Dagens bidrag: Romania

I tiden frem mot Eurovision Song Contest 2018 vil vi på escNorge presentere alle årets bidrag i tur og orden. I dag er det Romania som skal i ilden.

Romania debuterte i Eurovision i 1994, men deres første deltakerår var preget av flere dårlige resultater og påfølgende relegasjer. Utover på 2000-tallet snudde imidlertid lykken, og siden innføringen av semifinaler i 2004 har Romania kvalifisert seg til finalen hvert eneste år – med unntak av 2016, da deres bidrag ble diskvalifisert på grunn av TV-selskapets utestående gjeld til EBU. Rumenerne har to tredjeplasser fra 2005 og 2010 og en fjerdeplass fra 2006 som sitt beste resultat, men fikk en opptur med fjorårets bidrag, Yodel It, som nådde en 7. plass i finalen – Romanias første topp 10-plassering siden Paula og Ovi i Telenor Arena.

I år setter rumenerne sin lit til bandet The Humans, som vant en storstilt utgave av den nasjonale finalen, Selecția Națională. I alt 60 bidrag ble plukket ut til å delta i fem semifinaler, der til sammen 15 bidrag gikk videre til selve finalen den 25. februar. En spesialkomponert jury sto bak utvelgelsen i semifinalene, mens publikum hadde all makt gjennom telefon- og SMS-stemmer i finalen. To tidligere ESC-deltakere, Mihai Trăistariu og Alex Florea, forsøkte seg igjen i år, men det var altså bandet The Humans som gikk helt til topps i avstemningen og vant retten til å representere Romania i Lisboa.

The Humans er et relativt nystiftet poprock-band som har spilt sammen siden 2017 og består av fem medlemmer – vokalist Christina Caramarcu, gitarist Alexandru Cismaru, keyboardist Alexandru Matei, bassist Alin Neagoe og Adi Tetrae på trommer. De har tidligere gitt ut en låt, Indură inima, før de fikk sitt gjennombrudd i årets Selecția Națională.

Vinnerbidraget, rockeballaden Goodbye, er skrevet av bandmedlemmene Matei, Neagoe og vokalist Caramarcu. Den handler om å stå på og ikke gi opp sine drømmer, og kommer samtidig inn på ømtålige temaer som depresjon, indre konflikter og selvmordstanker. Bidraget har ikke gjort seg nevneverdig bemerket blant fans og bookmakere og ligger for øyeblikket nede på en 37. plass på oddsen. Spørsmålet blir dermed om Romanias perfekte kvalifiseringsstatistikk ryker i år, eller om en god fremføring der bandet blant annet tar i bruk mannekeng-dukker og en kvinnelig cellist på scenen kan sikre nok en finaleplass for Balkan-landet.

I Lisboa skal Romania ut med det noe uheldige startnummeret to – rett etter vår egen Alexander Rybak – i semifinale to den 10. mai.

Hvordan vil Romania gjøre det i Lisboa? Romania 2018

  • De kan vinne!
  • Tror de kan nå topp 5.
  • De havner på øverste halvdel.
  • I finalen, men ikke så veldig høyt opp.
  • De strander nok i semifinalen.
  • Nei, dette lukter det 0 poeng av!

Stem

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien