Mange vinnere har deltatt på nytt

Foto: Hans-Petter Fjeld / escnorge.no

Det er faktisk mange vinnere som har prøvd seg etter at de har vunnet, så Alexander Rybak gjør noe mange har prøvd før ham.

 

Først ut var den aller første som vant, Lys Assia. Hun vant i 1956 og kom like godt tilbake i både 1957 og 1958. Første forsøk på ny seier gikk ikke så bra. En delt nest-siste-plass ble det. Det påfølgende året manglet hun bare 3 poeng på å ta en ny seier, men andreplass er ikke så mye å være flau over.

 

I 1958 var det også debut for en artist som vant året før og dermed sang på hjemmebane året etter. Corry Brokken gikk fra seier i 1957 til en delt sisteplass året etterpå. Snakk om plasseringsmessig å gå på trynet. Heldigvis fikk hun en slags oppreisning ved å være programleder i den internasjonale finalen i 1976.

 

Første mann som tok en dobbel, var Jean Claude Pascal. Han vant i 1961 og ventet hele 20 år til han deltok igjen. Begge gangene deltok han for Luxembourg, og på andre forsøk ble han belønnet med en 11.plass.

 

Året etter var det franske Isabelle Aubret som vant, og hun ventet bare 6 år med å komme tilbake i 1968 og fikk med seg en flott 3.plass.

 

Vinneren av den mest overlegne prosentvise seier i Eurovision sin historie, Gigliola Cinquetti i 1964 (andreplassen fikk bare 35% av poengsummen til vinneren), kom tilbake 10 år etter og endte da opp med å være den artisten som gav Abba hardest kamp om seieren i 1974.

 

Årets før i 1973 var det Anne Marie David som vant og hun ventet også 6 år med å komme tilbake når finalen i 1979 ble avholdt i Jerusalem. Og tredje plass er ikke et comeback å være flau over.

 

Vi tar ett årssteg tilbake til 1978 da Izhar Cohen vant sammen med gruppen The Alphabeta, 7 år senere i 1985 kjempet han mot våre vinnerjenter i Bobbysocks, men det holdt bare til 5. plass den gang.

 

Åttitallet startet med at legenden Johnny Logan vant, og 4 år etter klokket han inn til 2. plass som komponist. Etter nye 3 år gjentok han suksessen ved å gå helt til topps som artist og komponist. Deretter ventet han 5 nye år før han gjentok suksessen en gang til, denne gang som komponist.

 

Og året før Johnny Logans tredje seier vant Carola sin seier etter å ha fått en flott tredjeplass i 1983. Neste gang vi så Carola igjen, var i 2006, og der fikk hun seg en hederlig 5.plass.

 

Nok en svensk dame, Charlotte Nilsson, vant i 1999 og kom tilbake 9 år senere (akkurat som Alexander Rybak gjør) i 2008. Det gikk heller dårlig. Hun kvalifiserte seg til finalen med et nødskrik og kom på en heller dårlig 18 plass.

 

Mellom disse svenske damenes seire vant irske Niamh Kavanagh en spennende avstemming i 1993. Hun kom tilbake i finalen i 2010 i Oslo. Og det er vel mye mulig at 23.plassen hun fikk der, ikke var helt det hun håpet på.

 

Årsaken til at hun som den gang het Charlotte Nilsson, måtte helt til Jerusalem for å vinne sin seier, var som de fleste vil huske, Dana International. Hun prøvde seg igjen i 2011, men hun klarte ikke å fenge publikum lenger, så det ble bare en skuffende 15.plass i den andre semifinalen.

 

Både Niamh og Dana hadde en felles konkurrent i tyske Lena. Hun vant en overbevisende seiere i 2010, men da hun prøvde seg igjen i 2011, ble det bare 10.plass som nok var under det hun hadde håpet på.

 

Da skal vi ha nevnt alle artistene som vant alene, men også Norge har vinnende artister som har prøvd seg igjen. Begge jentene i Bobbysocks har som kjent prøvd seg igjen.

 

Hanne Krogh ventet 6 år til 1991 da hun deltok som en av fire i gruppen Just4Fun. Resultatmessig gikk det kanskje ikke så bra, men hun kan skryte av å være med på det eneste norske bidraget som ikke har trengt å komme seg gjennom en finale for å delta for Norge.

 

Andre del av Bobbysocks, Elisabeth Andreassen, har vært mer suksessfull. Først en 6.plass i 1994 sammen med Jan Werner Danielsen for å toppe det med en flott 2.plass på hjemmebane i Oslo i 1996.

 

Så som dere skjønner, å komme tilbake som vinner, kan gå alle veier. Vi får håpe Alexander Rybak sitt forsøk går den rette veien.

Del:
Relaterte artikler