Stats og fakts etter semi 2

Her har du noen kvalifiseringsfakta og tall også etter gårsdagens semifinale, hvor vi kort ser på landenes statistikk siden kvalifiseringsrunden(e) i konkurransen ble innført i 2004.

Blant disse, finner vi en vesentlig forskjell fra tirsdagens deltakere. Der fant vi nemlig en nokså jevn fordeling av finaleland år til år. Det gjør vi ikke blant gårsdagens bidrag.

Her er det nemlig flere land som virkelig ser ut til å ha mistet dømmekraften i hva slags låter Europa liker: I særdeleshet Irland og Makedonia.

Samtidig ser vi også fra denne semifinalen klart tendensen med at land som enten har tatt pauser i konkurransen, eller har hatt en bråte med dårlige resultater, gjør det bedre – gjerne over flere år.

Samtlige land fra Baltikum er i år ute fra finalen, noe vi også opplevde tilbake i 2014. Året før røk hele ex-Jugoslavia i semiene, men dette hjørnet av Europa ble i år reddet av Kroatias finaleplass.

Tre nordiske land i finalen er det beste siden nettopp 2014, og pussig nok: Første Eurovision i Kiev i 2005 var forrige årgang hvor kun Danmark, Norge og Sverige stod for nordiske innslagene.


  • Kvalifisert

BULGARIA

Og her er nettopp selve definisjonen på både resultat- og pauseteorien: Noen oppgjør på hjemmekammerset, og plutselig er et land godt inne i varmen:

bulgaria

 

 

 

 

 

DANMARK

Danmark hadde ikke siden sitt frivillige fravær på 70-tallet stått utenfor to finaler på rad. Tre ville vært rene katastrofen for danskene, men den landesorgen er foreløpig avlyst.

danmark

 

 

 

 

 

HVITERUSSLAND

Her aner vi et nokså taktfast mønster, om ikke musikalsk. 50/50-finaler de siste åtte årene er neppe «lille-Russland» fornøyd med, men allikevel en forbedring fra de første deltakerårene.

hviterussland

 

 

 

 

 

ISRAEL

Fire år på rad uten finaler, var en solid nedtur for et land med tre seire og en statistikk blant de bedre i konkurransens historie. Et fint lite bevis at man slett ikke skal gi opp etter en rekke røde plasseringer.

israel

 

 

 

 

 

KROATIA

Som med Bulgaria: Etter fire år utenfor finalen – og en pust i bakken uten deltakelse – opplever man et par med adskillig bedre resultater. Eller vent litt, det vet vi jo ikke ennå …

kroatia

 

 

 

 

 

NEDERLAND

Alle land som sukker av skuffelse og over en lang rekke nederlag: De må bare se til Nederland. Ingen land er ennå i nærheten av åtte år uten en finaleplass, og fire av fem finaler de siste årene viser at man kan, bare man legger de riktige klutene til.

nederland

 

 

 

 

 

NORGE

Vår egen statistikk siden 2004, er ikke så enkelt å bli klok på. Trøsten for de «røde» feltene, får være at de hittil har kommet nokså spredt. Fint gult seiersfelt i 2009 veier opp!

norge

 

 

 

 

 

ROMANIA

Her er det lite å si, egentlig. Utestengt i fjor, men sammen med Russland (hjemmeværende i år) eneste land med grønne (og hvite) felt.

romania

 

 

 

 

 

UNGARN

Etter å ha slitt fælt med både å bestemme seg for deltakelse, og noen ordentlige stureresultater – fant Ungarn tonen på hjemmebane i 2011 med et sterkt nasjonalt finaleprosjekt. Det har lønnet seg. Syv år på rad i en finale fører Ungarn høyt på antall-på-rad statistikken.

ungarn

 

 

 

 

 

ØSTERRIKE

Forrrige gang Østerrike maktet å være med i en finale fire år på rad … Ja, når var egentlig det? 20 år tilbake i årene 1994 til 1997! For landets egen del, får man håpe de sluttsifrene ikke har noe å bety i årene som kommer.

osterrike

 

 

 

 

 


  • Ute

ESTLAND

Gårsdagens store skrell fører Estland ute av en finale to år på rad. Etter fem-seks år med jevnlige finaleplasser, er det første gang siden katastroferekken frem til 2008 vi opplever dette.

estland

 

 

 

 

 

IRLAND

I fjor sutret hjemlige medier. I år er de rasende. For tidenes mestvinnende ESC-nasjon, er fire år uten en finale i denne sammenhengen en skandale. Tar vi med at 2013-finalen endte med en sisteplass, er statistikken enda mer begredelig.

irland

 

 

 

 

 

LITAUEN

Det er «faktisk» bare fjerde gang det siste tiåret vi ikke får se Litauen i en finale. Ellers er landets finaletall riktig så oppløftende, om vi ser på størrelse og folketall.

litauen

 

 

 

 

 

MAKEDONIA

Makedonia er for tiden konkurransens dårligste deltaker, med fem år uten en finale. Det blir enda verre om vi går tilbake til 2008, men kun en av ti mulige finaleplasser. Hører vi eimen av ordet «pause»?

makedonia

 

 

 

 

 

MALTA

Landesorg igjen på Malta, slik det ble sist i 2015. Bortsett fra ikke ille statistikk det siste tiåret, 50/50 finaler siden 2008.

malta

 

 

 

 

 

SAN MARINO

La oss si det slik: Den grønne flekken under 2014, redder miniputtene fra total ydmykelse. Ryktene sier at feltet blir hvitt neste år, om det da ikke blir italiensk seier i morgen.

sanmarino

 

 

 

 

 

SERBIA

Serberme er stadg sterlest på Balkan, og da regner man ikke med Bosnia lengre. Tendensen under er klar: Stort sett finalesjanser for landet, med et og annet feilskjær her og der. Det ene kom i går.

serbia

 

 

 

 

 

SVEITS

De grønne feltene under ser ut som et fåtalls hyggelige hull i sveitserosten. Landet har endt sist to år på rad i semifinalene etter humørrykket i 2014, men det kan vel ikke bli tre? Fire finaler siden 2004 er svært lite å skryte over.

sveits

 

 

 

 

 


semi2kart


  • Forhåndstipsene:

Her er først og fremst Estland og Kroatia «synderne», og som i første semifinale: Ekspertene hadde igjen bedre retningssans enn smak og behag fra fans og skribenter:

 

Oddsen, basert på Bet365:: Her stod en hel kvartett på samme odds foran sendingen som nummer 9 til 12: Makedonia og Serbia røk, Norge og Hviterussland reddet seg. Helt feil: Estland ut, Kroatia inn.

NRKs ekspertpanel fra Adresse Kiev hadde også Kroatia utenfor, men hadde heller ikke troen på Østerrike. 8/10: Overvurdert også her var Makedonia og Estland.

escNorges egen poll med nesten 160 stemmer ble like forvirret. Tidenes dårligste «gjetning» med kun 6 av 10. Igjen Makedonia og Estland, men også Irland og Sveits. Undervurdert: Kroatia og Østerrike, men også Hviterussland og Nederland.

escNorges egne skribenter hadde imidlertid Østerrike inne, men igjen ødela Makedonia og Estland. Serbia og Irland falt heller ikke like mye i smak som hos skribentene for et par måneder siden.

Inn: Ungarn, Danmark, Hviterussland – og selvfølgelig Kroatia. 6/10

Del:
Relaterte artikler
MGP
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien