escNorge vurderer årets MGP-låter: Ida Maria: «Scandilove»

Foto: NRK

I dag er turen kommet til Ida Maria for å få sin vurdering fra escNorges skribenter. Ida Maria var i flere år en av Norges mes suksessrike rockeartister i utlandet, og hadde lenge en æra av skandaler rundt deg. En omdiskutert artist, både her og i utlandet. Siden har det blitt både Stjernekamp, Skal vi danse og nå MGP. På mange måter har vår «sex, drugs and rock´n roll» jente nå tatt vegen inn i lørdagsunderholdningens univers. Hun er en av årets MGP gjengangere også. I fjor deltok hun med låta «Mama Boy», men da var det artisten Ella som framførte den. Da Ida Maria satt bak scenen i Spektrum i fjor og så det voldsomme trøkket rundt en slik finale tenkte hun; – jeg må være med selv! Så sendte hun inn låta «Scandilove». En sang hun selv sier handler om å nyte livet og få det til selv med alle odds mot seg. Det snør, og det er 40 grader. Men vi bader for det, og hygger oss i sengehalmen så til de grader at vi kan holde nabolaget våkent hele natta. 

Her er et intervju vi gjorde med Ida Maria den dagen låtene ble presentert. 

 

 

Så over til våre vurderinger. Hver av våre skribenter har som vanlig ti feler å dele ut: 

Hasse Christian Jacobsen

Ida Mara stiller for annen gang opp i MGP, i fjor som låtskriver og i år også som låtskriver i samarbeid med Stefan Törnby og som artist. All kred til Ida Maria for en selvskreven låt. Hun er en av Norges mest kontroversielle sceneartister som har blitt allemannseie etter at hun deltok i Stjernekamp. Der fikk hun vist fram hvilken fantastisk artist hun er og hvilken musikalsk bredde hun musikalsk har.

Jeg ble derfor skuffet da jeg hørte låta «Scandilove» som hun deltar med i år. Jeg kjenner nesten ikke igjen Ida Maria i denne litt punk/new wave-aktige låta. Det kunne like gjerne vært Mariann Thomassen fra Surferosa og det bekymrer meg litt. Jeg vil ha den tøffe, råe og fryktløse Ida Maria både i vokal og tekst. Melodien blir for snill og puslete og tekstmessig er låta alt for klein. Det verste er at etter x-antall spillinger fester ikke «Scandilove» seg hos meg og jeg klarer ikke å mane den fram i tankene heller.

Sliter det norske folk den samme følelsen i MGP finalen, blir det nok ingen Gull-finale på Ida Maria. Skulle det motsatte skje og den skulle vinne spår jeg en ESC-finale uten Norge i år.

04

Alexander Gjørøy: 

Denne har jeg hørt før, men jeg kommer ikke på hvor jeg har den fra. Snakkesyngingen ødelegger for en låt som sikkert kunne vært helt grei.

02

Mandy Pettersen: 

Endelig står Ida Maria på MGP-scenen, men hvor har rocken blitt av? Et artig bidrag men det blir litt for mye av det gode. Den inneholder en del forstyrrende elementer som overdreven stønning og «ha-ha-ha-ha» fra Spice Girls «Wannabe». Bridgen liker jeg virkelig ikke men refrenget er umiddelbart og Ida Maria er en entertainer med stor E, så jeg tror dette kommer til å bli en morsom opplevelse i Spektrum. Med sin store fanbase skal man ikke se bort ifra at hun får en plass i gullfinalen men låta ikke er god nok til å komme dit i mine ører.

05

Anders M. Tangen:

Dette er på mange måter en destillert utgave av Ida Maria anno 2018. Det kunne nesten ikke vært andre enn henne som ga ut denne. Eller, jo forresten; Paul Simon ga jo ut en låt som ligner litt på «Scandilove»  i 1986, og som ble gitt ut på nytt i 1987 og ble en stor hit: «You can call me Al«. Det er overhodet ikke noe plagiat eller noe i den duren, bare en observasjon av hvor jeg føler inspirasjonen har kommet fra. Jeg synes dette er et sprettent, lekent forsøkt å gjøre noe nytt i MGP. Dessverre treffer det meg ikke helt, selv om jeg synes det er morsomt nok. Hadde det ikke vært for at vi har to, tre låter i årets MGP som både treffer meg bedre personlig, og som jeg mener har potensiale til å være med å snuse på seieren i Lisboa så hadde jeg levd godt med denne som vinner, fordi jeg tror det blir et sirkus og gode underholdning på scenen. 

05

Silje Smith Hansen: 

Denne sangen er utrolig vanskelig å anmelde! Den har vokst på meg og «krympet» på meg i ett sett siden første gang jeg hørte den.
Men jeg har likevel kommet frem til at det heller mot den positive siden, kanskje mye på grunn av artisten. Jeg elsket Ida Maria i stjernekamp, og hun har en helt fantatsisk og orginal stemme og utstråling som aldri slår feil i eurovision-sammenheng.
Jeg elsker skandinavia-temaet i sangen, men om det hadde slått an i Europa er jeg ekstremt usikker på.
Minus fordi låta til tider virker litt enkel og amatørisk, stort pluss fordi jeg elsker metaforer og kreativitet.
Jeg gleder meg ihvertfall ekstremt til å se denne live!

07

Micahel Simonsen (Danmark): 

Der er egentligt ikke så meget at sige her, den minner meg om en anden sang, men kan ikke komme på hvilken. Synes at den er lidt masete – og den taler ikke til meg. Normalt kan man forestille seg hvordan en låt bliver live på scenen, men her er jeg lidt tapt. Selvom at den ikke er meg, så ser jeg frem til at se, hvordan den bliver live.

04

Eivind Charlie M. Sætre: 

Ida Maria er kul, men her blir det nesten litt overdose. Bidraget er på kanten til å være overprodusert med et nokså raffinert og detaljrikt lydbilde, men samtidig har jeg en mistanke om at det nettopp har vært tanken bak hele låta. Dette ER virkelig litt Scandilove, både tekst- og uttrykksmessig. Jeg tror vel kanskje i sum låta allikevel blir noe i overkant for «folk flest».

04

AJ Heraghty: (Irland)

This is my least favourite out of all the MGP songs. The lyrics are terrible and can’t be taken seriously. It gets very annoying eventually. The chorus is quite catchy, but in general this would get laughed at.

 01    

Thomas Steen:

Morsom låt som minner meg om britpop-låter fra noen år tilbake. Versene treffer meg ikke helt, men refrenget sitter godt i øret og løfter bidraget. Gøyal tekst er også et pluss. Så kunne jeg ønske meg noe mer utvikling mot slutten (kanskje en modulasjon eller to…?) Ida Maria er stødig live, det vet vi jo fra f.eks. ‘Stjernekamp’, men et eller annet sier meg at dette kan bli litt «overkill» på scenen.

06

Eirik Finbak: 

Jeg liker denne veldig mye bedre enn jeg trodde jeg ville! Den er jo så kul. Hærlig tekst som jeg velger å tolke som en hyllest til væremåten til oss i Nord-Norge spesielt. Lekende lett refreng som minner litt om Spice Girls faktisk. Versene er mer røffe og helhetlig er dette rett og slett ganske kult synes jeg. «Cause you’re Scandinavia BIATCH!» haha, løv it! Kan fort snuse på gullfinale-plass

08

Eirik Hagen: 

En morsom liten sak der Ida Maria nok får lekt seg på scenen! Morsom tekst om enn noe på grensa til tullete. Annerledes og frisk i dette feltet. Blir nok et syn på scenen dette. 

06

Anne Ramstad Nordby: 

Dette er en humørpille, og jeg rett og slett gleder meg til å se denne live. Ida Maria leverer så det holder live, det vet vi. Sender vi denne, kan det gå begge veier. Jeg nok ikke veldig god tro på veldig god plassering internasjonale, men hun hadde helt klart blitt dronningen av Euroclub

06

Tommy Hansen :

Jeg kan se hvordan denne er ganske populær i fanmiljøet. Personlig er jeg ikke så glad i denne, da jeg syns teksten blir litt for tåpelig. Jeg er heller ikke noe stor fan av Ida Maria og måten hun fremfører sine låter på.

02

Charlotte Sissener:

Jeg synes det er flott at Ida Maria stiller som artist denne gangen, og ikke kun som låtskriver. Det er elementer ved denne jeg liker – versene er catchy og tekstlinjer som «fucking frrrrrreeezing» og «biaaaatch» er bare gøy. Så trekker det ned at refrenget blir masete og repeterende. Men kjenner jeg Ida Maria rett, blir det sannsynligvis en super-underholdende opptreden

04

 

 

Morten Thomassen: 

Fartsfull og fengende greie dette og man vet jo at denne damen vil levere på scenen. Faren er vel at hun muligens kan få litt overtenning og overdrive en smule. Håper hun har såpass kontroll at dette bare blir kult. Låten i seg selv har et kult tema, men noen vil kanskje finne det litt teit. Låten selv er grei nok, men den går liksom bare i samme sporet hele tiden og det er ikke noe utvikling utover i låten. 

06

 

 

 Da blir delt ut tilsammen 70 feler til Ida Maria, og hennes «Scandilove». Det gir et snitt på 4,66. 

 

Del:
Relaterte artikler
MGP
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien