BLOGG: Norge er virkelig i støtet før sin første prøve

Dette er et blogginnlegg forfattet av skribent/redaktør i escNorge, Anders Martinius Tangen.

Jeg er kanskje av den mer patriotiske varianten av fans. Hvert år følger jeg det norske bidraget ekstra tett. Selv om det jo også er slik i Eurovision at en ikke kan stemme på seg selv, og dermed er nødt til å ha andre favoritter enn sitt eget land for å kunne få stemme. Derfor er jeg er akkurat nå kjempespent foran den norske prøven på scena i Lisboa. 1. mai klokka 11.00 norsk tid. Ikke siden 2013 har jeg hatt like stor tro på norsk seier. Og det er jeg ikke alene om. Det skjer mye spennende på oddsen. 

Mandag kveld var de siste prøvene til årets første semifinale over. Jeg synes det er moro å følge med på prøvene og se hvordan disse fører til endringer på oddsen. Selv ser jeg ikke på prøvene, men jeg følger omtalene av dem. Derfor kan jeg ikke uttale meg personlig om hva jeg synes. Men det er et veldig interessant aspekt ved utviklingen på oddsen etter årets første prøver. Nemlig at det er de låtene som ikke har hatt prøver som styrker seg. 

Før prøvene var Frankrike på en sjetteplass, rett foran Norge. Mens de søndag kveld plutselig føk opp til en andreplass. Norge fikk plutselig også lavere odds, og har steget jevnt. Mandag kveld var vi også oppe på en fjerdeplass hos Oddschecker som benytter seg av et snitt av flere spillselskaper. https://www.oddschecker.com/tv/eurovision/winner

Jeg laget min topp ti på YouTube 25. april, før prøvene startet, og det skulle ikke forundre meg om jeg får mye av det liker best i toppen i år: 

 

 

 

Når Rybak går på scenen i morgen, så vet han veldig godt at en prøve i Eurovision ikke bare er en teknisk gjennomgang som alle gjør for å bli bedre. Han vet at han blir bedømt fra første sekund. Rybak er perfeksjonist, og jeg tror han derfor vil gi jernet på scenen allerede i morgen. 

Årets scene er som skapt for Norges låt «That´s how you write a song». Vi har ikke gjort oss avhengig av LED-skjermer eller veldig fancy greier. Vi har noen enkle grafikkelementer som legges direkte på TV-sendinga. En såpass enkel og ren scene som den vi har i Lisboa i år vil komme vår låt til gode fordi det vi vil selge, er tilstedeværelse fra Alexander Rybak, Lisa Børud og resten av gjengen. Og jeg er faktisk ikke i tvil om at den gjengen er den som vil levere tryggest og mest tilstedeværende på scena i år.

Norge ligger nå på fjerdeplass på oddsen. Det betyr, dersom oddsen er til å stole på, at det er enten Israel, Frankrike eller Australia som skal slå oss. Av disse er det bare Israel som har hatt prøver, og de har beholdt førsteplassen. Men jeg personlig tror ikke Israel vinner. Jeg tror den kan bli årets Italia. Francesco Gabanni var soleklar favoritt på odds og lister i fjor, men endte til sist opp på en sjetteplass. Israels låt er moderne, den er original og den er dansbar med trøkk. Likevel tror jeg den vil framstå for sær, for «rar» om du vil, for mange nok til at den ikke vinner. 

Se også denne artikkelen fra esctoday fra mandag kveld: http://esctoday.com/164628/odds-monitor-norway-gathers-momentum/

Da er det mer sannsynlig at det er Frankrike eller Australia som snapper seieren rett foran fiolinbuen til Rybak. Men jeg vil si at det ikke er åpenbart at hverken Australia eller Frankrike vil slå oss.

Så starter altså prøvene i andre semifinale i morgen. I den semien ser jeg ikke noen voldsomt sterke utfordrere til seieren, utover Australia.

Som dere derfor altså skjønner. Jeg har trua, og jeg er supernervøs foran morgendagens prøver. Jeg håper Rybak har fått en bedre mikrofon enn i Melodi Grand Prix, for der var det mye ulyd som ble fanget opp. Jeg håper også at de har lysnet klærne en smule. Lisa Børud tror jeg vil kle Rybak som hånd i hanske. Det er kanskje to av Norges mest karismatiske scenepersonligheter samlet på én scene. Rybaks låt er også så musikalsk finurlig bygget opp at jeg tror den vil samle godt med poeng hos juryene også. 

Og det er nesten det eneste rene shownummeret i år, som har familieappell. Jeg tenker at familier og godt voksne som sitter enten alene, eller sammen med sin kjære i sofaen, er den undervurderte stemmegruppen. Fansen utgjør en liten del av det totale stemmetallet. Blant familier og godt voksne i sofaer rundt om i Europa har Rybak sitt kjernepublikum. 

Etter at Mikolas fra Tsjekkia falt og skadet seg under sin første prøve, havnet på sykehus og ikke kunne gå, er det dristig å si som man pleier å si: Break a leg. Jeg vil bare ønske Mikolas riktig god bedring og håpe han får gjennomført nummeret sitt slik han hadde tenkt. Og ikke minst ønske Alexander, Lisa og resten av den norske gjengen all mulig medvind og gode energier i morgen. 

 

 

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien