Stor finale i Melodifestivalen i kveld

I kveld får vi endelig svaret på hvem som går til topps i Melodifestivalen 2018. Etter seks uker på turné med delfinaler og andresjanse skal en heldig vinner kåres, som dermed blir ‘söta brors’ representant i Lisboa i mai måned.

For siste gang (ihvertfall i denne runden) skal David Lindgren ikle seg programlederrollen og holde kontroll på artister, opphavsmenn, låttitler, juryformenn og poeng når sendingen starter klokken 20.00. Pauseunderholdningen skal selveste Helen Sjöholm stå for sammen med a cappella-gruppen Solala, når de fremfører Jan Malmsjös gamle slager Vår bästa tid er nu. Det blir også et gjenhør med fjorårets vinnerlåt, I Can’t Go On, som nå fremføres av Caroline af Ugglas og koret Gränslösa röster.

Årets startfelt er preget av moderne poplåter og en god del sjangerbredde – her finnes både latinopop, soulballade, rap, moderne schlager og klassisk svensk boogie-woogie-dansband, for å nevne noe. Ni av de tolv låtene fremføres på engelsk, én på spansk og engelsk, mens to fremføres på svensk.

Finaledeltakerne er:

1) Mendez – Everyday
Tekst og musikk: Jimmy Jansson, Palle Hammarlund, Leopoldo Méndez
Plassering på oddsen: 10

2) Renaida – All the Feels
Tekst og musikk: Jon Hällgren, Laurell Barker, Peter Barringer, Lukas Hällgren
Plassering på oddsen: 12

3) Martin Almgren – A Bitter Lullaby
Tekst og musikk: Josefin Glenmark, Märta Grauers
Plassering på oddsen: 11

4) John Lundvik – My Turn
Tekst og musikk: John Lundvik, Anna-Klara Folin, Jonas Thander
Plassering på oddsen: 3

5) Jessica Andersson – Party Voice
Tekst og musikk: Fredrik Kempe, David Kreuger, Niklas Carsson Mattsson, Jessica Andersson
Plassering på oddsen: 8

6) LIAMOO – Last Breath
Tekst og musikk: Lene Dissing, Morten Thorhauge, Peter Bjørnskov, Liam Cacatian Thomassen
Plassering på oddsen: 6

7) Samir & Viktor – Shuffla
Tekst og musikk: Andreas ‘Stone’ Johansson, Costa Leon, Denniz Jamm, Samir Badran, Viktor Frisk
Plassering på oddsen: 4

8) Mariette – For You
Tekst og musikk: Jörgen Elofsson
Plassering på oddsen: 5

9) Felix Sandman – Every Single Day
Tekst og musikk: Jake Torrey, Noah Conrad, Parker James, Tony Ferrari, Felix Sandman
Plassering på oddsen: 2

10) Margaret – In My Cabana
Tekst og musikk: Anderz Wrethov, Arash Labaf, Linnea Deb, Robert Uhlmann
Plassering på oddsen: 9

11) Benjamin Ingrosso – Dance You Off
Tekst og musikk: MAG, Louis Schoorl, K Nita, Benjamin Ingrosso
Plassering på oddsen: 1

12) Rolandz – Fuldans
Tekst og musikk: Fredrik Kempe, David Kreuger, Robert Gustafsson
Plassering på oddsen: 7

Alle låtene kan lyttes til i sin helhet på SVTPlay (følg lenke nederst i artikkelen). Det er fortsatt mulig å stemme på din favoritt i startfeltet ved å trykke her.

På samme måte som i de siste årene er kveldens avstemning delt i to bolker. Først skal elleve jurygrupper fra ulike europeiske land avgi sine stemmer, og deretter skal resultatet avgjøres når telefon-, SMS- og app-stemmene fra det svenske folket blir lest opp.

De internasjonale juryene kommer i år fra Albania, Armenia, Australia, Frankrike, Georgia, Island, Italia, Kypros, Polen, Portugal og Storbritannia. Nytt av året er at de gir ut poeng i ‘tradisjonell’ ESC-stil, altså 1-8, 10 og 12. Det betyr at ti bidrag får poeng i stedet for bare syv, og at totalsummen juryene kan dele ut øker til 638 poeng

Etter at jurygruppenes stemmer er opplest, vil det svenske folket fortsatt ha tid på seg til å stemme på sine favoritter. Folkestemmene utgjør også 638 poeng, og disse fordeles proporsjonalt på alle tolv finalelåtene ut fra hvor mange prosent av det totale stemmeantallet låten har fått. Et bidrag som har fått 10% av folkestemmene får altså 10% av potten på 638 poeng (her avrundet til 64 poeng).

Omtrent klokken 22.00 i kveld er sluttresultatet klart, og vi får vite hvem som blir årets svenske ESC-representant. I et år der det er mange låter som kjemper i toppen kan mye tyde på at vi får en meget jevn og spennende avstemning. Benjamin Ingrosso topper mange bookmakerlister og er en knapp favoritt, men utfordres av flere – i første rekke Mariette, LIAMOO, John Lundvik og Andra chansen-kvalifikant Felix Sandman.

Kveldens vinner følger i fotsporene til fjorårets seierherre Robin Bengtsson og skal matche en knallsterk resultatrekke for svenskene de siste årene – siden 2011 har de sikret seg to seire, to tredjeplasser og to femteplasser og kun én gang havnet utenfor topp 5.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien