølge, og i dag går turen til Island.

temabokser2017

Island sender i år sitt bidrag nr 30 til Eurovision. Island har aldri vunnet konkurransen, og har de to siste årene ikke kvalifisert seg. Årets bidrag er tradisjonelt valgt gjennom sangkonkurransen Söngvakeppnin, og i år håper de på finaleplass med Svala Björgvinsdóttir, som skal fremføre låta «Paper».

Paper er en moderne elektropoplåt, både tekst og melodi er skrevet av Einar Egilsson, Lester Mendez, Lily Elise og Svala selv. Sangen ble opprinnelig utgitt og fremført på Islandsk i andre semifinale av Söngvakeppnin 2017, da under navnet Ég veit það. Etter å ha kvalifisert seg til finalen fremførte Svala låten på engelsk. Paper var en av favorittene til å vinne konkurransen – og vinne gjorde den, og er nå klar for Kiev i mai.

Svala Björgvinsdóttir ble født i 1977, og er kjent under artistnavn som Svala, Svala Björgvins og Kali. Hun er datter av den Islandske artisten Björgvin Halldórsson, og viste tidlig interesse for musikk selv. Allerede som 7-åring deltok hun som korist i en av farens sanger, 11 år gammel hadde hun gitt ut flere julehiter, både alene og sammen med faren. 
Men det var ikke før hun ble 16 at karrieren hennes begynte å blomstre for alvor. Svala startet bandet Scope sammen med to islandske DJer. Bandet ga ut en coverlåt, som ble en stor hit på 90 tallet. Etter dette ble Svala plukket opp av flere store plateselskaper, og forlot bandet etter å ha gitt ut et par sanger.
Etter dette ble hun med i bandet Bubbleflies, som var kjent for indie/dance/funk sanger. Bandet turnerte over hele Island, og fremførte både coverlåter og egne låter, som igjen ble svært populære på Islands hitlister. 

Som 18 åring begynte hun på sitt første soloalbum sammen med den skottske produsenten Ian Morrow, og 4 år signerte hun en av de største kontraktene av en Islandsk artist noensinne – med de amerikanske plateselskapene EMI og Priority Records, og flyttet til Los Angeles. Debutalbumet hennes The Real Me kom ut i 2001, og tittellåten ble en stor hit i Amerika, og senere også i deler av Europa og Asia. Etter at plateselskapet fikk problemer flyttet Svala tilbake til Island hvor hun fortsatte å skrive sanger til sitt andre album, blant annet sammen med faren. Albumet «The Bird Of Freedom» kom ut i 2005, og ble svært godt motatt på Island.

I 2006 startet Svala bandet Steed Lord sammen med brødretrioen Einar, Edvard og Elli Egilsson. Bandet hadde svært stor suksess verden over. I 2009 flyttet de til USA, hvor de turnerte og ga ut låter og hadde stor suksess. Elli forlot bandet i 2010.
De siste årene har bandet fått oppmerksomhet for sine unike musikkvideoer, og har blitt leid inn av flere store selskaper til å designe musikkvideoer.
Svala er kjent under navnet Kali i Steed Lord, og har under samme navn drevet med klesdesign i mange år.

I 2013 giftet svala seg med bandmedlem Einar Egilsson, og med base på Island gir hun enda ut musikk sammen med Einar og Edvard i Steed Lord. I 2015 var Svala dommer i The Voice, og 11 mars 2017 ble det altså kjent at Svala skal representere Island i Eurovision Song Contest 2017 med sangen Paper.

historie

Island deltar i år som nr 13 i første semfinale den 9.mai.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien