Dagens bidrag: Albania

I perioden frem mot Eurovision Song Contest i mai vil vi i escNorge presentere alle årets deltakerbidrag i tur og orden. I dag er turen kommet til Albania.

fakta

Albania har vært fast deltaker i konkurransen siden debuten i 2004, og har fått delta i finalen i syv av sine fjorten forsøk. Etter å ha oppnådd sitt beste resultat med en 5. plass for Suus i 2012 har landet imidlertid slitt resultatmessig, og kun kvalifisert seg til finalen én gang de siste fem årene. I fjor og i forfjor ble det bråstopp i semifinalen for henholdsvis Eneda Tarifa og Lindita Halimi.

graf

I år setter albanerne sin lit til Eugent Bushpepa, deres første mannlige deltaker siden 2013. Gjennom den tradisjonsrike Festivali i Këngës (‘Sangfestivalen’), som har eksistert siden 1962 og sendt sin vinner til Eurovision siden 2004, ble han stemt til topps av en femmanns ekspertjury med bidraget Mall (som betyr ‘lengsel’).

33 år gamle Bushpepa er ingen nykommer på den albanske musikkscenen, selv om han fremstår som en svært privat person som sjelden gir intervjuer. Han kommer fra Rrëshen nord i landet og begynte å synge som seksåring og spille gitar i femteklasse på barneskolen. Opprinnelig siktet han seg inn på en medisinsk karriere og har blant annet studert et år ved universitetet i Bologna, men da han returnerte til Albania i 2006 ble han dratt inn i musikklivet og begynte å opptre på diverse klubber og puber ved siden av studiene.

Bushpepa er kjent som ‘hussanger’ i det populære TV-programmet Top Show og har opptrådt både som soloartist og som frontfigur i ulike rockeband, for eksempel Sunrise og Darkology. Han har utgitt en rekke singler, vunnet flere priser og vært med på turné og varmet opp for blant andre Deep Purple, Overkill og Duff McKagan.

På sitt andre forsøk i Festivali i Këngës gikk Bushpepa altså helt til topps med den symfoniske rockelåten Mall, som han selv har skrevet både tekst og musikk til. Bidraget var det første som ble klart til årets ESC-konkurranse i Lisboa tilbake i desember, og har i månedene etterpå blitt lett omarbeidet og forkortet – dog ikke i så stor grad som flere andre albanske vinnerlåter tidligere har blitt. Blant annet har man valgt å beholde låten på albansk fremfor å oversette den til engelsk.

Mall ligger for øyeblikket på en beskjeden 35. plass på bookmakernes oddslister og levnes i utgangspunktet liten sjanse til å kvalifisere seg videre fra semifinalen i Lisboa. Men Eugent Bushpepa er en rutinert artist med sterk stemme, og med en heldig sceneopptreden skal bidraget slett ikke avskrives. Skal Albania til finalen i år, må de imidlertid bryte en aldri så liten ‘forbannelse’ – ingen av deres tidligere mannlige artister har nemlig klart det kunststykket.

I Lisboa skal Albania og Eugent Bushpepa opptre med startnummer tre i den første semifinalen den 8. mai.

Hvordan vil Albania gjøre det i Lisboa? Albania 2018

  • De kan vinne!
  • Tror de kan nå topp 5.
  • De havner på øverste halvdel.
  • I finalen, men ikke så veldig høyt opp.
  • De strander nok i semifinalen.
  • Nei, dette lukter det 0 poeng av!

Stem

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien