Kroatia: Gjenoppliving av DORA-festivalen?

Kroatia er et land som har opplevd varierende suksess i ESC de siste årene gjennom å velge sine bidrag internt. Nå ryktes det at den tradisjonsrike DORA-festivalen kan gjenoppstå for å velge landets neste Eurovision-bidrag.

DORA var Kroatias faste ESC-utvelgelse fra 1993 til 2011, men siden da har landet utelukkende plukket sine artister og bidrag internt. I 2014 og 2015 sto landet dessuten over Eurovision på grunn av svake resultater. Nå rapporterer kroatiske medier at sterke krefter i landets kultur- og musikkliv ønsker å gjenopplive DORA i all sin prakt.

Flere røster hevder at de interne utvelgelsene ikke har maktet å vekke publikums interesse i konkurransen på samme måte som en stor nasjonal finale vil gjøre. Gjennom DORA mener de at seerne vil bli mer involvert og kunne heie på sine favoritter, og at det vil bli lettere for unge talenter å slå igjennom – både som artister og låtskrivere.

Kroatia er ett av 35 land som foreløpig har sagt de vil stille i Lisboa i 2018, men HRT, den kroatiske statskanalen, har ennå ikke fattet noen beslutning om hvorvidt de ønsker å stable DORA på bena igjen. Allikevel går rykter om mulige artister som kunne tenke seg å stille opp om festivalen igjen ser dagens lys. Det største navnet er utvilsomt Danijela Martinović, som representerte Kroatia to ganger på 1990-tallet – som en del av gruppen Magazin med Nostalgija i 1995 og som soloartist med den uforglemmelige Neka mi ne svane i 1998.

Med intern utvelgelse av Jacques Houdek og hans ‘My Friend’ oppnådde Kroatia i år en 13. plass i finalen i Kiev – landets beste resultat i Eurovision siden 2006.

Del:
Relaterte artikler
MGP
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien