Dagens bidrag: Storbritannia

I dagene og ukene fremover vil escNorge presentere alle årets deltakerbidrag i Eurovision Song Contest. Dette skjer i alfabetisk rekkefølge. Dagens bidrag er Storbritannia.

temabokser2017

Storbritannia presterte å melde seg for sent på til tidenes første Eurovision i 1956 og måtte således vente til 1957-utgaven for sin debut. Med unntak av det påfølgende året, har britene og BBC deretter deltatt i konkurransen hvert eneste år.

Landet har fem seiere, men med rekordmange 15 andreplasser – er de ranket som nummer tre på adelskalenderen, kun bak Irland og Sverige. Verdt å merke seg er gullårene 1968 til 1977, hvor britene havnet på topp 4 i samtlige anledninger. De siste årene har det ikke like bra, for å si det litt høflig.

For andre året på rad, valgte BBC å arrangere en nasjonal finale med god hjelp av både musikkbransje og fans. Flere kjente låtskrivere deltok, der 26 år gamle Lucie Behtan Jones gikk helt til topps. Hun blir den tredje waliseren gjennom tidene, som skal representere Storbritannia. De to førstnevnte navnene var ikke helt ukjente Mary Hopkins og Bonnie Tyler. Jones er født og oppvokst i Cardiff.

Lucie Jones er et slikt navn mange briter har hørt, men ikke helt klarer å plassere. Svært mange har imidlertid sett henne både på TV og scene, og hun har blant opptrådd på beste West End i American Psycho såvel som Les Miserables. På TV-skjermene ble hun godt kjent tilbake i 2009, da hun kom seg til finalerundene av X-factor. Der ble hun riktignok kun nummer 8, men det måtte en ekstra runde til for å skille henne fra den kveldens duellvinnere – som pussig nok var de irske ESC-tvillingene Jedward.

Bidraget Jones skal fremføre i Kiev heter Never Give Up on You, og fremstod under den britiske finalen som en klassisk og rolig balansert ballade. En nokså omarrangert versjon ble imidlertid sluppet for en måneds tid siden, og bidraget fremstod plutselig adskillig mer moderne i uttrykket. Hos britene har den så vidt svippet innom listene.

Låten er en dansk/svensk produksjon, skrevet av 2013-vinner Emmelie de Forest i samarbeid med Daniel Salcedo, også han dansk, og skotten Lawrie Martin: Sistnevnte har i det siste samarbeidet med vår egen Kygo.

Storbritannia er som alltid forhåndskvalifisert til finalen.

Hvor de ender opp i startfeltet, vil man ikke få vite før mellom de semifinalene i Kiev.

historie
Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien