Dagens bidrag: Romania

escNorge fortsetter å presentere alle årets deltakerbidrag i Eurovision Song Contest i alfabetisk rekkefølge. Nå nærmer vi oss slutten på startfeltet, og i dag er turen kommet til Romania.

temabokser2017

Romania gjør i år comeback i ESC etter at kringkasteren deres, TVR, på grunn av stor ubetalt gjeld ble ekskludert fra EBU bare uker før prøvene skulle starte i Stockholm i fjor. Hardest gikk dette ut over deltakeren, Ovidiu Anton, som dermed måtte se sin drøm om å representere hjemlandet internasjonalt bli knust. Over sommeren grep den rumenske regjeringen inn og bevilget ekstra midler for å dekke gjelden, og dermed kunne EBU ønske Romania velkommen tilbake i det gode selskap.

Den rumenske utvelgelsen, Selecția Națională 2017, ble avholdt i flere runder, med jury-auditions, en semifinale og en stor finale den 5. mai. Etter at juryen hadde hatt stor makt i de innledende omgangene ble finalen helt og holdent avgjort av publikumsstemmer, der duoen Ilinca og Alex Florea tok en overbevisende seier med låten Yodel It! Bidraget blir dermed Romanias 18. i Eurovision siden debuten i 1994.

Ilinca Florea

Ilinca, som egentlig heter Maria Ilinca Băcilă, er bare 18 år gammel og kommer fra byen Târgu Mureş nord i Romania. Med bakgrunn i en musikalsk familie begynte hun selv å synge og spille bare syv år gammel, og da hun var 14 deltok hun i den rumenske versjonen av X-Factor som en del av et jenteband. To år senere nådde hun helt til semifinalen i en annen realitykonkurranse, The Voice, men da som soloartist. Ilinca fremfører låter både med vanlig vokal og med jodling, synger også opera og spiller i tillegg både piano og gitar.

Alexandru Ionuț Florea kommer fra havnebyen Constanţa sørvest i Romania og er 25 år gammel. Han satset ikke på musikken for alvor før han var 16, da tidligere ESC-deltaker Mihai Trăistariu oppdaget ham i et lokalt talentshow og overtalte ham til å søke musikklinjen på videregående. Det ga blod på tann, og i årene som fulgte spilte og sang han i flere forskjellige band. I likhet med sin duettpartner Ilinca har han deltatt i X-Factor (sammen med sin bror) og i The Voice. Ved siden av musikkarrieren har han arbeidet som skuespiller, og for tiden studerer han til mastergrad i teater på universitetet.

Bidraget Ilinca og Alex skal fremføre er altså Yodel It! skrevet av Mihai Alexandru og Alexa Niculae. Begge disse har bakgrunn som artister i tillegg til å komponere og skrive tekster, og de har tidligere deltatt i flere nasjonale utvelgelser i Romania. I Yodel It! blander de jodling og rap med elementer av pop og hip-hop – en høyst uvanlig miks som har gitt årets rumenske bidrag mye oppmerksomhet ute blant fansen. Låten var visstnok opprinnelig skrevet for bandet Timebelle, som skal representere Sveits (med rumenske artister), men ble så gitt til Ilinca i stedet, før Florea ble hentet inn for å styrke bidraget ytterligere.

I Kiev skal Ilinca og Alex Florea ut som nummer fem i den andre semifinalen den 11. mai. Som et av ytterst få land har Romania en perfekt kvalifiseringsstatistikk siden semifinalen ble innført i 2004, og har kun måttet stå over én finale da landet ble disket i fjor. Yodel It! plasserer seg høyt på bookmakernes bettinglister, og låten har ligget stødig inne blant de 10 beste siden den vant den rumenske finalen i mars. Mye tyder dermed på at Yodel It! vil videreføre den sterke statistikken og ta Romania til nok en finale – så gjenstår det å se hvor høyt de kan klatre der.

Romanias beste resultat i konkurransen er to tredjeplasser fra 2005 og 2010.

historie
Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien