Stats og fakts etter semi 1

Her er noen tall og kvalifiseringsfakta etter gårsdagens semifinale.

Vi ser her på landenes statistikk siden kvalifiseringsrunden(e) i konkurransen ble innført i 2004.

Også i år ser vi en trend ved at land uten finaleplass to-tre år, slår tilbake. Eller som i Portugals tilfelle, kan sukke ut med et «endelig»!

Mye er også som det skal være med Hellas tilbake i det gode finaleselskapet, mens Finland og Island etter gårsdagens exiter virkelig er inne i noen bølgedaler. For Island er det et et riktig så pussig sammentreff her …

Ser vi på kartet, bør diskusjonen om øst/vest definitivt være død. Her har man land inne og ute i alle deler av Europa.


  • Kvalifisert

ARMENIA

Etter feilskjæret og boikotten i 2012, har Armenia en plettfri statistikk for finaledeltakelse. .

armenia

 

 

 

 

 

ASERBAJDSJAN

Ingenting å si på aserne, som imidlertid var farlig nær ved å ryke ut for et par år tilbake. Tar man bort Romania og Russlands to fravær, leder faktisk Aserbajdsjan kvalifiserings-statistikken med 10 strake finaler på rappen.

aser

AUSTRALIA

Ryktene sier at dette blir siste året med Australia som «gjester» i konkurransen. Så da er det på tide å opprette også en statistikk for dem, og den er jo hyggelig så langt:

australia

BELGIA

Her har smeltedigelen i Europa virkelig oppdaget noe. Rødfargene under sier seg selv, og 2004 var også den siste årgangen hvor landet hadde deltatt tre år på rad i en finale. Til denne uken!

belgia

HELLAS

Grekerne reddet fint opp fjorårets fadese i går, og går inn i sin 12. finale av 14 mulige siden semifinalen(e) ble innført i 2004.

hellas

KYPROS

Kypros er blant landene som ser ut til å ha få en slags ny giv etter en pause eller to fra konkurransen. Tre år på rad er bra, og noe man slett ikke er vant til fra grekernes lillebror i Middelhavet.

kypros

MOLDOVA

Gamle venner måtte til, for å få Moldova tilbake på rett kjøl. De siste årene har knapt noe land stått utenfor fire finaler på rad, og det slapp også moldoverne å oppleve.

moldova

POLEN

Nok et land som virker å tjent på en pause eller to. Etter kun to finaler frem til 2011, har landet nå hele fire år på rad kvalifisert seg. Den totale statistikken, blir dermed plutselig 50/50.

polen

PORTUGAL

Med unntak av årene 2008-10, har Portugal slitt fælt med resultatene dette årtusenet. I motsetning til andre land, hjalp heller ikke et opphold i 2013 noe særlig. Derfor var nok gårsdagens kvalifisering gledelig på flere måter.

portugal

SVERIGE

Her er det lite å si, annet enn at en del statstikk-avhengige svensker ennå gremmes av den røde flekken på panelet … :

sverige


 

  • Ute

ALBANIA

Fire år ute av fem mulige, er ingen god statistikk. Trøsten for være at landet ser ut til å kvalifisere seg med jevne mellomrom, og at 2018 bare er ett år unna.

albania

FINLAND

Finland har i forhold til landets plasseringer, egentlig klart seg bra etter at semifinalene ble innført. I alle fall om man ser hvor mange landet har tatt seg til finale. Men det spørs nå om ikke finnene klør se noe i hodet, etter hele tre år utenfor det beste selskapet.

finland

GEORGIA

Georgia ser ut til å bli det «svakeste» landet av de tre forholdsvis nye Kaukasus-nasjonene. Statistikken må sees i lys etter nokså trygge bidrag de første årene, har man sett tegn til eksperimentering og alt annet enn like låter fra år til år. Da kommer det som regel en rød flekk her og der.

georgia

ISLAND

Island var sammen med Danmark beste nordiske land i antall finaler på rad. Til 2015. Og med gårsdagens exit, står man utenfor for tredje år på rad. Pussig nok med akkurat de samme sifrene bak årstallene som ved forrige «røde» periode. Følges statistikken opp, er det bare glede seg til kommende årene.

island

LATVIA

Seks på rad uten finale, var rekord (om man ser bort fra noen lands pauser underveis). At man i år gikk tilbake til gamle synder, tror vi neppe Latvia tar så tungt etter to år i finalene i mellomtidene.

latvia

MONTENEGRO

To års pause, to år ute, to år inne – og to år ute. Det betyr enten finale til Montenegro til neste år – eller et par år helt på sidelinjen.

montenegro

SLOVENIA

Slovenia følger også et parvis mønster de siste årene. Samlet sett er, til tross for nok et årr utenfor, statistikken de siste årene helt grei – i alle fall i forhold til årene 2004-10.

slovenia

TSJEKKIA

Tsjekkias finaleplass i fjor, smakte nok godt. Lite tyder på at den femte utslåingen av seks mulige, gjør at landet sier stopp slik de gjorde ved forrige anledning etter tre deltakelser på rad.

tsjekkia


semi1701


  • Forhåndstipsene:

Oddsen, basert på Bet365, scoret på 9 av 10 finalister. Som i fjor var det nordisk land som havarerte en full innertier: Finland, mot Island i fjor. Kypros hadde man ikke tro på.

NRKs ekspertpanel fra Adresse Kiev hadde ikke Finland innenfor, heller ikke Kypros. 8/10 der Montenegro(!) og Latvia måtte si takk for seg:

escNorges egen poll med nesten 160 stemmer ville ha både Finland og Montenegro med. Da i tillegg Island sviktet, endte den målingen på 7 av10. Et av de svakeste resultatene den årlige pollen på siden har oppnådd. Armenia, Kypros og Polen var utenfor her.

escNorges egne skribenter hadde derimot som den eneste her, Kypros inne. Imidlertid ville vi ha med både Finland, Island – og Montenegro. Slik at skribentenes smak ikke helt slo til i år.

6/10 glemmer vi raskest mulig: Men ønsker allikevel de vi ikke trodde, Hellas, Polen, Moldova og Armenia, lykke til på lørdag.

Del:
Relaterte artikler
MGP
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien