Blogg: Hvem vinner Eurovision 2017?

To semifinaler er over, prøvene er gjort for alle og nå står finalen i Eurovision Song Contest for tur. Men hvem skal nå vinne dette? Italia har vært favoritten lenge, men flere har nå meldt seg på i seierskampen….her er mine tips!

 

VINNERKANDIDAT NUMMER 1 – ITALIA

Favoritten fra første stund har vært Italia, som jeg også har som favoritt i år. Det som bekymrer meg noe er at min personlige favoritt ikke har vunnet Eurovision siden jeg startet å følge med i 2005. Allikevel har jeg sett på Italia som både min og andre sin soleklare favoritt. Den har vunnet Poll 2017 med tidenes margin og poengrekord. Den har ligget øverst på oddsen og de fleste har virket å være enig i at Francesco Gabbani og hans ape skal sjarmere og forundre hele Europa lørdag 13. mai. Jeg har ikke sett hvordan noen kan i det hele tatt komme i nærheten av genialiteten i Occidentalis Karma. Den er spretten, intelligent, humørfylt og minneverdig. Det hele toppet av en karismatisk artist og den lille piffen apen på scenen gir.

Det som kanskje har skuffet noe er at prøvene til Francesco ikke har vært så «perfekte» som noen av de andre. Både i forhold til kameravinkler og bruken av apen, som nesten forsvinner i den svarte scenen. I tillegg har koristene veldig lav lyd og koringen som allez! også videre blir noe nedtonet. Det er små ting som dette som har gjort Occidentalis Karma så iørefallende. I tillegg har Francesco virket noe overtent under prøvene. Nå skal det være sagt at vi vet han kan for i San Remo hadde jeg ingenting å si på fremføringen. Jeg håper også kommentatorene forklarer litt om låten i introdelen så folk ikke tror det er en tullelåt, det er også noe av frykten jeg har, at den skal bli sett på som useriøs fordi man ikke forstår. Kanskje juryene synes den er litt flåsete? Jeg tror det blir mange seerstemmer til Italia!

VINNERKANDIDAT NUMMER 2 – PORTUGAL

Jeg var kanskje en av de få som så hele utvelgelsen til Portugal i år, da jeg har ansvar for dekningen av dette landet her på escNorge. De satset i år på en måte bare portugiserne kan og serverte oss en rekke av uforståelig kjedelige låter, hvertfall for oss som ikke er fra landet. Det var to låter som sto ut i utvelgelsen. Først og fremst for min egen del, den vestlige poplåten til Pedro Goncalves, som forøvrig var den første låten på engelsk i en portugisisk finale noensinne. Den andre var låten til Salvador Sabral. Når den kom på hadde Salvador en egen evne til å holde på oppmerksomheten min, tross den veldig «utdaterte» produksjonen og rare fremtoningen. Jeg skjønte at noe var i gjerde…..

Som vi nå vet vant Salvador til slutt, men han vant ikke seerstemmene, noe jeg tror blir utslagsgivende. Hvis han ikke kan vinne seerstemmer i sitt eget land, som bør forstå denne type musikk og ikke minst teksten mer enn oss andre, hvordan kan han da komme så høyt i Eurovision Song Contest? Det som dog gjør at Salvador stiller med en stor fordel er hans evne til å dra seeren inn i sin egen lille verden. I semifinalen sto han ute på satelittscenen med bare en mikrofon og en nedtonet bakgrunn med skogstema. Han trollbindet mange europeere, uten tvil, og fikk låtens følelser gjennom TV-skjermen. Dette er det ikke mange som klarer og det tror jeg han vet selv. Slå opp teksten for du som ikke har lest den, den er veldig fin. Allikevel tror jeg at Italia på en lørdagskveld drar det lengste strået, men man vet aldri. Juryene kommer til å elske dette.

VINNERKANDIDAT NUMMER 3 – BULGARIA

Helt siden Kristian Kostov ble valgt til deres representant har jeg hatt god tro på Bulgaria. Han er en av de mest talentfulle unge sangerne vi har sett i Eurovision Song Contest på lenge. Den intensiteten og profesjonaliteten han viser på scenen er intet mindre enn meget imponerende til å være bare 17 år. Låten er moderne og har en fin melodi og bør appellere til mange. Dette er låten jeg ser for meg vil gjøre det like godt hos juryer som seere. Som eneste låt fikk denne terningkast 5 av anmelderne i de største norske avisene (VG, Dagbladet og Aftenposten), noe som tyder på at juryene vil like denne. Og unge gutter som synger hjerte og smerte vil kapre mange ungpikehjerter og bestemødre der ute også. Fremføringen på torsdag var ikke langt fra perfekt utført, med effekter, bakgrunn, vokal og innlevelse. Klart best i semifinalen og vil nok mest sannsynlig ha vunnet semifinalen klart. Jeg ser for meg at det samme kan skje som i fjor. Italia vinner seerne slik Russland gjorde, Portugal juryene slik Australia gjorde og Bulgaria kaprer nok poeng fra begge til å hoppe forbi og vinne hele sulamitten.

 

OUTSIDER – STORBRITANNIA

Watch out for United Kingdom! Lucie Jones har bergtatt Kiev etter hun opptrådde for første gang forrige uke. Wow-faktoren har vært høy når Lucie Jones har sunget perfekt gang på gang og sceneshowet er noe av det peneste i år, og ikke minst noe av det beste Storbritannia har vist oss på mange år. Jeg ble så imponert at jeg fikk litt vinnervibber av dette. Jeg tenker at en jente også kommer til å melde seg på i toppen i årets konkurranse og jeg tror det blir Lucie. Låten er noe hele Europa kan fatte tak i og jeg både tror og håper at Storbritannia kan gjøre det veldig, veldig bra.

 

Hvem tror DU vinner finalen på lørdag? Er du enig i mine vurderinger? Lykke til alle deltakere i lørdagens finale! Jeg GLEDER MEG!

 

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien