MGP-sjefen vil endre måten MGP-artistene lanseres på i 2018.

MGP-sjef Stig Karlsen sier det blir noen endringer i MGP2022. Stedet er for finalen er nå også klart. Foto: Mandy Pettersen / escnorge.no

 

I fanmiljøene har det vært diskusjon om måten låter og artister til den norske Grand Prix-finalen har blitt presentert på. Noen mener de kommer for tidlig, andre synes de kommer for seint. Noen mener det er feil med disse ti sekunders snuttene før vi får høre låtene i sin helhet. Nå sier NRKs MGP-sjef Stig Karlsen til escNorge at det vil komme forandringer allerede i Januar da neste års MGP-låter blir lansert. 

Gjennom tidene har deltakerene i de norske finalene blitt presentert for publikum på mange ulike måter.

I de første tiåra var hemmelighold helt fram mot finalen noe av poenget. I 1982 sto det politivakter ved studio I NRK for å hindre journalister i å snike ved dørene. 

Noen eksempler har vært at to og to låter har konkurrert mot hverandre i dueller i andre underholdningsprogrammer. Nesten som mini-delfinaler. Det var blant annet slik i 1995 da «Nocturne» vant. Den gang var presentasjon av låtene bakt inn som dueller i Petter Nomes talkshow «Rondo». Finalen det året gikk også i Rondo-formatet. 

Andre ganger har artistene blitt gjort kjent, og så har låtene blitt spilt i f.eks «Nitimen» på radioen på morgenen den dagen det skal være finaler eller delfinaler.  

Men det vanligste de siste årene har vært at det samtidig med artistslippet presenteres små snutter av låtene på mellom 10 og 15 sekunder, før låtene slippes i sin helhet et par uker senere. 

Undertegnede er blant de som har vært kritisk til måten låtene og artistene har blitt presentert på de siste årene. Mange med med meg vil hevde at når vi som publikum får vite artistene, og kun får ti sekunder av låtene så vil all vår oppmerksomhet rettes mot artistene. Når disse er av det mer ukjente slaget, så kan skuffelsen av få kjente artister få for mye fokus, i mangel av låter å fokusere på. Det bør bli slik at det er låtene som får fokus fra første øyeblik, derfor bør låtene lanseres i sin helhet skriver jeg i denne kommentaren som ble publisert i dag.  Jeg kommer også med en litt vill idè om å lansere låtene før artistene, slik at publikum kan ha all fokus på låtene. Les komentaren HER.

Mange har også vært kritiske til at publikum ikke har fått bli skikkelig kjent med artistene eller låtene før den norske finalen. Mange i fansen mener at delfinalene sikret et større engasjement inn mot finalen fordi en kjente låtene og fikk sine favoritter før festen i Oslo Spektrum. I fjor ble riktignok alle låtene spilt daglig på NRKP1 i de to ukene før finalen, men mange mener det ikke er nok.

Nå lover MGP-sjef Stig Karlsen endring. Karlsen har vært er prosjektleder for tredje gang i 2018, og det er første gang han er både musikkansvarlig og prosjektleder.

– Det vil bli ganske store endringer i lanseringsmåten til neste år, sier han.

Men han vil foreløpig ikke røpe hva endringene går ut på. 

– Vi kommer til å lansere artister og låter i Januar, og i forkant av det vil vi si mer om hvordan vi i 2018 skal lansere låter og artister.

Grunnen til endringene, sier Karlsen, er at vi stadig vil forbedre oss og lære av ting som funker, og som ikke funker. 

Men han avviser likevel idèen fra undertegnede i kommentaren som ble linket til ovenfor:

– Det jeg kan si er at vi ikke kommer til å lansere låtene uten at man vet hvilken artist som fremfører, selv om det på papiret kanskje kan se artig ut.

Så mye klokere ble kanskje ikke foreløpig. Men endringer blir det. Så gjenstår det å se om snuttene består også over nyttår. Det gjenstår også å se hvilke grep NRK gjør for å sikre at låter og artister er så godt kjent som mulig til finalen. 

 

Del:
Relaterte artikler
MGP
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien