Favoritten innfridde i Sverige

Svenskene valgte sitt bidrag til Lisboa i går, og det gikk som forventet – odds- og pressefavoritt Benjamin Ingrosso tok hjem seieren med sin funkpoplåt ‘Dance You Off.’

For fjerde år på rad (og sjette gang på åtte år) gikk Sverige for en ung, mannlig soloartist da de (og juryene) stemte Benjamin Ingrosso til topps. Med Dance You Off stiller ‘söta bror’ igjen med en moderne, fengende låt med en tydelig gimmick – et særpreget lysstoffrør-show som sikkert vil gi scenearrangørene i Lisboa opptil flere grå hår under prøvene.

Finalen i Melodifestivalen ble også i år preget av en svært jevn fordeling når det kom til publikumsstemmene. Under 5% skilte 12. plassen fra vinneren, noe som nok en gang viser hvordan ‘hjerte-appen’ vanner ut folkets innflytelse (fordi så mange stemmer på samtlige låter når de kan sende inn fem stemmer gratis) – og hvor stor makt juryene dermed får, selv om juryene og folket altså var enige i sine to topplåter i går.

Hele resultatlisten ble seende slik ut (jurystemmer – publikumsstemmer):

1) Benjamin Ingrosso – Dance You Off – 181 poeng (114 – 67)
2) Felix Sandman – Every Single Day – 158 poeng (94 – 64)
3) John Lundvik – My Turn – 128 poeng (66 – 62)
4) Samir & Viktor – Shuffla – 114 poeng (54 – 60)
5) Mariette – For You – 113 poeng (64 – 49)
6) LIAMOO – Last Breath – 105 poeng (52 – 53)
7) Margaret – In My Cabana – 103 poeng (62 – 41)
8) Martin Almgren – A Bitter Lullaby – 84 poeng (43 – 41)
9) Renaida – All the Feels – 81 poeng (30 – 51)
10) Rolandz – Fuldans – 75 poeng (24 – 51)
11) Jessica Andersson – Party Voice – 70 poeng (33 – 37)
12) Mendez – Everyday – 64 poeng (2 – 62)

Størst forskjell mellom juryene og folket var det når det kom til Mendez, som ble slaktet av juryene med kun to poeng, men tok en tredjeplass hos folket. Det holdt allikevel ikke til å unngå bunnplassering, i og med at det skilte så lite mellom publikumsstemmene.

Finalen ble ellers preget av at Renaida fikk fremføre låten sin om igjen på grunn av problemer med lydproppen i øret, noe som forskjøv hele sendeskjemaet og gjorde at høydepunktet – utdelingen av seerstemmene – ble gjennomført på heseblesende vis. Dette er kanskje symptomatisk for det mange mener er en av de svakest gjennomførte Melodifestival-årgangene på lang, lang tid, og flere tar nå til orde i svenske medier for at SVT må foreta en grundig gjennomgang av hele MF-konseptet med tanke på oppbygningen av sendingene, manus, tempo, pauseinnslag og hvilke fjes de skal stille foran kameraene.

En vinner ble uansett kåret, og seiersbidraget Dance You Off er skrevet av MAG, Louis Schoorl, K Nita og artisten selv, Benjamin Ingrosso. Sine blott 20 år til tross er han allerede et velbeskrevet blad i den svenske artistfloraen, og har rukket å skape et navn for seg selv utover det å være sønnen til Pernilla Wahlgren. Han har medvirket i en rekke musikaler og sceneoppsetninger (blant annet som Rasmus i Astrid Lindgrens ‘Rasmus på loffen’), vunnet Lilla Melodifestivalen med låten Hej Sofia tilbake i 2006 og sikret seieren i Let’s Dance i 2014. I fjor debuterte han i Melodifestivalen og nådde en femteplass i finalen med Good Lovin’, og i år gikk han altså hele veien til topps.

I Lisboa skal Benjamin og Sverige i ilden i andre halvdel av semifinale to den 10. mai.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien