Dom over finalen

Foto: Morten Thomassen

Dette er et blogg-innlegg og representere kun skribent Morten Thomassens egne synspunkter.

To spennende semifinaler er over og jeg klarte «bare» 8 rette i den siste også, men siden Norge tok seg til finalen er jeg faktisk helt OK med det.

37 låter har blitt 26 finale-låter og disse skal jeg bedømme etter beste evne og til slutt skal jeg prøve å tippe hvem som løfter seierstrofeet når lørdagskvelden er omme.

Og denne kvelden er viktig, juryer i alle 37 land vil sitte å se på og gi sine poeng som telle nesten halvparten eller for å være helt korrekt 48%, folkejuryene er nemlig forsterket med en jury som representerer alle land som ikke er med i ESC.

Melodi 1 – Sverige –

For finalen sin var det et lykketrekk at hjemmehåpet åpner ballet. Stemningen kommer til å være på topp og med et så helstøpt show som disse gutta gjennomfører er det bare å ta av seg hatten og bukke. Det eneste egentlige problemet her er vel at låten ikke er like sterk som fremføringen, den mangler det lille ekstra.

Melodi 2 – Ukraina –

Den gode stemningen fikk ikke vare så lenge, vi seiler mot det mer dystre når våre ukrainske venninner gir oss en demonstrasjon i hvordan en melankolsk låt med tyngde skal fremføres. Man føler smerten og intensiteten i låten gjennom marg og ben og nok en gang klarer dette landet å levere varene.

Melodi 3 – Tyskland –

Det blir skikkelig hett på scenen og vokalisten har for så vidt også ganske så mye varme og kraft i stemmen sin og det er jo alltid et gode. Men, ikke alle klarer å lage gull av en låt av gråstein-slaget som jeg vel føler vi blir servert her. Hett er det, men det klarer aldri å ta av så den vil forsvinne i mengden er jeg redd.

Melodi 4 – Luxembourg –

Dette landet som har servert oss en god del legendariske ballader satser i sitt comeback på musikk av den mer hetere typen, ganske uvanlig til dem å være. Og siden veldig få antagelig assosierer dette landet med slik musikk blir fremføring bare passe heit, det tar ikke fyr, men den blir bare sånn passe lunk dette.

Melodi 5 – Nederland –

Grunnet diverse omstendigheter vises fremføringen fra semifinalen. Den var vel grei nok, men jeg har nok ikke endret mening om at dette først og fremst er ganske så masete og i den grad det skal leveres noen form for budskap her, er det nok veldig tildekket og utilgjengelig. Men, salen er med det er da noe.

Melodi 6 – Israel –

Omstendighetene til tross, i den grad man klarer å stenge ute alt annet, er dette en nydelig låt, fremført på en fremragende måte og med stor overbevisning. Musikalsk sett er det ikke rart at de klatrer på oddsen, men man kan jo lurer på om det er andre ting som har tatt dem dit. Finalens største spenningsmoment helt klart.

Melodi 7 – Litauen –

Haugevis med unge menn med tøff attitude i mange varianter i denne finalen og denne karen gir oss tre dansbare minutter på litauisk og det har aldri skadet. Selv føler jeg vel at denne låten blir vel monoton til at jeg ønsker å hive meg med på dette kjøret, men kudos til forsøket det skal han ha.

Melodi 8 – Spania –

Våre spanske venner serveres oss herlig 80-talls musikk fremført av en artist som akkurat som meg var ung på 80-tallet. Men, alder er nå en gang bare ett tall og den litt gi-fan-attituden vi serveres her begynner jeg nå å like. Da får man leve med at den vokale innsatsen kanskje ikke står seg helt da, moro er det lell.

Melodi 9 – Estland –

Det der veldig mange låter i år sprekkeferdig av energi på så mange nivåer og utfordringen for disse er å få energien i låten frem på scenen og ikke minst i T V-ruten. Det synes jeg de estiske karene klarer på en kul måte og selv om hele låten skriker rølpe-fest skremmer det ikke meg fra å ønske å være med på den festen gitt.

Melodi 10 – Irland –

Så skal vi til den låten som muligens har samlet inn fleste nye fans siden vi så den på scenen for første gang, som en slags selverklært heks har denne karakteren fått lurt mange inn, men ikke meg nei. Fantastisk og spektakulært show til tross, for meg mangler melodien som kunne hanket meg inn.

Melodi 11 – Latvia –

Med kun 15% tiltro hos bookmakerne tok denne låten seg til finalen og det er muligens den med dårligst odds som noen gang har tatt seg til finale. Fint for dette landet at de endelig tok seg til finalen og dette viser at hvis man sender en av sine beste artister kan dette lønne seg. Vokalt en av de bedre under denne finalen.

Melodi 12 – Hellas –

Land som velger å ta med noe fra sin nasjonale kultur skal man alltid være glad for, men det er jo kanskje ikke for mye forlangt at det vi blir servert har noe å fare med. I mine ører og for så vidt øyne er absolutt alt feil her. Rotete låt, irriterende vokal, masete fremføring og et kostyme jeg helst hadde kastet på et bål. Dog, damen har sjarm da.

Melodi 13 – Storbritannia –

Tidens som familieprogram er åpenbart over for denne 68-åringen og vedkommende tar han liksom helt ut når grensene likevel overskrids. Jeg har det ikke i meg å reagere på noe sånt, men forstår de som ikke helt føler dette er innenfor. Men, siden dette er innenfor i min bok må jeg innrømme at jeg liker dette og elsker unikheten i nummeret.

Melodi 14 – Norge –

Våre norske representanter fikk en grei seilas inn i finalen og selv om Gunhild var helt utmattet etter at finaleplassen var klar kan jeg meddele at alle batterier nå er ladet og klar til å levere full energi på scenen. Dette er så heftig at det antagelig gir utslag på den greia som måler jordskjelv vil jeg tro. Vi har med en Queen of Kings i år også gitt.

Melodi 15 – Italia –

Hvis man skal lete etter ett fødested til ESC må man antagelig til dette landet. De svikter aldri når det gjelder å levere artister som kan det med å levere sine musikalske varer. Intet inntak i år, men i år føler vel jeg at de har beveget seg litt for langt unna det typiske italienske og blitt litt for mye latino med sin litt masete låt.

Melodi 16 – Serbia –

Nå var det faktisk deilig at vi roet litt ned etter ganske så mange låter med en mer heftig karakter. Balkan-ballader blir veldig sjelden feil og spesielt ikke når den er så inderlig fremført som denne er. Men, den er kanskje ikke av det mest unike vi har hørt noen gang, men likevel ett deilig rolig avbrekk dette.

Melodi 17 – Finland –

Da var vi tilbake på kjøret i en litt mer avkledd versjon og jeg tror vel mange kanskje ikke synes dette heller er noe å vise i et såkalt familieprogram, men siden jeg har vært så lenge i denne familien kjøper jeg dette rått, hudfarget truse til tross. Kveldens andre rølpe-låt og jeg har åpenbart en ting for rølp i år.

Melodi 18 – Portugal –

Et annet land som sjelden svikter og er veldig tro til det de har som sin egenartede kultur er våre portugisiske venner, men av og til kan det jo kanskje være på sin plass å prøve noe nytt. Joda flott og intens fremføring på alle måter, dette har vi liksom hørt før og det gir meg veldig lite.

Melodi 19 – Armenia –

Våre armenske venner inviterer oss på en ganske så heftig fest og hvem vil vel ikke på det? Vel, akkurat jeg tror vel at jeg foretrekker fester som er litt mindre masete og høylytt enn dette. Synes vel heller ikke at de får frem energien i låten på en skikkelig måte på scenen, det blir litt for tilgjort.

Melodi 20 – Kypros –

Vi fikk vår andel av pen og dansbar syngedame med kjekke menn som får henne til å skinne enda bedre på scenen. Med andre ord en ganske så godt brukt oppskrift og jeg har vel fått kaker av denne typen som har hatt mindre appell enn denne. Dog, ikke plagsomt original og mer en litt for mange på dusinet låt.

Melodi 21 – Sveits –

For en som ikke helt har balanse som en stor egenskap kan man ikke annet enn å bli imponert over det som skjer på scenen under dette nummeret, at artisten både klarer å synge bra og holde seg på bena er litt av en bragd i mine øyne. Det skader vel ikke at låten er bra den også selv om den er innom litt vel mange genre etter min smak.

Melodi 22 – Slovenia –

Det er ikke mange rolige stunder under denne finalen og det kan jo virke som om rolige stunder leveres best Balkan-style. Nå er vel denne låten hakket mer dramatisk enn vi vanligvis serveres når det er snakk om ballade, men den leveres med overbevisning på de aller fleste områder, dog blir det litt for mye skrik mot slutten for min del.

Melodi 23 – Kroatia –

Favoritten til å vinne på skrivende tidspunkt og alt jeg kan si at, ja gjerne. Heftig, livsbejaende og energisk som vil få salen til å ta helt av og det skader sjelden å få synge såpass sent i sendingen. Og siden det er så kaldt som det er i finalebyen nå kan man ikke si annet enn at varmere områder frister veldig.

Melodi 24 – Georgia –

Det er åpenbart flere som ønsker at sceneshowet de viser fram skal det formelig lukte brent av og noen som åpenbart har fått det meste de har pekt på er vår georgiske venninne. Men, av og til kan det bli for mye av det gode, det vi ser fremstår veldig pålesset og over the top.

Melodi 25 – Frankrike –

Det blir veldig sjelden feil når en ballade av typen veldig fransk serveres oss og spesielt når det gjøres med en slik kraft og selvsikkerhet som denne. Dette er rett og slett en maktdemonstrasjon man sjelden ser og når har stiller seg langt unna mikrofonen og synger setter gåsehuden seg fast gitt.

Melodi 26 – Østerrike –

Det er alltid en ære å få avslutte ESC-showet, låten din skal liksom lede oss videre inn i festen som til slutt skal kåre en vinner. Og med alt som skjer i årets ESC føles det kanskje som om at vi raver videre og ikke går fremover med stødige skritt. Kul låt, men for meg blir både vokalen og dansingen litt tam i forhold til energinivået i låten.

Da skal jeg tippe hvem som tar seieren med seg hjem og jeg tror vel at den skal få reist en god bit fra de svenske kyster.

Når dette skrives har Kroatia 42% vinnersjanse mot Israel som ligger på 20%. Det burde normal holde til seier, men året i år er vel så langt unna normal det er mulig å komme.

Musikalsk sett har jeg ingenting imot at Israel vinner, men på alle andre måter tror jeg det vil skade den konkurransen vi elsker så masse og det er faktisk det jeg har hovedfokus på.

På den andre siden tror jeg en kroatisk seier vil gi konkurransen den boosten den fortjener etter et år der fokus har vært på andre ting enn det musikalske og det er dit vi ønsker at fokuset skal komme tilbake gjør vi ikke.

Så jeg går for at Kroatia vinner og at en artist med navnet Baby Lasagna får en hardtslående sommerhit med sin låt «Rim Tim Tagi Dim».

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien