Sist, men ikke minst for 55 år siden

Etter at Luxembourg vant sin første seier i 1961 vendte de samme 16 landene som deltok året før nesen sin mot TV-stasjonens store auditorium som var åsted for det årets finale som fant sted 18.mars. Og Luxembourg er vel det minste landet som noensinne som har arrangert en internasjonal finale.

At tekniske ting går feil under direktesending er ikke noe nytt. Tilbake i 1962 hadde noen dekorert scenen med blinkende stjerner som skulle skinne på artistene. Dumt da at det deler av kvelden rett og slett ikke virket. 1962 var også et år der vi ble introdusert for en nye avstemmings-metode. Før hadde vært lands jury som bestod av 10 personer gitt ett poeng hver til den låten man likte best. Nå måtte de rangerer låtene og de tre låtene hver jury likte best fikk 3, 2 og 1 poeng.

Denne endringen førte til at poenggivningen ble mindre spredt og vi fikk land som fikk null poeng for første gang. Men, siden det var hele fire land, Belgia, Spania, Østerrike og Nederland som ble denne skjebnen til lags ble det åpenbart ikke gjort et veldig stort nummer av det.

I den andre enden av skalaen vant Frankrike sin tredje seier og det ganske så klart. Dobbelt så mange poeng som andreplassen til Monaco endte de opp med. Og Norge som deltok med Inger Jacobsen og låten «Kom Sol, Kom Regn» fikk 2 enslige poeng fra vinnerlandet Frankrike og endte med det opp på en firedelt 10.plass.

Det store hit’en dette året ble ikke vinneren, men den tyske låten «Zwei Kleine Italiener» fremført av Conny Froboess. Den ble en stor hit i mange land, både i originalversjonen og i lokale cover-versjoner. Og belgiske Fud Leclerc deltok for 4 gang og endte sin Grand Prix-karrierer med å få null poeng. Da følte han kanskje at nok var nok.

Men, tilbake til den enden av resultatlisten dette handler om og vår belgiske venn Fud endte på. Med hele 4 land på delt sisteplass så må man ta ett valg. Og da ender jeg opp på låten fra Østerrike. De tre andre sisteplass-låtene er innenfor begrepet pop er melodien fremført av Eleonore Schwarz, «Nur In Der Wiener Luft» en reinspikka operettemelodi. Og det ble muligens helt på jordet for juryene rundt omkring i Europa. Det er ikke så rart at Eleonore sang den type melodi hun fremførte. Hun var tross alt sanger ved Wiener-operaen. Og dette er all informasjon vi har om damen bortsett fra det faktum at hun ble født i 1936.

Uansett, vis litt kulturelt storsinn og hør på dette litt uvanlige Grand Prix-bidraget fra en svunnen tid.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien