Lisboa: Din guide til semifinale 1

Kl 21:00 i kveld skjer det: Endelig sparkes den første semifinalen i gang i årets Eurovision, for første gang fra Portugal der det hele er satt klart i store Altice Arena,

Nitten land skal i land på scenen i hva som flere mener kanskje er den beste semifinalen man har hatt, siden konkurransen ble utvidet tilbake i 2004. Her vil stemmere og fans bli skuffet: Gode og greie låter vil ikke komme videre, og kveldens sceneopptreden blir om noen gang tidligere avgjørende for utfallet.

Israel og Kypros må sies å være kveldens storfavoritter, der sistnevnte har tatt en «Portugal» og seilt forbi alt og alle og til topps på bettinglistene gjennom prøvene. Island og Finland er de nordiske landene, der førstnevntes ballade nok blir noe for tradisjonell i kveld. Finland derimot bør ha finalemuligheter, og er noe av en fan-favoritt.

Imidlertid er noe nytt av året: Og det er at arrangøren har vært meget restriktive ved videoklipp fra prøvene. Fans og bettingselskap har dermed hatt adskillig færre forhåndsklipp å bedømme etter.

Detaljerte resultater fra kveldens semifinale, får vi først vite etter at finalen lørdag er avsluttet. Tradisjonen tro leses de ti «vinnerne» opp i tilfeldig rekkefølge.

I år er det en kvartett kvinnelige vertinner som skal lede det hele. Hvordan de – og låtene – vil fremstå, får vi alle vite når sendingen som alltid starter på NRK1 kl 21:00


1. ASERBJDSJAN: Aisel – X My Heart

Frisk start, der landet for en gangs skyld ikke låner inn svenske låtskrivere. Forunderlig nok høres det ikke slik ut. En låt som både på vår egen poll og på bettinglistene balanserer i grenselandet for finalesjanser.01ase

2. ISLAND Ari Olafsson – Our Choice

Standard ballade, nesten i musikalklassen. Ari har en flott stemme, men dessverre tror mange at selve låten ikke fester seg nok til at vår nabo i vest heller i år tar seg til finalen.

02

3. ALBANIA Eugent Bushpepa – Mall

En slags rockeballade i 6/8-takt med trøkk i refrenget. Første låt av flere i kveld på hjemmespråket. Stemmen er det ingenting å si på, men den tippes ikke høyt verken fra pollen eller på odds.

03alb

4. BELGIA Sennek – A Matter of Time

Belgia har virkelig skjerpet inn nåløyet de siste årene, mot en rekke forferdelige resultater tidligere. Dette er nesten en slags Bond-låt, som har fått mange tilhengere. Imidlertid har ikke Sennek overbevist på prøvene, og oddsen har nå sendt henne i grenseland for finale.

04bel

5. TSJEKKIA Mikolas Josef – Lie to Me

En slags urkul og moderne låt, som har beholdt populariteten siden lanseringen tidligere i år. De fleste spår Tsjekkias beste plassering noensinne, og det skal jo ikke så veldig mye til. Mikolas måtte grunnet ryggproblemer roe ned showet foran kveldens sending, og det kan vise se gå være en fordel. Nummer 3 både på odds og vår egen poll.

05

6. LITAUEN Ieva Zasimauskaitė – When We’re Old

Stillferdig ballade med kanskje kveldens søteste tekst. Har vokst i popularitet gjennom prøvene, og fremstår nå som en virkelig kandidat til finaleplass.

06lit

7. ISRAEL Netta – Toy

Storfavoritt som helt til i går ledet bettinglistene. Netta kjører sin egen stil, og har fått skryt for det. Under prøvene har hun ikke helt overbevist, men både henne og ikke minst låten, har særpreg nok til å innfri favorittstempelet.

07isr

8. HVITERUSSLAND Alekseev – Forever

Bidrag som må ha satt en slags Euro-rekord i forskjellige versjoner. I kveld blir det nesten-ballade, uten at det satte forhåndslistene i brann. Ligger og kniver om en finaleplass hos bettingselskapene, og i kveld bør Alekseev holde nervene i sjakk. Det har han ikke alltid hatt for vane til …

 08hvi

9. ESTLAND Elina Nechayeva – La Forza

Her blir det opera, satt i en slags mix midt mellom Sarah Brightman og Enya. Elina har ikke alltid fått ordentlig krutt over de høyeste tonene, men scenebildet skal her være helt nydelig. Mange tror dette kan nå veldig høyt, og en finale bør være spikret og klar.

09est

10. BULGARIA Equinox – Bones

Mystisk og nesten en slags innadvendt popballade, der kvintetten samlet imponerer med stemmebåndene. Den vil i kveld skille seg ut, men også bli for umiddelbar for den gjengse TV-seeren. Er trygt innenfor finaleplass både på poll og odds.10bul

11. MAKEDONIA Eye Cue – Lost and Found

En egentlig forunderlig mix mellom pop, reggae og litt EDM. Noen mener det fungerer, andre ikke. Du får vurdere selv i kveld, mot bettinglistene som i øyeblikket har denne nest sist.11mak

12. KROATIA Franka – Crazy

Kroatia sender i år en slik låt flere mener å ha hørt før, uten å akkurat vite hvor. Den har referanser til Sam Brown og Gnarlis Barkley, men evner kanskje ikke helt å nå høyden til noen av disse. I utganspunktet vil Franka ha problemer med finaleplass, men man vet jo aldri.12kro

13. ØSTERRIKE Cesar Sampson – Nobody but You

En slags kraft pop-ballade, med tilsnitt av gospel mot slutten. Cesar imponerer med stemmebåndene, og denne ligger klart innenfor rekkevidden av finaleplass både på poll og odds. 13ost

14. HELLAS Yianna Terzi – Oniro mou

Hellas kjører Hellas i år, og man er aldri i tvil hvor dette bidraget kommer fra. Populær låt for de som liker gresk og etniske referanser, og dette har både pollstemmere og bettingselskap fin tro på.14hel

15. FINLAND Saara Aalto – Monsters

Finland og Saara var i utgangspunktet blant de større favorittene til endelig å få et finsk bidrag tilbake til finalescenen. Prøvene har derimot ikke overbevist, og oddsen har sendt henne nesten til bunns i finalesjanser. Kanskje den fan-favoritten (nr 2 på pollen) som kan forsvinne ut i kveld?

15fin

16. ARMENIA Sevak Khanagyan – Qami

Armenia kjører for en gangs skyld armensk, og har i tillegg en vokalist som absolutt kan synge live. En typisk Kaukasus-ballade som ikke er så veldig populære hos fansen, men har krøpet inn på finaleplass på oddsen de siste dagene.16arm

17. SVEITS Zibbz – Stones

Her blir det litt tradisjonell gitarpop, med et absolutt brukbart refreng. Tilbakemeldingene fra Lisoba, tilsier også en helt grei fremføring. Har i skrivende den siste finalebilletten på bettinglistene, men har ikke satt den innerste kjerne av fans helt i kok.

17sui

18. IRLAND Ryan O’Shaughnessy – Together

Tilsynelatende en neddempet og kanskje noe uinterresant ballade, som mange tror vil forsvinne i kveldens sending. Derimot har den blitt merket som kveldens beste tips hos flere bettingselskap, til tross for at den ligger langt fra finalesjanser. En såkalt dark horse?18irl

19. KYPROS Eleni Foureira – Fuego

Finalen avsluttes med hva som kan bli årets store overraskelse. Kypros og Eleni har bare steget i popularitet gjennom prøvene, og i morgentimene tok hun over førsteplassen på bettinglistene fra Israel. Merkverdig nok gjelder dette seiersoddsen, og ikke bettingtipsene for denne semifinalen – der Israel stadig leder. Blir kveldens fremføring like bra som ryktet, avsluttes kveldens semifinale med noe av et fyrverkeri av en opptreden!19kyp


Foruten de nitten deltakerlandene, vil også Portugal, Spania og Storbritannia stemme i denne semifinalen.

 
 
Del:
Relaterte artikler
MGP
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien