Serbia: Beovizija gjør comeback i 2018!

Serbia tar tilbake utvelgelseskonseptet som resulterte i seier!

Serbia debuterte som selvstendig nasjon i eurovision i 2007, og tok allerede første året seieren hjem med Marija Serifovic’s ballade «Molitva». De har siden den gang deltatt hvert eneste år, med unntak av 2014. Serbias resultater har vært svært turbulente. De kan skryte på seg 4 topp 10 plasseringer og 2 topp 3 plasseringer, men de har også røket ut i semifinalen 3 ganger.

Landet har gått for flere forskjellige utvelgelsesprosesser, både nasjonale finaler og interne utvelgelser. De første tre årene var det konkurransen «Beovizija» som ble brukt til å velge Serbias bidrag. i 2007 og 2008 resulterte dette i en førsteplass og en sjetteplass med Marija Serifovic og Jelena Tomasevic, mens i 2009 endte eventyret i semifinalen for Marko Kon og Milaan. Årene etter har Serbia gått for andre måter å velge bidragene sine på, men kringkasteren annonserer nå at Beovizija er tilbake i 2018.

sanja

Sanja Vučić representerte Serbia i Stockholm i 2016 med låta «Goodbye (Shelter)»

Konseptet Beovizija ble først innført i 2003, og skulle være Serbia & Montenegro’s nasjonale utvelgelse til Eurovision – men i og med at alle de tidligere Yugoslaviske landene returnerte etter en utestenging på 11 år ble det plutselig for mange deltakere i konkurransen, og EBU så seg nødt til å tvinge flere land til å trekke seg – blandt annet Serbia & Montenegro. 
Året etter ble Serbia & Montenegro ønsket velkommen tilbake til Eurovision igjen, og Beovizija var igjen tiltenkt som den nasjonale finalen. Men konkurransen slo ikke helt gjennom denne gangen heller – etter et ønske fra Radio Television of Montenegro ble Beovizija avholdt som Serbia’s semifinale, mens «Montevizija» ble Montenegro’s semifinale. De to vinnerene møttes deretter i en felles konkurranse, hvor vinneren fikk Eurovisionbilletten.

Beovizija ble avholdt hvert år fra 2003-2009, men det var først i 2007, da Serbia debuterte som selvstendig nasjon, at vinneren ble sendt til Eurovision – noe som da resulterte i seier. 
Og i 2018 gjør konkurransen comeback, og kringkasteren RTS har allerede åpnet for innsending av bidrag! Blandt bidragene som kommer inn vil RTS velge ut 12 finalister som skal kjempe om den dyrebare billetten til Lisboa. Datoen på finalen er ikke offentliggjort enda, men den vil bli avholdt i løpet av februar 2018.

Serbias bidrag har de siste årene blitt fremført på engelsk, og har hatt et betydelig mer pop-aktig uttrykk enn de Serbiske mer tradisjonelle balladene fra de første årene. Beovizija’s vinnerlåter har ofte hatt et tydelig Balkan-preg over seg, og det spekuleres i om Serbia er inspirert av Portugals suksess med Amar Pelos Dios.

Får vi høre en mer tradisjonell Serbisk låt fra landet til neste år? Kommer Beovizija til å bringe tilbake de gode resultatene fra de første årene? Følg med for flere nyheter. I videoen nedenfor kan du komme i eurovisionstemning med Marija Serifovics vinnerfremføring fra 2007.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien