Semifinale 1: Nordisk nedtur – igjen

Tirsdag kveld klokken 21.00 var endelig ett års ventetid over, og programledertrioen Oleksandr Skitsjko, Volodymyr Ostaptsjuk og Timur Mirosjnytsjenko kunne ønske velkommen til aller første semifinale i Kiev. Atten bidrag, inkludert tre av våre nordiske naboer, skulle kjempe om ti finaleplasser.

Det var en av forhåndsfavorittene, Sveriges Robin Bengtsson, som fikk æren av å åpne ballet med sin «I Can’t Go On», og han innfridde på scenen med sine dresskledde dansere. Videre fulgte Tamara Gachechiladze fra Georgia med sin store og kraftfulle ballade «Keep the Faith».

Australias Isaiah Firebrace hadde mye å leve opp til, etter de suverene plasseringene Guy Sebastian og Dami Im har disket opp med de siste årene. Deretter fulgte de store stemmene på rekke og rad. Fra Albanias Lindita, Finlands Norma John og Polens Kasia Moś til Tsjekkias Martina Bárta og Slovenias Omar Naber.

Belgias Blanche og hennes «City of Lights» har ligget høyt på oddsen, men den siste uken kanskje ikke klart å innfri helt på prøvene. I semifinalen kunne man se at hun var nervøs, men showet var perfeksjonert, og den sorte kjolen kledde den litt mørke poplåten mye bedre.

Montenegros Slavko Kalezic og hans «Space» stod helt klart for ett av kveldens mest underholdende bidrag. Sannsynligvis kunne han også varte opp med kveldens lengste hår og tok definitivt flette-svinging til et nytt nivå. Underholdende ble det også med Moldova og comebacket til Sunstroke Project fra Oslo 2010. Gutta leverte et energisk show, og et hyggelig tilbakeblikk ble det også da Epic Sax Guy fikk ta sin legendariske saksofon-solo i Greenroom etterpå.

Mens Dihaj fra Aserbajdsjan stilte med en mann med hestehode på scenen, og Latvias Triana Park gikk for neonfarger og lange musefletter, var det derimot en helt annen stemning da Portugals Salvador Sobral kom på scenen. Sobral har vært en av de virkelige forhåndsfavorittene, men han er også en det har knyttet seg store forventninger til, da hans helsetilstand har ført til at søsteren Luísa måtte gjennomføre de første prøvene i Kiev. Han ankom imidlertid byen for få dager siden, og har vært til stede på de siste prøvene. I går kveld stod han på scenen og skapte en helt spesiell stemning da han fremførte sin ektefølte ballade «Amar Pelos Dois».

 

SalvadorSobralPORTUGAL

Disse ti landene gikk videre, i annonsert rekkefølge:

Moldova, Aserbajdsjan, Hellas, Sverige, Portugal, Polen, Armenia, Australia, Kypros, Belgia.

Flere av favorittene innfridde og gikk videre til finale, men for våre nordiske naboer ble det dessverre en reprise fra fjoråret. Sverige berget seg, men det blir tredje år på rad vi får en ESC-finale uten verken Finland eller Island. At Finlands Norma John ikke gikk videre, var en spesielt stor overraskelse for mange. For Tsjekkia ble det også en liten nedtur igjen etter at de i fjor kom til finalen for aller første gang med Gabriela Gûnciková. Albania, Montenegro og Slovenia gikk heller ikke til finale for andre år på rad. Semifinale-exit ble det også for Georgia og Latvia, hvorav sistnevnte brøt den gode rekken med Aminata i 2015 og Justs i 2016. I Hellas var det derimot jubel – etter fjorårets semifinale-exit smakte det nok ekstra godt med en finalebillett for deres artist Demy.

I løpet av kvelden fikk vi også to fremføringer av fjorårets vinner Jamala. Først fikk vi en ny versjon av «1944», og litt senere den ferske låten «Zamanyly», som hun ga ut i vinter sammen med den ukrainske gruppen DakhaBrakha. Eurovision-legenden Verka Serduchka dukket også opp i et morsomt pauseinnslag.

Og på samme måte som i fjor, fikk vi se klipp fra scenefremføringene til tre av Big 5-artistene som også stemte i denne semifinalen: Spania, Storbritannia og Italia. 

I morgen kveld er det klart for andre semifinale, og det blir selvfølgelig ekstra spennende ettersom Norges JOWST deltar. Spørsmålet er om vi må ta avskjed sammen med Finland og Island slik som i fjor, eller om vi klarer å kapre en finalebillett. Vi kan nesten ikke vente på resultatet!

Del:
Relaterte artikler
EBU
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2023
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien