Sist, men ikke minst for 10 år siden

Etter at våre finske venner endelig skjønte at hardrock sunget av monstre var greia for å vinne var denne konkurransen var det Helsinki som tok imot årets Grand Prix-sirkuset.

 

Noe av det man husker best fra dette året var tidenes mest innholdsrike semifinale. Hele 28 land måtte kjempe om de 10 plassene som var ledig i finalen.  Så det var ett meget trangt nåløye man skulle gjennom.

 

Og det viste seg at man måtte være fra den østlige delen av Europa. Dette førte til mye surmuling i den motsatte enden av Europa og var nok en av grunnene til at man året etter begynte med 2 semifinaler.

 

Sveits stilte med DJ Bobo og var tippet høyt, men et show med en vokalist som ikke var helt på høyden gjorde at de kun kom på 20.plass. Og det var 2 plasser bak Guri Schanke som dermed ble den første fra Norge som ikke klarte å kvalifisere seg til en finale.

 

Mellom disse to landene endte danske DramaQueen. Og siste nordiske land i semifinalen Island klarte å karre seg til en 13.plass som likevel var langt unna en finaleplass.

 

Underlig nok stilte Portugal og Norge med ganske like låter og siden Portugal bare manglet 3 poeng for å nå en finale skyldes det kanskje at norske Guri stjal noen poeng fra portugisiske Sabrina.

 

Debutlandet Tsjekkia fikk en hard start da de kun ble belønnet med 1 lusent poeng og klar sisteplass i semifinalen.

 

Over til finalen som ble vunnet av Serbia. Og siden dette var første gang de deltok som «bare» Serbia ble de dermed det første landet siden 1956 som vant på første forsøk.

 

Den låten som kanskje huskes best fra denne finalen er Ukraina. Verka Serduchka gjorde muligens narr av Russland med crazy glitter-party-låt og er ett must på enhver Grand Prix-fest siden.

 

De to nordiske landene som var i finale endte på beskjedne 17 og 18-plasser så dette var et av de dårligste nordiske årene noensinne plasserings-messig.

 

Helt nederst i finalen endte Irland. Gruppen Dervish sang om at man ikke kunne stoppe våren uten at det hjalp stort. Kun 5 poeng følte de som stemte at den påstanden var verdt. Og det var for øvrig i Albania de mente at denne sangen hadde noe for seg.

 

Hovedgrunnen til denne plasseringen må nok gis til vokalisten Cathy Jordan som hadde en heller dårlig dag på jobben. Hun startet med å synge falsk og klarte aldri å redde seg inn. Hele sangen som egentlig er fin ble dermed kraftig beskjemmet at det faktum at Cathy var så ute å kjøre vokal-messig.

 

Gruppen Dervish het opprinnelig The Boys Of Sligo da de ble startet i 1989. Da de fikk ett kvinnelig medlem i 1991ble muligens bandnavnet en smule misvisende så de skiftet de til Dervish. De har gitt ut CD’er siden den gang og den siste utgivelsen hadde de i 2013. Men andre ord et ganske så aktivt band.

 

Så en sisteplass i Eurovision betyr ikke alltid så mye negativt for en karriere, en britisk radiostasjon har kalt gruppen et ikon i irsk musikk. Og det er da noe.

 

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien