Kate Gulbrandsen: Et stort positivt minne

I vår nye intervjuserie tar vi en prat med tidligere MGP/ESC-deltagere for å høre hvordan de opplevde det å være med, hvilken betydning deltagelsen hadde for deres videre karriere, og hva de gjør nå. Nå har turen kommet til Kate Gulbrandsen!

Kate Gulbrandsen ble landskjent i 1987 da hun vant Melodi Grand Prix med låten «Mitt Liv», skrevet av Rolf Løvland og Hanne Krogh. I den internasjonale finalen i Belgia vant hun mange hjerter med sitt sjarmerende smil og karakteristiske frisyre, og fikk til slutt en niendeplass. Det året var det Johnny Logan og «Hold Me Now» som gikk av med seieren.

For Kate var det en mangeårig drøm som gikk i oppfyllelse da hun fikk være med i Grand Prix.
– MGP var det største musikkprogrammet jeg vokste opp med, og det var ønsketenkning å få være med i mange år. Da jeg endelig fikk delta var det veldig stort for meg. Det å få presentere musikken og meg selv for Norge var en ære. Jeg fikk synge min fineste sang og det ble mye fokus rundt meg som artist – noe jeg syntes var supergøy. Jeg føler nok at jeg for alltid vil bli husket som hun med det store håret og smilet. Det er et stort positivt minne, sier Kate Gulbrandsen til escNorge.

– Nå har sangen levd videre i 30 år og responsen er veldig stor når jeg fremfører den i dag også. Publikum kan teksten og synger med av full hals, smiler hun.


I 2016 deltok Kate Gulbrandsen i Stjernekamp.
Foto: Julia Maria Naglestad/NRK

Kate stilte opp i MGP også i 1989, da med låten «Nærhet» som hun skrev sammen med Rolf Løvland. Låten gikk til finalen, men den gang var det Britt-Synnøve Johansen og hennes «Venners nærhet» som vant. 
Grand Prix var imidlertid ikke Kates første bekjentskap med sangkonkurranser. På 80-tallet deltok hun i flere internasjonale sangkonkurranser, deriblant World Popular Songfestival i Japan. Også etter Grand Prix-deltagelsen kom hun i det internasjonale rampelyset, da hun sang «Welcome to Lillehammer» under OL i 1994. Fire år senere var hun stemmen bak låten «Med gullet for øyet» i Paralympics.

– Deltagelsen i MGP gjorde at jeg fikk mer fokus på meg som artist, og det førte til mange fine spillejobber.

Kate ga ut sitt debutalbum «The Beauty and the Beat» i 1987, og fulgte opp med «Sol om natten» i 1991 – den gang med selvskrevne sanger på norsk. I 2005 kom hennes tredje album «Vi to» med countryinspirerte sanger på norsk. 
I tillegg har hun gitt ut et album sammen med bandet Folk Som Oss, og hun har sitt eget band Kate Gulbrandsen & Gutta som fremfører coverlåter i sjangrene country, blues og pop. I 2016 var hun igjen tilbake i Grand Prix-manesjen, den gang som pauseinnslag i finalen, og samme år deltok hun også i Stjernekamp – der hun fikk bryne seg på rock, country og motown.
– Å delta i Stjernekamp ble en god reise i meg selv. Det er et utrolig bra program der jeg fikk utfordret meg selv i forskjellige musikkstiler og vist meg frem som sanger, forteller hun.

I slutten av november dukker hun opp i Beat for Beat, og det er også ny musikk på gang.
– Planen fremover er å synge videre med mitt eget band Kate Gulbrandsen & Gutta og jeg er også med på flere andre sangarrangementer. Jeg har laget mange egne sanger som jeg har spilt inn i studio, og i disse dager skal jeg igjen jobbe med en ny låt, avslutter Kate.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien