Slik lanseres neste års MGP-låter og -artister

Vi i escNorge har tidligere skrevet av årets låter til den norske Melodi Grand Prix-finalen i år skal lanseres på en litt annen måte enn før. Nå vet vi hvordan.

Måten låtene til den norsske finalen i Melodi Grand Prix har blitt presentert på har variert. På 70 og 80 tallet var det vanligste å holde låtene hemmelig helt fram til finalen. Så var det noen år slik at låtene bli gjort kjent i andre underholdningsprogrammer før finalen. Som f.eks i «Rondo» og «Kom inn» på 90 tallet. Så har de noen ganger blitt lansert i Nitimen på morgenen før delfinaler på kvelden. 

De siste årene har artister og snutter av låtene blitt presentert noen uker før finalen, så har det pleid å gå et par uker før låtene slippes i sin helhet. 

I år gjør NRK det hele annerledes.

Noen, deriblant undertegnede, har i blogginnlegg vært kritisk til å slippe små snutter før låtene slippes i sin helhet. Mange i fanmiljøet har ment at 15 sekunders klipp av en låt ikke gir et riktig bilde av låta, og fokuset blir dermed kun på artistene. Og når disse ikke alltid er like kjente så blir det mye diksujon om artistutvalget og ikke låtene.

Nå endres dette. 

15. januar slippes årets MGP-låter under en pressekonferanse i NRKs «Store Studio».

MGP-general Stig Karlsen sier til escNorge at det i år vil være flere fans og andre tilstede ved lanseringen enn tidligere.

Den største endringen fra før er at låtene i år slippes i sin helhet denne dagen. Det betyr at låtene i år slippes en måned tidligere enn det som har vært vanlig. Finalen arrangeres i Oslo Spektrum 10.mars. 

Måten låtene er plukket ut på er også annerledes i år. I år er ikke låtene plukket ut kun av en liten lyttegruppe. Et større utvalg av låter er testet på både fans og på fokusgrupper av helt vanlige mennesker i ulik alder. Noen er også spesialinviterte. I tillegg har NRKs musikkredaksjoner vært med å lytte og velge låter. 

– Dette har vi gjort for å se om det er noen av de innsendte låtene som skiller seg ut hos alle gruppene og dermed har større gjennomslagskraft enn de andre, sier Stig Karlsen. 

– Men de som har lyttet har ikke fått vite artister eller låtskrivere, men kun låtene. Nettopp for å ha fokuset der det bør være: Å finne de beste låtene, sier MGP-generalen videre.

I tillegg til de rekordmange innsendte har NRK i år også vært i langvarig dialog med produksjonsmiljøer og plateselskap for å få med noen inivterte. 

Den 15,januar får vi altså fasiten, og det norske musikkinteresserte publikummet får bedre tid til å bli kjent med låtene før den norske finalen. Kanskje rekker noen av dem også å plassere seg å hitlistene før finalen. 

Årets MGP-låter slippes i år i sin helhet med en gang. Dette skjer under en pressekonferanse i «Store Studio» på NRK 15.januar. Hva synes dere lesere om en slik endring? Og hva synes dere om at låtene i år er plukket ut av både fans, fagfolk og «vanlige» mennesker i ulik alder? Diskuter saken i kommentarfeltet under her, eller på vårt diskusjonsforum HER. 

 

 

Del:
Relaterte artikler
MGP
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien