Dagens bidrag: Malta

I dagene og ukene fremover vil escNorge presentere alle årets deltakerbidrag i Eurovision Song Contest. Dette skjer i alfabetisk rekkefølge, og i dag er det Malta.

temabokser2017

I dag skal vi ta en nærmere kikk på et land som elsker Eurovision, nemlig den lille middelhavsøya Malta, som debuterte i konkurransen i 1971. De deltok også i 1972 før de trakk seg, og ikke kom tilbake igjen før i 1991. Landet har aldri vunnet Eurovision, men de har havnet i topp tre en del ganger. Sist gang landet kunne innkassere en pallplass, var forrige gang Eurovision ble avholdt i Kiev. Da sang Chiara Angel til en andreplass.

I Stockholm ifjor ble landet representert av Ira Losco. Hun representerte også Malta i 2002, og havnet da på en andreplass. Like bra gikk det ikke i Globen ifjor. Hun gikk til finalen og endte der opp på en 12. plass.

Malta blir i år representert av en skikkelig gjenganger i landets nasjonale finale. Claudia Faniello har deltatt hele 7 ganger i utvelgelsen, og lyktes endelig i år å innkassere en seier og flybillett til Kiev. Claudia har tidligere kommet på andreplass to ganger i den nasjonale finalen. Først i 2008 også i 2012.

Låten Claudia tar med seg til Kiev heter Breathlessly, og er skrevet av Phillip Vella, Gerard James Borg og Sean Vella. Dette er en meget kjent låtskriver trio på Malta, som hvert år står bak minst en tredjedel av låtene. For kuriositetens skyld må det nevnes at Gerard James Borg, også har prøvd lykken i Melodi Grand Prix i 2005, 2006 og 2010.

Claudia Faniellos karriere startet når hun var 12 år gammel. Da ble hun fast deltaker i flere ulike talentprogrammer på Malta. I 2001 vant hun sitt første talentprogram, og i 2006 startet hun sine forsøk i Malta Eurovision Song Contest.

Som skrevet tidligere, har hun deltatt hele 9 ganger i Malta sin nasjonale finale. Hun var med i 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012 og 2013. Hun tok så en fire års pause, før hun i år gjorde comeback og gikk av med seieren.

Hun er også søsteren til den kanskje mer kjente Fabrizio Faniello, som har representert Malta to ganger i Eurovision 2001 og 2006.

Den 11 mai står Malta og Claudia på scenen med startnummer 4.

Under kan du gi din karakter til årets maltesiske bidrag!

historie
Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien