Dagens bidrag: Italia

I dagene og ukene fremover vil escNorge presentere alle årets deltakerbidrag i Eurovision Song Contest. Dette skjer i alfabetisk rekkefølge, og i dag er det Italia som står for tur.

temabokser2017

Italia er dagens land, og dette er et land med røtter langt tilbake i Eurovisionhistorien. De var med i den første utgaven av konkurransen, og frem til 1991 var de stort sett med hvert år. De har vunnet Eurovision to ganger. Den første seieren kom i København i 1964 da Gigliola Cinquetti sang seg til topps med Non ho l`èta. Deres andre seier kom i 1990 med Toto Cutogno og hans Insieme 1992. Etter 1993 trakk Italia seg fra Eurovision, og gjorde et kort comeback i 1997. Etter 1997 var de borte helt frem til 2011 da de gjorde storstilt comeback med en andreplass.

I Wien i 2015 ble de nummer tre, mens Francesca som representerte Italia i Stockholm i fjor havnet et stykke ned på resultatlistene.

Italia er en av de seks store og er hvert år direkte i finalen.

Landet velger sitt bidrag fra den tradisjonsrike Sanremo festivalen, som går av stabelen en hel uke hver februar. I år var det Francesco Gabbani som vant festivalen, og takket ja til en tur til Kiev med låten Occidentalis Karma. Italia er i år den virkelig store vinnerfavoritten foran ukene i mai i Kiev.

Bidraget Occidentalis Karma er skrevet av Francesco Gabbani, Filippo Gabbani, Fabio Ilacqua og Luca Chiaravalli. Låten har solgt i bøtter og spann i Italia og har fått de fleste salgsutmerkelsene som finnes. Hele tre uker lå bidraget på toppen av Spotify, og har gjort det enda skarpere på den offisielle italienske hitlisten.

Occidentalis Karma handler om Vest Europeere som prøver å gjøre asiatisk kultur til vest europeisk. Den er et ironisk blikk på det samfunnet mange av oss i Vest Europa lever i. Steder som Nirvana og Buddha nevnes. Det mange har lagt merke til er den dansende gorillaen, som dukker opp tilslutt i musikkvideoen, denne er et bilde på menneskenes utvikling. Gorillaen blir forøvrig også å se på scenen i Kiev.

Francesco Gabbani er 34 år og født i byen Carrara. Hans karriere startet med platekontrakt i 2009. Hans første utgivelser gjorde seg ikke veldig bemerket, debutalbumet havnet på en 59 plass på den offisielle hitlisten.

Det var ikke før i 2016 når Francesco var en av artistene i nykommer kategorien i Sanremo festivalen. Med låten Amen vant han, og han ble dermed kjent over natten. Amen var debutsingelen fra hans andre studioalbum, Etarnemente Ora, som debuterte på  en 18 plass på hitlistene. Singelen Amen, gjorde det noe bedre da den havnet på en 14 plass. Albumet inneholder flere kjente låter fra Francesco, blant annet tittelsporet, In Equilibro og låten Foglie Al Gelo, som også er soundtracket til den italienske komedien Poveri Ma Ricchi.

I år returnerte Francesco til Sanremo festivalen, men denne gang som deltaker i Campioni kategorien. Som vi alle vet, vant han Campioni kategorien, og ble med det den første artisten som noensinne har vunnet både nykommer og hovedkateogrien to år på rad.

I Italia er det slik at vinneren av Campioni får tilbud om å representere Italia i Eurovision. Artisten og managementet bestemmer da om de vil si nei eller ja. I fjor sa vinneren nei, og muligheten gikk da til andreplassen som aksepterte og dro til Stockholm. I år sa Francesco ja. Som skrevet tidligere er han den store favoritten til å vinne Eurovision. Occidentalis Karma har blitt avspilt over 86 millioner ganger på Youtube, og er med det den Eurovisionlåten som har blitt spilt flest ganger før konkurransen.

Det er ukjent hvilket startnummer Italia får da de som vanlig er direkte i finalen.

historie
Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien