Blogg: Eirik F sine favoritter i ESC 2018

Da er uken endelig her. I morgen braker Eurovision 2018 løs med den aller første semifinalen. I den forbindelse deler skribent Eirik Finbak sine 20 favoritter fra årets bunke bidrag.

I 1998 ble verden min mye større. Da oppdaget jeg programmet som ønsket alle land i Europa (og litt til) velkommen med sine kulturer og musikaliteter. Og selv om jeg var bare fem år da så husker jeg at Dana Internationals seier gjorde stort inntrykk på meg. Akkurat der og da var det nok mest informasjonen kommentator Jostein Pedersen ga meg om at hun brukte å være en mann som gjorde mest inntrykk på meg.

Men i ettertid så ser jeg på den seieren som et bevis på at Eurovision er et trygt, godt og inkluderende sted som kun fokuserer på det positive blant våre ulikheter som mennesker og at her var det plass for alt. Og med årene så har jeg virkelig fått servert det meste i Eurovision og jeg angrer ikke ett sekund på at jeg valgte å bruke enormt mange timer av mitt liv på dette! ESC er ikke bare en hobby men har blitt en viktig del av livet mitt og ingen hobby har noensinne gitt meg så mye glede gjennom årene som ESC har gjort.

Uansett hvordan man har det ellers i livet så kan jeg alltid stole på at når høstehoven titter frem og kalenderen viser Mai ja så er alltids sirkus ESC der å hilser på meg som en trofast gammel venn og gir meg alltid gode nye minner. Og ingenting slår følelsen jeg føler når jeg hører de velkjente tonene til»Te Deum» og hører folk fra hele verden juble fra salen. Nå er årets beste uke her og med disse ordene så ønsker jeg dere alle en fantastisk fin ESC-uke! Og lykke til, til alle 43 landene! May the best song win!

Nå skal dere få lese min topp 20 for ESC 2018, men først så skal dere få se et bilde som viser min reaksjon når jeg fikk oppleve Norges første ESC-seier i 2009! Alexander Rybak er tilbake i år, og jeg kjenner på en voldsom forventning. Kan han vinne igjen? Aldri si aldri! Jeg har troa, og flagget vaier høyt og håpefullt! Masse lykke til, delegasjon Norge. Stå på, gå for gull og lykke lykke til! We can do it!


elf


20.Island
island

Det er to tema som bestandig er godt representert i esc-låtene og det er kjærlighet og fred. Ari velger å synge om det siste og bruker store ord som vi har hørt tusen ganger før. Men stemmen hans er upåklagelig flott og melodien er veldig fin. Dessverre så må nok Islendingene for fjerde året på rad stå over finalen, for de er nok helt sjanseløs i den sterkeste semifinalen.


19.Finland
finland

Saara Aalto er en av de beste artistene Finland har og jeg har vært begeistret for henne siden første gang jeg hørte henne i den nasjonale utvelgelsen i 2011. Så når Finland først skulle velge internt, var Saara Aalto et veldig bra valg. Låtmessig synes jeg «Monsters» høres litt billig ut i produksjonen og jeg savner et sterkt refreng å synge med på, det synes jeg det mangler her. Så i dette tilfellet synes jeg artisten er mye bedre enn låten, men jeg spår et lyst år for Finland i Eurovision etter 3 år med skuffelser.


18.Moldova
moldova

Dette er egentlig en sånn syden-flørt av en låt som jeg bruker å mislike veldig. Men denne låta har en lekenhet i seg krydret med en dæsj humor som gjør at ørene mine smiler av «My Lucky Day» fra Moldova. De fikk 3.plass i fjor, blir det nok et lucky year for Moldova? Ja i hvertfall er finaleplass innen rekkevidde.


17.Tsjekkia
tsjekkia

Apropo lekenhet, her har du kongen av nettopp lek og moro skal man dømme etter teksten. Jeg synes det er mye kult og fengende å ta tak i her, men samtidig minus for at jeg synes Mikolas utstråler arroganse og så savner jeg et tydelig refreng. Men dette blir nok Tsjekkias beste plassering noensinne, og det er selvfølgelig alltid artig når et land får føle ESC-stolthet for aller første gang!


16.Israel
israel

Årets store fan-favoritt, men jeg tror ikke dette er årets vinner. Jeg synes Netta prøver litt for hardt å være kul og det går liksom litt over i å bli irriterende. Og stagingen jeg har sett på prøvene synes jeg minner om Dustin The Turkey fra 2008, og det er jo ikke noe man trenger å prøve å gjenskape! Men refrenget er dødsfengende, og «Toy» er absolutt en av årets bidrag som kommer til å bli snakket mest om. Og med et så viktig budskap som MeToo, så er det garantert mange som blir å stemme på dette. Så får vi se om det er nok til at vi skal tilbake til Israel igjen.


15.Frankrike
frankrike

Jeg bruker nesten ALDRI å like de franske bidragene, de blir ofte for sære for min smak. Men dette synes jeg er vakkert, ujålete og gripende. Sangen handler om flyktningskrisen, men jeg føler de har gjort det på en ekte måte som ikke føles som et kynisk triks for å sanke stemmer. Denne er høyt oppe på oddsen og jeg sier absolutt ikke nei takk til en tur til Paris!


14.Italia
italia

I fjor så var jeg så sikker på at Italia skulle vinne, og jeg forstår forstår fortsatt ikke hvorfor de ikke gjorde det. Gorillaen og Francesco hadde alt som jeg mener kreves for å bli kåret til vinner i verdens største musikk-konkurranse. I år er bidraget av en betydelig større politisk karakter, her er det mye følelser i spill som kommer til å smitte over på veldig mange av de som stemmer, det samme gjelder juryen. Det eneste jeg kan sette et lite minus for her er at jeg synes stemningen som artistene leverer ikke passer til melodien og budskapet. Men alt i alt et bidrag som kommer til å sette spor.


13.Makedonia
makedonia

Bandet Eye Cue klarte aldri å bestemme sjangeren for deres bidrag så det ble en god blanding av pop og reggae. Bandets frontfigur er en pen og sjarmerende dame som synger noen merkelige og vulgære strofer som får det hele til å føle som et ganske merkelig innslag. Men hvis man ser bort fra den litt teite teksten og sjangerforvirringen så er det mye positivt her. Jeg liker refrenget og synes vokalisten har en egenart i stemmen som gjør at jeg lytter ekstra godt etter. Makedonia har dog en tradisjon til å rote til sine bidrag på ESC-scenen, og jeg er redd for at det skjer i år også.


12.Norge
norge

Som de fleste norske esc-fans så jublet også jeg når det ble annonsert at Alexander Rybak skulle gjøre comeback i MGP. Så kom låten og jeg ble først ganske skuffet. For jeg hadde forventet noe «mindblowing» når Alexander først skulle å velge å vende tilbake etter brakseieren i 2009, og «Thats How You Write A Song» er for meg ikke en genistrek av en låt slik som «Fairytale» er. Men den har en lekenhet og en fengende melodi som gjør at du vil høre den igjen etter første lytting og dens positive budskap er noe som er umulig å snakke negativt om. Og når jeg så og hørte Rybak live i Spektrum så falt all tvil til side, dette er hva vi må og bør sende til Lisboa! Låten i seg selv er kanskje bare sånn midt på treet men med Alexanders genialitet og hans unike evne til å fange alle oss som ser og hører på så er jeg overbevist om at vi har valgt rett mann til å representere oss. Og jeg tror totalpakken vi serverer i år kan være nok til å gi Alexander «The Double» og Norge sin fjerde seier. Dette er så gjennomført bra at jeg blir faktisk skuffet hvis det blir noe dårligere enn femteplass i år. Lykke til Rybak, jeg er så innmari stolt av at du er vår representant nok en gang! Heia heia alle veia! Ja vi Elsker! Go go go Norvege!


11.Danmark
danmark

Danskene har hatt det ganske tøft i Eurovision siden seieren deres for fem år siden. I år tror jeg de endelig vil få oppleve en opptur igjen. Rasmussen ser ut og høres ut som en ekte viking noe som gjør at dette bidraget føles ekte. Låta føles litt gammeldags ut, men likefullt så er den veldig fengende og har årets mest allsangvennlige refreng. Danmark tror og håper jeg blir å se i finalen og jeg ser ikke bort fra at de blir å havne blant de ti beste. For dette er en av årets best gjennomførte totalpakker.


10.Estland
estland

Opera har blitt prøvd før i denne konkurransen og sjelden har de lykkes. Men jeg tro det kommer til å endres i år. For Elina har en glimrende stemme som jeg lar meg imponere av hver eneste gang jeg spiller «La Forza». Og det siste partiet av låta er så magisk at jeg drømmer meg bort og ser for meg en fantasy film med storslåtte naturscener. Jeg tror dog ikke dette er vinneren, men jeg utelukker det ikke.


9.Serbia
serbia

Jeg vet faktisk ikke hvorfor, men jeg liker denne låta bare mer og mer for hver gang jeg ser og hører det. Her er det så mye som skjer på en gang at det er ingen mulighet til å kjede seg i hvertfall. Mann på fløyte, englekorister, desperat perkusjonist og en mystisk vokalist, ja dette bidraget har alt! Og låta i seg selv er faktisk veldig stemningsfull og fortryllende. Årets joker?


8.Ungarn
ungarn

Rock har vært en del av ESC i noen år nå, men fremdeles så facinerer det meg at det sjokkerer mange fans. For årets ungarske bidrag er egentlig ikke noe nytt i det hele tatt, men i denne sammenhengen er det noe man aldri har hørt før. Og nettopp det tror jeg AWS og Ungarn kommer til å vinne mange poeng på. Jeg rett og slett digger dette. Det er kompromistløst og det er fengende. Jeg håper det er en plass for en slik låt i topp ti, for det fortjener virkelig dette bidraget!


7.Australia
australia

Jeg drømte i mange år om at Australia skulle bli en del av Eurovision. I 2015 ble drømmene mine innfridd så til de grader! Ikke nok med at de fikk være med, ja så skulle de jaggu meg også sende den artisten jeg håpte aller mest skulle delta, nemlig Guy Sebastian. Og deres 2015-bidrag er fortsatt mitt favoritt-bidrag fra den kanten. Men alle deres 4 bidrag har alle hatt kvalitet i alle ledd, og jeg er veldig glad for at the land down under har fått sjansen til å by på seg selv i europas favoritt musikk-konkurranse. Jessica Mauboy har ikke innfridd helt på prøvene, men hun er en stabil artist og låta er en av årets mest fengende. Så jeg håper og tror at Australia blir å se i finalen!


6.Kroatia
kroatia

Franka er proff til fingerspissene og det samme kan man si om låten. Dette er velprodusert og ikke minst noe som høres ut som det er mekket sammen i dette århundret! Låta ligner veldig på Sam Browns sin «Stop», men allikevel føles dette friskt og nyskapende ut på mange måter. Låta løftes av Frankas proffe fremføring og artisteri. Litt usikker på om det er nok til finaleplass, men jeg håper!


5.Sveits
sveits

Her kommer rockefoten frem med en gang! Dette svinger nemlig fra start til slutt og søskenduoen har mekket en låt det er lett å synge med på. Jeg håper denne huskes når det skal stemmes for jeg synes virkelig at Sveits har noe å gjøre i årets finale. Dette er det beste bidraget Sveits har sendt på år og dag, og bør bli belønnet for det.


4.Tyskland
tyskland

For meg så er tekster i en sang minst like viktig som melodien og dette er av min mening årets beste tekst. Og melodien er veldig fin den også og godeste Michael synger med ekthet og troverdighet og har det som skal til for å løfte denne låta. Jeg håper denne låten blir plassert midt mellom to uptempo låter i finalen sånn at bidraget virkelig får skinne på egenhånd. Tyskland er i år den beste blant de fem store, synes jeg.


3.Litauen
litauen

Her blir jeg tatt med på en reise fra første strofe, og jeg nyter hvert sekund! Låta starter med nydelige pianotoner før Levas fortryllende stemme begynner å synge og låta vokser seg sterkere og sterkere. Dette er en av mine absolutt store favoritter i år! Jeg håper bare Levas stemme klarer å synge seg gjennom tv-ruta så folk blir nok overbevist til å stemme, hos juryen er jeg ganske sikker på at Litauen i år kan vente seg en god del poeng. Jeg krysser fingrer og tær for at det er nok til at jeg får høre denne nydelige balladen igjen på Lørdag!


2.Nederland
nederland

Yihaa! Nederland har de siste årene sendt countryinspirerte låter som jeg virkelig har satt pris på. I år er intet unntak og Waylon som gjør comeback etter at han sikret landet en andreplass i 2014 (da i en duo) leverer virkelig varene! Dette er vaskeekte countryrock som får rockefoten til å gå bananas! Gutta i bandet leverer også så det ryker av forsterkerne, det er så hærlig og høre ekte musikk utført av ekte musikere. Way to go Netherlands, dere skal selvsagt til finale!


1.Latvia
latvia

Latvia har vært min favoritt siden første gang jeg hørte låta. Låta har en litt James Bond-følelse over seg og jeg synes produksjonen her er forlokkende. Laura leverer en softistikert og sazzy fremførelse som er prikken over i’en for dette bidraget. Det er moderne og ingen andre låter er som denne i årets bunke så skiller seg godt ut blant mengden. Dette er en låt jeg vil høre om og om igjen, og jeg håper Europa er enig med meg! Jeg skal i hvertfall stemme på Torsdag, det er helt sikkert! Min favoritt!


Så det var mine 20 favoritter i årets ESC. Under kan du se en video av hvordan hele min topp 43 ser ut. 

Del:
Relaterte artikler